Soha nem látott lehetőségek előtt a magyar mezőgazdaság: átalakulóban az ágazat

Soha nem látott lehetőségek előtt a magyar mezőgazdaság: átalakulóban az ágazat

agrarszektor.hu
A hazai gazdák maguk mögött hagyták a tavalyi év nehézségeit, és rendkívül pozitívan tekintenek a jövőbe: leginkább várható bevételeik növekedése, és a várható, többezer milliárd forintnyi fejlesztési forrás ad okot a bizakodásra. Továbbra is elkötelezettek a beruházások és a modern technológia használata mellett, ráadásul 32%-uk még nagyobb értékben is fejlesztene, mint az elmúlt évben. Ugyancsak nagy a precíziós gazdálkodás elfogadottsága, a felmérésben részt vevők közel 50%-a már ma is használ hi-tech mezőgazdasági eszközöket és rendszereket, és jelentős részük további fejlesztésekbe is fogna. Az idei évben is akadnak kedvezőtlen körülmények: a gazdákat kifejezetten aggasztják az input anyag árak, 96%-uk szerint költségnövekedés várható, ennek ellenére 22%-uk magasabb profitot vár a 2020-as eredményhez képest.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Budapest Bank legfrissebb Agrárgazdasági Indexe az elmúlt 6 év legmagasabb értékét mutatja, tavalyhoz képest 20, de 2019-hez képest is 10 pontos emelkedés látható. A részindexek közül a kereslet és a várható siker alakulását mérő index nőtt a leginkább, kiváltképp az értékesítési árak változását látják számukra kedvezőknek a gazdák: 67%-uk további áremelkedést vár az idei évben. A termelési költségek növekedését a vállalkozások 96%-a gondolja komoly kihívásnak, ennek ellenére 22%-uk magasabb profitot vár a 2020-as eredményhez képest. A kedvező hazai értékesítési lehetőségek miatt a gazdák még inkább a magyar piac felé fordultak, 80%-uk az országon belül értékesíti termékeit, és 7%-kal csökkent a külföldre is termelő vállalkozások száma, igaz még így is 20% felett van az arányuk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Folyamatosan magas a beruházási szándék

A tavalyi év nehézségei ellenére sem csökkent a gazdák a beruházási kedve, 60%-uk valósított meg valamilyen fejlesztést a vállalkozásában. A likviditásuk megőrzése érdekében valamelyest csökkent az átlagosan befektetett összeg, de még így is átlagosan több mint 90 millió forintot fordítottak korszerűsítésre. Fontos számukra a termelés versenyképességének javítása, amire szívesen is áldoznak: a megkérdezettek fele sem csökkentené a kiadásokat, 32%-a pedig többet költene, mint tavaly. A beruházások kétharmadát saját forrásból és bankhitelből finanszíroznák, emellett több mint duplájára, 15%-ra nőtt az állami és 8%-ra az EU-s támogatások igénybevétele is.

Az agrárium a hazai gazdaság húzóágazata, amelynek további fejlesztése nemzetgazdasági érdek. A nemzetközi versenyképesség növelésére és a mezőgazdasági életpálya vonzóbbá tételére idén és jövőre többezer milliárd forintnyi forrást biztosítunk az agrárvállalkozások számára. A beruházást támogató pályázatok lehetővé teszik a termelési eszközök és módszerek modernizálását és a legkorszerűbb digitális technológiák alkalmazását, hogy a magyar agrárium megőrizze stabilitását  

 - jelentette ki Papp Zsolt György, vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár.

Egyre jobban terjed a precíziós mezőgazdálkodás

A magyar gazdák fele már ma is élvezi a legmodernebb termelési technológiák előnyeit, és megduplázódott azok száma, akiket meggyőztek mások eredményei, és elhatározták, hogy belevágnak a fejlesztésekbe. A precíziós technológiát aktívan használó vállalkozások még tovább kívánják növelni a termelés hatékonyságát, 66%-uk elkötelezett a további fejlesztések mellett.

Szívesen támogatjuk a korszerű technológiai és a minél magasabb hozzáadott értéket biztosító fejlesztéseket, amelynek eredményeként az élelmiszeriparban és a kertészetben is tavaly 180%-os állománybővülést értünk el. A többszáz milliárd forintnyi, a precíziós gazdálkodást erősítő pályázatokban is támogatni kívánjuk a gazdákat  

 - mondta Kasziba Levente, a Budapest Bank vállalati üzletág vezetője.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?