Koronavírus: elárulta a szakember, melyek most a magyar agrárium nagy lehetőségei

Koronavírus: elárulta a szakember, melyek most a magyar agrárium nagy lehetőségei

agrarszektor.hu
Az idei év tapasztalatai is megmutatták, hogy miért fontos a hazai termékek vásárlása, tavasszal ugyanis volt olyan időszak, amikor nem volt lehetőség külföldről behozni mindent, így a Magyarországon megtermelt termékekre kellett támaszkodni - mondta a Portfolio Agrár Klubon Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Hozzátette, nem lehet tudni mit hoz a koronavírus-járvány második hulláma, ezért ősszel is maximálisan oda kell figyelni, hiszen bármilyen fennakadás azon túl, hogy gazdasági nehézségeket okozhat, a gazdák megélhetését is veszélyeztetheti. Az elnök kiemelte, az Agrárkamara folyamatosan egyeztet a karanténszabályokról a Kormánnyal, fontos ugyanis, hogy a termelők folyamatosan el tudják végezni a szükséges munkákat a földeken.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A koronavírus kapcsán érdemes sok mindent újragondolni, az, hogy érintette az agrárszektort a pandémia, az nem kérdés, ugyanakkor nem egy általános hatásról beszélünk, hiszen vannak olyan ágazokat, ahol kifejezetten súlyos károkat okozott a járvány - hangsúlyozta Győrffy Balázs a Portfolio Agrár Klubon. Kiemelte, több szektor számára szűntek meg például az értékesítési csatornák, az Agrárkamara ezért létrehozta a NAK Piacteret, amellyel azoknak a termelőknek, feldolgozóknak igyekezett értékesítési felületet biztosítani, amelyek termékeire van kereslet, így itt a kiskereskedelmi hálózatok kapcsolatba tudnak velük lépni.

Győrffy Balázs kitért arra is, milyen döbbenetes számokat produkált a pánikvásárlás a tavaszi időszakban, a kamara a "Ne spájzolj" kampánnyal próbált ezen változtani, és az elnök szerint úgy tűnik a fogyasztók megértették, hogy felesleges egyszerre nagy mennyiségeket felhalmozni, hiszen minden nap elérhető a friss áru a boltok polcain. Kiemelte, az idei év tapasztalatai is megmutatták, hogy miért fontos a hazai termékek vásárlása, tavasszal ugyanis volt olyan időszak, amikor nem volt lehetőség mindent külföldről behozni, így az itthon megtermelt termékekre kellett támaszkodni.

Fontos a hazai termékek vásárlása, a fogyasztókat rá kell venni arra, hogy a hazai termékeket válasszák. Az Agrárkamara "Én is hazait vásárolok" kampánya fontos eszköze lehet a szemléletváltozásnak.

Átalakult a fogyasztói kosár a járvány alatt, és habár mostanra már talán visszaállt az azt megelőző állapotra, a forgalom még mindig nem az igazi - tájékoztatott Győrffy Balázs. Érdekesség ugyanakkor, hogy az online vásárlások száma nagyon megnőtt, sok fogyasztó belekóstolt ebbe a formába a pandémia alatt, és sokan nem is álltak vissza a hagyományos vásárlási szokásokhoz. 

Az elnök elmondta, az Agrárkamara minden megyében működtet egy úgynevezett koordinációs csoportot, amelyek folyamatosan figyelik, monitorozzák az aktuálisan fellépő problémákat. Az megfigyelhető, hogy nyáron már nem a pandémiával kapcsolatos gondok voltak a középpontban, sokkal inkább az általános problémák foglalkoztatták a gazdákat. Nem lehet tudni, mit hoz majd a koronavírus-járvány második hulláma, ugyanakkor nagyon nehéz hónapok vannak mögöttünk, ezért ősszel is oda kell figyelni. Bármilyen fennakadás azon túl, hogy gazdasági nehézségeket okozhat, a termelők megélhetését is veszélyeztetheti - hangsúlyozta Győrffy Balázs. 

A karanténszabályok vonatkozásában folyamatosan egyeztetünk a kormánnyal, szerettük volna elérni, hogy az a gazda, amelyik pozitív, de nincs tünete, csendes magányában kimehessen a földre elvégezni a munkát, és habár ezt nem, de azt sikerült elérnünk, hogy 14-ről 10 napra csökkent a termelők karantén időszaka.

Annyival állunk jobban most, mint tavasszal, hogy már kicsit felkészültebbek vagyunk. Ugyanakkor tanulság, hogy a koronavírus-járvány felszínre hozta az egyes ágazatok problémáit, hiányosságait, illetve nehézségeit is - tette hozzá az Agrárkamara elnöke.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?