Óriási beruházási boom tarol a mezőgazdaságban: ezekre költenek most az agrárcégek

Óriási beruházási boom tarol a mezőgazdaságban: ezekre költenek most az agrárcégek

2020 óriási év lesz a mezőgazdasági-élelmiszeripari technológiai beruházások tekintetében. A Finistere Ventures felmérése szerint az idei évi befektetések már mostanra meghaladták 2019-es, korábbi rekordévet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2020 harmadik negyedévének végére a mezőgazdasági-élelmiszeripari technológiai startupok 11,6 milliárd dollárt gyűjtöttek össze. Ez már csak azért is kiemelkedő, mert a teljes mezőgazdasági-élelmiszeripari technológiai szektorba 2010-től mostanáig 46,4 milliárd dollárt fektettek, írta meg a Future Farming. Ezt a területen úttörőnek számító Finistere Ventures közölte, megerősítve azt is, hogy a 2020-as év hatalmas jelentőségű lesz a mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiai beruházások számára.

Aramaa Kukutai, a Finistere Ventures társalapítója és üzlettársa elmondta, hogy a tőke áramlása úgy változik, ahogy a piac egyre érettebbé válik. Miközben egyre több pénz jut a fejlett növényvédelmi technológiákra, a beltéri növénytermesztésre, az alternatív fehérjeforrásokra, az élelmiszer-kiszállításra és az ellátási láncok fejlesztésére, addig a mezőgazdaság digitalizációjába történő beruházások konszolidálódtak, ahogy elkezdtek megjelenni a vezető vállalkozások.

A befektetések meglódulása az ágazatban végső soron azt fogja hozni, hogy lesz egy egészségesebb és fenntarthatóbb mezőgazdasági és élelmiszeripari ökoszisztémánk

- mondta Arama Kukutai.

A PitchBook adatszolgáltató társasággal közös jelentésében a Finistere Ventures a következő fontosabb megállapításokat tette:

  • A mezőgazdasági technológiai beruházások 2020 első három negyedévében elérték a 3,07 milliárd dollárt. (2019-ben a teljes tőkeberuházás 2,7 milliárd dollár volt ezen a területen.)
  • Az élelmiszeripari technológiai beruházások az első három negyedévben 8,37 milliárd dollárt tettek ki. (Ez tavaly összesen volt 7 milliárd dollár.)
  • A befektetett tőke többsége mindkét szektorban későbbi fázisú ügyletekre irányult, ami szintén a piac érését mutatja.
  • A mezőgazdasági technológia területén a beltéri fejlesztésekben utazó cégek jártak a legjobban a koronavírus farvizén, ugyanis ezek az ellátási láncok bizonytalanságainak kiküszöbölésére és a friss termékek iránti folyamatos igények kielégítésére koncentráltak.
  • Az élelmiszeripari technológia terén az online kereskedelemmel, szállítással és az ételcsomagokkal foglalkozó startupok jártak a legjobban a koronavírus miatt elrendelt óvintézkedéseknek és korlátozásoknak köszönhetően.

Azzal, hogy az elmúlt évtizedben több mint 46 milliárd dollárnyi tőke áramlott a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésébe, a terület a befektetői érdeklődés középpontjába került. A koronavírus-járvány rávilágított a mezőgazdasági és az élelmiszer-előállítási rendszerek gyengeségére, amiket ki kellett küszöbölni. A tőke beáramlott és megtámogatta az otthoni étkezés trendjét, mutatott rá Amara Kukutai.

A szakember szerint, noha jelentős előrehaladás történt, még mindig van hová fejlődni. A most tapasztalható befektetési trend már régóta esedékes ebben a masszív, beruházások tekintetében eddig mostohán kezelt szektorban, és sok lehetőség van a további növekedésre. A fenntartható mezőgazdasági és élelmiszeripari-ökoszisztéma kiépítése kritikus fontosságú, de ez sokkal több időt és több tőkét fog igényelni.

A jelentés emellett átfogó képet nyújt arról is, hogy mely alágazatok (pl. élelmiszer-szállítás, készételek, alternatív fehérjeforrások, növényvédelem, beltéri növénytermesztés) vonzották a legtöbb befektetői érdeklődést, valamint kiemeli 2020 eddigi legjobb mezőgazdasági és élelmiszeripari technológiai ügyleteit, valamint régiónkénti bontásban mutatja be a befektetési trendeket és értékeli a kilépési értékeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?