Több millió eurós kutatás konzorciumvezetője lett a Budapesti Corvinus Egyetem

Több millió eurós kutatás konzorciumvezetője lett a Budapesti Corvinus Egyetem

agrarszektor.hu
A fenntartható agrárkereskedelmi politikára szánt 4 millió euró összegű kutatás konzorciumvezetője lett a Budapesti Corvinus Egyetem. Az egyetem kutatói három kontinens, összesen 14 intézményéből álló nemzetközi konzorciumát vezetik majd 4 éven keresztül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentős nemzetközi sikert értek el a Budapesti Corvinus Egyetem Agrobiznisz Tanszékének kutatói, miután elnyertek egy 4 millió euró összköltségvetésű kutatás-innovációs pályázatot az Európai Unió Horizont 2020 programjából. A 2020. december 15-én kihirdetett eredmény azért is kiemelten fontos, mert az egyetem most először nyert el Horizont 2020 projektet külföldi partnerekből álló konzorcium vezetőjeként.

A pályázat célja, hogy innovatív megközelítésben vizsgálják a nemzetközi agrárkereskedelem és a fenntarthatóság közötti kapcsolatokat. A TRADE4SD projekt időtartama 48 hónap, a Corvinus Egyetem kutatói 11 különböző ország összesen 14 intézményével működnek együtt az Egyesült Királyságtól kezdve Ghánán át egészen Vietnámig.

A pályázat az értékelés során kiemelkedően magas pontszámot, a lehetséges 15 pontból 14,5 pontot kapott. A projekt alapvető újdonsága, hogy a kereskedelem és a fenntarthatóság közötti kapcsolatokat integrált szemléletben, újszerű kvantitatív és kvalitatív kutatási technikák segítségével, szakpolitikai ajánlásokat megfogalmazva kutatja a széles értelemben vett társadalom aktív bevonásával. A konzorcium vezetésén túl a Corvinus csapata az elméleti megalapozottságért, a kereskedelem és a fenntartható fejlesztési célok közötti kapcsolatok feltárásáért és számszerűsítéséért, valamint a társadalmi kérdések kereskedelem-alapú modellezéséért felel. A projekt szakmai koordinátora az Agrobiznisz Tanszék vezetője, Dr. Jámbor Attila. A hamarosan induló projekt nemcsak a konzorciumvezetői tapasztalatok megszerzése és hasznosítása, hanem a nemzetközi tudományos életbe való jobb bekapcsolódás miatt is történelmi jelentőségű a Corvinus Egyetem számára.

A Horizont 2020 az EU legnagyobb kutatást és innovációt támogató programja, ennek célja, hogy ösztönözze a piaci körülmények között használható tudományos áttöréseket, amelyek megoldást nyújthatnak globális kihívásokra, valamint növelhetik az Európai Unió versenyképességét. A program keretében pályázatokat hirdetnek meg az innovációs és fejlesztési lánc különböző szakaszaihoz, az Európai Unió ezeken keresztül nyújt anyagi támogatást a projektben résztvevő kutatók, egyetemek, intézmények vagy akár cégek részére.

A Horizont 2020 az Európai Unió 2014-2020 között futó programja volt közel 79 milliárd eurós költségvetéssel, ennek helyét 2021-től a Horizont Európa veszi át. Az új program 2021-2027 között fut majd összesen 95,5 milliárd euró összköltségvetéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?