Komoly pénzhez juthatnak most a magyar gazdák: érdemes résen lenni

Komoly pénzhez juthatnak most a magyar gazdák: érdemes résen lenni

agrarszektor.hu
2021. szeptember 24-én, 360 milliárd forint keretösszeggel, 3 éves kötelezettségvállalássi időszakkal került meghirdetésre az új, "VP4-10.1.1-21 Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés" pályázati felhívás, amelyre önkéntes alapon pályázhatnak azon mezőgazdasági termelők, akik - az agrár-környezetgazdálkodási célok elérése érdekében - gazdálkodásuk során többlet tevékenységek elvégzését vállalják.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A támogatási kérelmek benyújtására 2021. október 25. és 2021. november 25. között lesz lehetőség a Magyar Államkincstár elektronikus felületén - írja közleményében az Agrárminisztérium. A támogatási kérelem benyújtásának elsődleges feltétele, hogy a támogatást igénylő rendelkezzen az ügyfél-nyilvántartási rendszerben kérelemre nyilvántartásba vett ügyfél-azonosítóval, továbbá a támogatást igénylőnek gondoskodnia kell a támogatásba bevinni kívánt területek beazonosításáról, felméréséről is. A gazdálkodói érdekekre tekintettel ugyanakkor a felhívás úgy került kialakításra, hogy lehetőség van a korábban jóváhagyott poligonok feltöltésére is, amennyiben a támogatást igénylő részt vett a korábbi agrár-környezetgazdálkodási, illetve ökológiai gazdálkodási támogatások valamelyikében (AKG15, AKG16, ÖKO15) és ugyanazon poligonnal/poligonokkal kíván ismét csatlakozni, valamint a jelenlegi állapotnak is megfelel a kötelezettségvállalással érintett egybefüggő terület. (Ebben az esetben nem szükséges ismételten felméretni a korbban jóváhagyott kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területeket.)

A kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területek kialakításának szabályaival kapcsolatban kiemelendő a horizontális ültetvény és a gyepgazdálkodási tematikus előíráscsoportokat érintő új szabályozás, amely szerint a dió és a szelídgesztenye ültetvényeket külön kötelezettségvállalással érintett egybefüggő területként (KET-ként), a kaszálót és a legelőt egy KET-ként is ki lehet mérni.

Földhasználat tekintetében az Agrárminisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy a támogatást igénylőnek legkésőbb a kötelezettségvállalási időszak első napjától, tehát 2022. január 1-jétől jogszerű földhasználónak kell lennie, ugyanakkor lehetősége van abban az esetben is támogatási kérelmet benyújtani, ha a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában még nem rendelkezik 3 éves folyamatos jogszerű földhasználattal. Amennyiben a támogatást igénylő nem tudja meghosszabbítani/megújítani a kötelezettségvállalási időszak közben lejáró földhasználatát, úgy a második gazdálkodási évtől állami és a magántulajdonban lévő területek tekintetében is lehetőség van a lejáró földhasználattal érintett területek szankció nélküli visszavonására. Kiemelendő, hogy az ilyen típusú visszavonás keretében kizárólag a lejáró földhasználattal érintett terület (hrsz.!) vonható vissza, illetve a jegyző által kiállított hatósági bizonyítvány nem fogadható el a visszavonás feltételeként. Állami területeket érintően további speciális részletszabályok bevezetésével lehetőség van a régi szerződés lejárata és az új szerződés megkötése közötti időszak áthidalására is, amelynek keretében a támogatást igénylők a bérleti szerződés lejártát követő 6 hónapig igazolhatják a jogszerű földhasználatot a Nemzeti Földügyi Központ, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., vagy a Nemzeti Park Igazgatóság által kitöltött - és a felhívás mellékletét képező - igazolással.

A lejáró földhasználattal érintett területek visszavonására irányuló szabályozás fentiek szerinti pontosítása folyamatban van. Várhatóan néhány napon belül megjelenik a módosított pályázati felhívás.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?