Indul a nagy pénzosztás: ezermilliárdokat szórnak szét a magyar gazdák között

Indul a nagy pénzosztás: ezermilliárdokat szórnak szét a magyar gazdák között

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium további 527 milliárd forint értékben ír ki pályázatokat az év végéig. Azért döntött a kormány Vidékfejlesztési Program éves keretének növeléséről, hogy további lehetőséget biztosítson a versenyképességet és a hatékonyságot növelő beruházásokra, illetve könnyítse az átállást a környezetkímélő gazdálkodási formákra. Nagy István kiemelte: közel kétezermilliárd forint jut közvetlenül a beruházások támogatására.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Több mint félezer milliárd forintot csoportosított át a kormány a megújuló vidék, megújuló agrárium program idei pályázati keretére - hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Nagy István. Az agrárminiszter kiemelte: a vidékfejlesztési program éves fejlesztési keretének módosításával év végéig az eredetileg tervezetthez képest további 527 milliárd forint áll rendelkezésre. Így újabb fejlesztési, beruházási pályázatok kiírására van lehetőség. Ezekkel a felhívásokkal és a pluszforrással az Agrárminisztérium a termelők hatékonyságnövelő, versenyképességet erősítő beruházásaihoz nyújt támogatást, valamint tovább ösztönzi az átállást a környezetkímélő gazdálkodási formákra.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.
EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István a részletekről elárulta, hogy még ebben a hónapban megjelenik az agrár-környezetgazdálkodási kifizetés és az ökológiai gazdálkodásra áttérést, az ökológiai gazdálkodás fenntartását támogató felhívás. Ezeknél a gazdálkodók önkéntesen pályázhatnak a normatív, vissza nem térítendő területalapú támogatásokra. A kiírások célja a környezet állapotának megőrzése és javítása, a terhelés csökkentése, a biodiverzitás fenntartása és a klímaváltozás elleni küzdelem céljainak elérése. Hozzátette, hogy fontosnak tartják, hogy minél több gazdálkodó élhessen a támogatási lehetőséggel, és jelentősen növekedjen a fenntartható gazdálkodásba bevont területek aránya

Mindkét felhívásnál jövő január 1-jétől indul a hároméves kötelezettségvállalási időszak. Az agrár-környezetgazdálkodási támogatásra 360, míg az ökológiai gazdálkodás támogatására is 40 milliárd forintos keretösszeg jut. Szeptember végén a takarmányelőállító-üzemek korszerűsítésére is új kiírás jelenik meg. Az ötvenmilliárdos keretösszegű felhívás támogatja mind a haszonállat-takarmánygyártást, mind a kedvtelésből tartott állateledel-gyártást. A takarmány előállításhoz kapcsolódó új eszközök, gépek beszerzésére és az új technológiák kialakítása is támogatható lesz a pályázaton.

EZ IS ÉRDEKELHET

Októberben várható a tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatására kiírt ötmilliárd forintos keretösszegű felhívás. A támogatás a gyümölcsültetvényeken évről évre nagy kárt okozó tavaszi fagyok elleni védekezést szolgáló eszközök, berendezések, technológiák beszerzéséhez nyújt támogatást.

Kiemelt célunk támogatni a mezőgazdasági termelőket abban, hogy több lábon állhassanak. Ezért várhatóan még az ősz végén meghirdetünk egy ötvenmilliárd forintos keretösszegű diverzifikációs pályázatot is. A pályázók új szálláshelyek létrehozására, vagy a már meglévők fejlesztésére fordíthatják az elnyert támogatást  

- mondta az agrárminiszter.

Szintén a termelők jövedelembiztonságának érdekében várható az ősz második felében a krízisbiztosítási rendszer működését segítő ötmilliárd forintos felhívás. A krízisbiztosítás egyebek mellett szintén az időjárás kedvezőtlen következményeinek csökkentését szolgálja. A védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzése kapcsán az állattartók is számíthatnak egy 17 milliárd forint keretű felhívásra. Nemcsak újabb pályázatok meghirdetését, de a korábban már sikeresnek bizonyult felhívások meghosszabbítását is lehetővé teszi a vidékfejlesztésre átcsoportosított, közel hatszázmilliárdos keret.A beruházásokat támogató összeg az idei éves fejlesztési keret átcsoportosítását követően közel 1977 milliárd forintra emelkedik. Ezen felül 1256,2 milliárd forint jut a terület- és állatlétszám alapú, többségében több éves kötelezettségvállalást jelentő és átalány jellegű támogatási felhívásokra. Az egyebek mellett a tudásátadásra, technikai segítségnyújtásra és Leader közösségek támogatására is fordítható egyéb felhívásokra idén 114,47 milliárd forint fordítható.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nagy István felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar Kormány a Közös Agrárpolitika vidékfejlesztési pillérén keresztül történelmi léptékű forrást, 4265 milliárd forintot fordíthat a magyar vidék, a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztésére 2027-ig. Ebből az átmeneti évekre, vagyis 2021-re és 2022-re 1529 milliárd forint. Az új programozási időszak 2023-tól indul. A tárgyalások a Közös Agrárpolitika részletszabályairól a júniusi megállapodást követően szeptembertől folytatódnak. A korábbi évek 17,5 százaléka helyett nyolcvanszázalékos nemzeti társfinanszírozást nyújt a kormány az uniós vidékfejlesztési források mellé. A döntés a 2014-2020 közötti vidékfejlesztési források megháromszorozását jelenti, amelyből valamennyi vidéki térség részesülhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02