Koronavírus: óriási könnyítést kap több százezer gazda októbertől

Koronavírus: óriási könnyítést kap több százezer gazda októbertől

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csökkenti tagjai adminisztrációs terheit azzal, hogy idéntől elkészíti tagdíjbevallásukat, hasonlóan a NAV általi SZJA-bevallásokhoz. A közel 400 ezer taggal rendelkező köztestület tavasszal arról döntött, hogy őszre halasztja a tagdíjbevallási és -fizetési időszakot, ezzel segítve tagjait a járványhelyzetben, a nehézségek áthidalásában. A tagdíjbevallásra és -fizetésre október 1-je és 31-e között lesz lehetőség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAK csökkenti mintegy 400 ezer fős tagságának adminisztratív terheit, ugyanis szeptemberi küldöttgyűlésén olyan döntést hozott, mellyel átalakította a kamarai tagdíjbevallási és -fizetési szabályokat. A köztestület megszüntette a számos tagja által korábban kifogásolt, bonyolult rendszerű tagdíj önbevallást, és a tagok számára megállapítja a fizetendő tagdíjat, a rendelkezésre álló hivatalos adatok alapján. Hasonlóan működik ez, mint a NAV által évente elkészített SZJA-bevallás, tehát a kamarai tagnak csak akkor kell foglalkoznia a bevallással, ha nem ért egyet vele, vagy jogosult további tagdíjkedvezményre, amit igénybe szeretne venni, tudhattuk meg az Agrárkamara közleményéből.

A tagdíjbevallási időszak 2020. október 1. - október 31. között lesz. A NAK által megállapított tagdíjat, elkészített tagdíjbevallást a tagok október 1-jétől megtekinthetik a www.nak.hu oldal e-Iroda felületére belépve. A növekvő költségek ellenére 2013 óta nem nőtt az agrárkamarai minimum és maximum tagdíj, amelyhez számos szolgáltatás kapcsolódik. A tagság több mint 80%-a esetében az éves tagdíj 5 ezer forint vagy annál kevesebb, nagyon sokuk esetében csupán évi 2 ezer forint.

A kamara idéntől lehetővé teszi a bankkártyás tagdíjfizetést is, ezzel csökkentve a személyes kontaktusok számát. Lehetőség van részletfizetés kérésére is; továbbá az induló vállalkozásokat segíti a NAK azzal, hogy azok nem csak az első, hanem az első két évben fix tagdíjat fizetnek. Az adminisztráció csökkentése érdekében a tagok a könyvelőjüket/könyvvizsgálójukat is meghatalmazhatják, ők is elvégezhetik a tagdíj elfogadását, korrekcióját. A könyvelők/könyvvizsgálók ezzel kapcsolatban a részletes információkat ezen az oldalon érhetik el.

A tagdíjalap-kedvezmények igazolási módját is egyszerűsítette a kamara: 50 millió forint árbevételig a könyvelő is igazolhatja azt, csak e fellett van szükség könyvvizsgálóra. Termelői szervezetre/csoportra vonatkozó kedvezmény igazolása esetében ez az összeghatár 300 millió forint. A könyvvizsgálóknak és a könyvelőknek nem minden esetben szükséges papír alapon vagy elektronikusan hitelesített dokumentumban kiállítaniuk a szükséges igazolást. A tagdíj megállapítása a két évvel korábbi árbevétel alapján történik. Az idei tagdíjbevallással és -fizetéssel kapcsolatban további információk, részletek ezen a linken érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?