Nagy István bejelentette: még idén elfogadják a gazdaságátadásról szóló törvényt

Nagy István bejelentette: még idén elfogadják a gazdaságátadásról szóló törvényt

agrarszektor.hu
A parlament előtt van a birtokátadásról, a gazdaságok átadásáról szóló törvény, amelyet még karácsony előtt el fognak fogadni - mondta Nagy István agrárminiszter a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A tárcavezető az idei év természeti, társadalmi és gazdasági változásainak felsorolása után óvatos előrejelzésekbe bocsátkozott a következő éveket illetően, különösen a 2027 utáni közös agrárpolitika kapcsán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kifejezetten nehéz év volt az idei, jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakpolitikus, visszatekintve az elmúlt időszak történéseire, számba vette az év során tapasztalt időjárási és egészségügyi kihívásokat, a magyar agrárium és élelmiszeripar, illetve ezek szereplői számára jelentős gazdasági és társadalmi változásokat, folyamatokat. Kitért az év során elfogadott, az ágazat helyzetét rendező, biztosító és megkönnyítő törvényekre, külön kiemelve a családi gazdálkodásról, az adózásról, az osztatlan közös földtulajdonok felszámolásáról és az öntözéses gazdálkodásról szóló jogszabályokat, valamint a jelenleg még a parlament előtt levő, a gazdaságok átadásáról szóló törvényjavaslatot.

Elkészült a gazdaságok átadásáról szóló törvény, amit a parlament még karácsony előtt el fog fogadni

- jelentette ki Nagy István.

Nagy István (Forrás: Portfolio)

Az agrárminiszter az időjárásban (tavaszi fagyok, hosszú aszály és csapadékos nyárutó), a humán- és állategészségügy terén (koronavírus-járvány, sertéspestis és madárinfluenza), valamint a gazdasági folyamatokban (takarmány- és energiaárak elszállása, műtrágya-botrány) tapasztalt kihívások felsorolása után kitért arra, hogy mindezen nehézségek ellenére a magyar agrárium válságállónak bizonyult, és elmondhatja magáról, hogy minden nap képes biztosítani a minőségi élelmiszert az emberek számára. Nagy István a hazai helyzet elemzése után a jövő felé tekintett, és feltette a kérdés: de vajon milyen lesz a következő időszak az Európai Unió és Magyarország mezőgazdasága számára? Milyen lesz a Közös Agrárpolitika következő hét esztendeje? Ahogy a tárcavezető fogalmazott, az EU tagjaiként a magyar termelőknek a világ legszigorúbb állategészségügyi és élelmiszeripari előírásainak kell megfelelniük, és ez a következő években sem fog enyhülni, sőt. Ez a mostani idő a felkészülésé. Nagy István beszélt arról is, hogy 2027-től vélhetően nem lesz többé önmagában elérhető az az alaptámogatás, ami most még mindenkinek jár a földhasználat után, hanem valószínűleg valami zöld célhoz fogják kötni.

Az agrárminiszter kiemelte, hogy az elmúlt két év történései megmutatták, hogy az élelmiszer-ellátás nem egyszerűen stratégiai, hanem egyben nemzetbiztonsági fontosságú ágazat is. Éppen ezért elengedhetetlen a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztése. Ezt pedig támogatási programokkal és hitelkonstrukciókkal lehet biztosítani. A támogatásokat illetően Nagy István kiemelte annak jelentőségét, hogy a nemzeti társfinanszírozás mértékét 17%-ról 80%-ra emelték, majd pedig tételesen felsorolta, hogy 2021-ben milyen pályázati kiírások láttak napvilágot, ezeket milyen keretösszeggel hirdették meg, és mostanáig a források mekkora részét illetően születtek döntések. A tárcavezető kiemelte, hogy a kormány a következő időszakban korábban sosem látott mértékű forrásokat biztosít a mezőgazdaság és az élelmiszeripar részére, a vidékfejlesztésre 4265 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?