Új trend terjed a mezőgazdaságban: ezzel Európa is alig tudja tartani a lépést

Új trend terjed a mezőgazdaságban: ezzel Európa is alig tudja tartani a lépést

agrarszektor.hu
A vidéki közösségek és gazdaságok Európa-szerte történő megerősítését tűzte ki célul a Szent István Egyetem részvételével zajlott Szociális farm képzés a felsőoktatásban (SoFarEDU) elnevezésű Erasmus+ projekt. A szakmai partnerek a különböző célcsoportok igényeihez igazodva interdiszciplináris felsőoktatási tananyagokat dolgoztak ki, valamint meghatározták az oktatás minőségi normáit is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt években folyamatosan nő az érdeklődés a szociális gazdálkodás (social farming) mint új mezőgazdasági és szociális tevékenység iránt, erre a tendenciára azonban sem az agrár, sem a szociális egyetemi oktatási programok nem képesek megfelelően reagálni. Épp ezért a legtöbb európai országban csak néhány úttörő projekt kínál továbbképzést egyetemi szinten ezen a területen, tudhattuk meg a Szent István Egyetem közleményéből.

Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság 2012-ben kelt állásfoglalása szerint a szociális mezőgazdaság olyan innovatív megközelítés, amely két koncepciót köt össze: a többfunkciós mezőgazdaságot, valamint a helyi szintű szociális szolgáltatásokat, illetve egészségügyi ellátást. Olyan tevékenységek összességeként lehetne meghatározni, amelyek - növényi és állati - mezőgazdasági forrásokat használnak fel vidéki vagy városkörnyéki övezetekben olyan szociális szolgáltatások létrehozására, mint a rehabilitáció, a terápia, a védett munkahelyek, az egész életen át tartó tanulás és a társadalmi integrációhoz hozzájáruló más tevékenységek.

Ennek megfelelően a cél többek között az, hogy egy mezőgazdasági üzem keretén belül megteremtsék azokat a feltételeket, amelyeknek köszönhetően a sajátos szükségletekkel rendelkező személyek részt tudnak venni a gazdaság mindennapi tevékenységeiben, hogy így biztosítsák e személyek fejlődését és előrejutását, valamint, hogy javítsanak jóllétükön.

A szociális gazdálkodás a szociális szféra dolgozóit és a gazdálkodókat érinti leginkább, a témához kapcsolódó tudás ugyanakkor számtalan tudományterületet érint, így mezőgazdasági ismeretek, menedzsment-készségek, valamint szociálpedagógiai kompetenciák egyaránt szükségesek hozzá. A különböző érintett szakmák eddig azonban nem vagy csak elhanyagolható mértékben kerültek kapcsolatba egymással.

A 2017-1-DE01-KA203-003583 azonosítójú SoFarEDU-projekt célja a vidéki közösségek és a vidéki gazdaságok megerősítése volt Európa-szerte, a szociális gazdaságok számának és mindenekelőtt minőségének növelésével. Ezen célkitűzését úgy kívánta megvalósítani, hogy az egyetemi képzőhelyek számára eszközöket biztosított a szükséges szociális gazdálkodási ismeretek elsajátításához. A szociális gazdálkodás oktatás minőségi normáinak meghatározása, illetve a különböző célcsoportok igényeihez igazított felsőoktatási tananyagok kidolgozása révén a szociális gazdálkodással kapcsolatos képzés jelentős fejlődésnek nézhet elébe.

A projekt keretében létrehozott eredménytermékek tartalmazzák a szociális gazdálkodás oktatásának minőségi szabványait, pedagógiai útmutatót, mintatantervet, a témaköröket bemutató absztraktkötetet és az egy-egy témakört teljes terjedelmében kidolgozva tartalmazó tankönyvet. Az absztraktgyűjtemény és az oktatási tananyag angol és magyar nyelven is hozzáférhető a projekt honlapján.

A projekt a német Thüringer Ökoherz e.V. vezetésével, a Szent István Egyetem, a cseh JABOK - Academy of Social Pedagogy and Theology és a University of South Bohemia in Èeské Budìjovice, a német Hochschule für Nachhaltige Entwicklung Eberswalde, az osztrák Hochschule für Agrar- und Umweltpädagogik, valamint a norvég University College of Agriculture and Rural Development részvételével zajlott. A projekt teljes támogatási összege 438 115 euró volt, melyből a Szent István Egyetem 40 489 eurós forrásban részesült.

(A cikkben felhasznált képek a Szent István Egyetem tulajdonát képezik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?