JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
2020. április 22-én a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. és a Kaposvári Egyetem (amelynek jogutódja a Szent István Egyetem Kaposvári Campusa) által létrehozott konzorcium a kutatás-fejlesztési versenyképességi és kiválósági együttműködések pályázati felhívásának keretében támogatást nyert "Determináns, hiperintenzív baromfi-hústermelő fajok fehérje és aminosav ellátásának optimalizálása emészthető táplálóanyag alapon, in line eljárással az immunkompetencia javításával" című projektjavaslatára.
A Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft., mint a Bonafarm Csoport tagja, Magyarország és a környező országok takarmánypiacának egyik meghatározó szereplője. Az éves takarmány és takarmányipari termék kibocsájtása meghaladja a 440 ezer tonnát, mely az ország takarmány előállításának 16%-át jelenti. A termelés a cég 6 telephelyén működő 10 üzemben történik. A cég a fejlesztési munka eredményeként több mint 1000 termékkel áll majd a partnerek rendelkezésére.
A baromfitenyésztés teljesítményét a tartási technológiák optimalizálásán túl potenciálisan a genetikai profilhoz igazított, okszerű táplálóanyag- és aminosav ellátás, a gasztro-intesztinális traktus (GI) "működési feltételeinek" optimalizálása, továbbá az immunkompetenciát támogató in ovo és a korai nevelési fázisban alkalmazandó megfelelő takarmányozási technológiák határozzák meg. Jelen projekt célja, hogy az együttműködés révén mindezek mellett új takarmányozási eljárások kerüljenek kifejlesztésre a valós idejű beavatkozást lehetővé tevő gyorsvizsgálati technológiák (in-line NIR) alkalmazásával és a takarmány-szemcseméret optimalizálásával. A pályázat eredményei várhatóan hozzájárulnak majd a meghatározó "hiperintenzív" baromfihús termelő fajok (brojlercsirke, kacsa) takarmányozási hatékonyságának javításához, az immunkompetencia javítása révén a gyógyszerfelhasználás csökkentéséhez, és így az élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatmentesebb baromfihús előállításához. Az in-line NIR technológia kifejlesztése továbbá elősegíti majd a precíziós elven alapuló, az állatok tényleges táplálóanyag igényét kiszolgáló takarmánykeverékek gyártását, valamint a termék-előállítás környezetterhelésének csökkentését is.
A projekt megvalósítása több telephelyen történik, az elsődleges helyszín a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. újszászi telephelye.