Fókuszban a kistermelők: együttműködési megállapodást kötött a GVH és a Nébih

Fókuszban a kistermelők: együttműködési megállapodást kötött a GVH és a Nébih

agrarszektor.hu
Szorosabbra fűzi szakmai együttműködését a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az együttműködési megállapodás aláírásával a két szervezet a kistermelők és fogyasztók érdekében kifejtett közös munkáját kívánja még hatékonyabbá tenni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke és Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke együttműködési megállapodást írt alá a két szervezet jövőbeli hatékony együttműködéséről. A versenyhatóság és az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelet számára a jogszabályok elsősorban a mezőgazdasági és élelmiszeripari beszállítók, illetve a jelentős piaci erővel rendelkező vállalkozások beszállítóinak védelme kapcsán írnak elő egymáshoz szorosan kapcsolódó feladatokat - olvasható a Gazdasági Versenyhivatal közleményében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A két szerv emellett együttes erővel lép fel az élelmiszereket érintő, tisztességtelen reklámgyakorlatokkal szemben is. A megállapodás elsődleges célja, hogy elősegítse e közös feladatok hatékony ellátását, és lefektesse a felek közötti rendszeres, gyorsított információcsere kereteit. A hatóságok emellett törekedni fognak arra is, hogy a jogszabályokban előírt együttműködésen túlmutatóan, kölcsönösen támogassák egymás szakmai tevékenységét.

Az élelmiszerpiacon a fogyasztókért folyó tisztességes verseny, illetve valamennyi ágazatban a jelentős piaci erejű cégek beszállítókkal szembeni visszaéléseinek megakadályozása alapvető fontosságúak. Mindezek ugyanis lényegesen befolyásolják a magyar gazdaság piaci szereplőinek versenyképességét és a fogyasztók érdekeit. A hatékonyabb és szorosabb szakmai együttműködés ezért hazánk minden polgára számára hasznára válik

- mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

A Nébih-nél mindig is kiemelten fontos célként kezeltük, hogy az élelmiszerpiaci szereplők közti gazdasági kapcsolatok rendezett keretek között működjenek. Olyannyira, hogy e témakör már a 2013-ban elfogadott Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiában is hangsúlyosan megjelent. Kulcsfontosságú ugyanis, hogy minden tisztességesen működő gazdálkodó számára biztosított legyen a piacra jutás és a piacon való részvétel lehetősége, minimalizálva az erőkülönbségekéből fakadó hátrányokat. Az ennek érdekében végzett munkában új távlatokat nyithat a szervezeteink közti együttműködés, tapasztalataink megosztása 

 - hangsúlyozta Oravecz Márton, a Nébih elnöke.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?