Most kell fejleszteni: gigaberuházások valósulhatnak meg a kertészeti ágazatban

Most kell fejleszteni: gigaberuházások valósulhatnak meg a kertészeti ágazatban

agrarszektor.hu
Mintegy 60 milliárd forintnyi beruházás valósulhat meg a jövőben a kertészetekben az Agrárminisztérium múlt héten bejelentett rendkívüli támogatási programjának köszönhetően. Az előzetes felmérések szerint mintegy 100 hektárnyi új, korszerű üvegház épülhet az országban, a megtermelt áru versenyképességét pedig a megfelelő tárolók, valamint a csomagoló és tisztító egységek létrehozása biztosíthatja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentős fejlesztési hullámot indíthat el a kertészetekben az Agrárminiszté­rium rendkívüli támogatási programja. A múlt héten bejelentett konstrukció elsősorban az üvegházak, a tárolók és az úgynevezett post harvest, vagyis a betakarítás utáni folyamatok modernizálását célzó beruházásokat érinti, írta meg a Magyar Nemzet.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Fruitveb elnöke a lapnak elmondta, hogy a rendelkezésre álló 30 milliárd forintos keret 50%-os önerővel számolva hozzávetőlegesen 60 milliárd forintnyi beruházás megvalósításához járulhat hozzá. Előzetes felméréseik szerint ennek kétharmadát az üvegházak építése és korszerűsítése teszi majd ki, a fennmaradó részből pedig tárolók, hűtőházak, illetve csomagoló- és tisztítóegységek létesülhetnek. A szakemberek szerint bár a pályázatok részletei egyelőre nem ismertek - a tárca az ígéretek szerint a nyár folyamán teszi majd közzé a felhívást -, a leggyorsabban a tárolók és post harvest egységek létrehozására elkülönített keret merülhet ki. Az üvegházak esetében pedig az új szereplők belépése pörgetheti fel a beruházásokat.

Reményeink szerint úgy írják majd ki a pályázatokat, hogy az üvegházakkal, valamint a tárolókkal kapcsolatos komplex fejlesztés támogatható legyen, ne kelljen az építésre és a technológiára külön pályázni. Ez a korábbi felhívásokhoz képest nagy könnyebbséget jelentene

- fogalmazott Ledó Ferenc.

A legkorszerűbb, minden szükséges technológiai elemet tartalmazó üvegház létesítése hektáronként 400 millió forint körüli összegbe kerül. Így elképzelhető, hogy a következő időszakban a vidékfejlesztési forrásokból máig megépült kapacitások mellett újabb százhektárnyi korszerű üvegház épülhet. A beruházási támogatás egyik fontos célja, hogy az önellátás az őszi-téli időszakban is biztosított legyen.

Ledó Ferenc szerint az importot vélhetően így sem lehet majd teljesen kiváltani, a pia­cot azonban a fő szezonon kívül a jelenleginél jóval nagyobb arányban tudják ellátni friss zöldséggel a termelők. A hajtatott termények, vagyis a paprika és a paradicsom mellett igaz ez a különböző gyökérzöldségekre és hagymafélékre is. Bár a termeléssel nem lenne gond, a megfelelő tárolók azonban még hiányoznak, így a gazdák rá vannak kényszerítve arra, hogy a betakarítást követően mielőbb túladjanak a termésen. Fontos az is, jegyezte meg a Ledó Ferenc, hogy tisztított, félkész termékként kerüljön piacra a zöldség, hiszen így a magyar áru a tavaszi szezonban tonnaszám érkező belga vagy holland mosott répával is fel tudja venni a versenyt.

Mint ismeretes, Nagy István agrárminiszter múlt héten, a Portfolio Csoport online agrárkonferenciáján jelentette be, hogy a tárca egy újabb, 80 milliárd forintos mezőgazdasági csomagot fog meghirdetni a nyár során a nagy hozzáadott értéket jelentő állattenyésztési és kertészeti ágazat számára, amelyet új beruházásokra, fejlesztésekre, korszerűsítésekre és bővítésekre lehet majd fordítani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?