21 éve nem történt ilyen a lengyel gazdaságban: az áfacsökkentés lesz a megoldás?

21 éve nem történt ilyen a lengyel gazdaságban: az áfacsökkentés lesz a megoldás?

agrarszektor.hu
A Lengyel Statisztikai Hivatal (GUS) jelentése szerint decemberben 8,6%-os inflációt mértek az országban, ami még az előző három hónapban megfigyeltnél is magasabb (szeptember: 5,9%, október: 6,8%, november: 7,8%), és 21 éve a legmagasabb ráta. Hasonlóan az előző hónapokhoz, a legnagyobb árnövekedés most is az áruszállítás kategóriában jelentkezett (22,7%), ami az elszabadult, a 2020 decemberinél 30%-kal magasabb üzemanyagárak egyenes következménye. Az élelmiszerek és a nem-alkoholos italok átlagosan 8,6%-kal drágultak, míg a háztartási rezsiköltségek és az energiahordozók 11,2%-kal. Az energia és a gáz árának 2021 eleje óta tartó töretlen emelkedése különösen aggasztó, az áram 30%-kal drágult, a földgázért pedig 300-700%-kal kell többet fizetni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Igen gyors ütemben nőttek egyes alapvető élelmiszerek árai: a baromfihús a 2020. decemberihez képest 30%-kal, a növényi olajok 24,5%-kal, a cukor 23,3%-kal, a vaj 19,3%-kal, a marhahús 20%-kal, a kenyér 30,3%-kal, a tojás, a liszt és a zöldségfélék árai 11%-nál nagyobb mértékben emelkedtek - írja a FruitVeb. Nagyjából ennek a termékkörnek az árait fagyasztotta be hatóságilag, átmeneti jelleggel a magyar kormány, de a zöldségfélék egyelőre nem tartoznak ebbe a kategóriába. A lengyel kormány a pénzromlás elleni közdelemben a magyartól eltérő utat választott: nem a hatósági árstop, hanem az ÁFA-csökkentés eszközével próbálja megfékezni az inflációt, ezért a Gazdaságvédelmi Pajzs intézkedéscsomag keretében többek között az elektromos áramra kivetett forgalmi adót 23-ról 5%-ra, az üzemanyagokét 8%-ra, az élelmiszerek eredetileg 5%-os ÁFÁ-ját 0%-ra, valamint a műtrágyák 8%-os forgalmi adóját is 0%-ra csökkentette.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújts a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméret? gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarországon a decemberi inflációs adat 7,4% volt a KSH pénteken kiadott közleménye szerint, ami 2007 óta a legmagasabb ráta. Ez nagyjából megegyezik a novemberi adattal, tehát legalább nem gyorsult tovább az árak emelkedése, de a magas infláció egyelőre stagnál. Októberben még 6,5, szeptemberben 5,5, augusztusban pedig 4,9% volt a pénzromlás mértéke. Nálunk az élelmiszerek átlagosan 8%-kal drágultak, a 2021-es évben mért, uniós módszertan szerinti teljes évi infláció pedig 5,2% volt. Németországban decemberben 5,3%-os inflációt mértek, viszont itt az előző hónaphoz képest (4,8%) gyorsult a pénz értékvesztése - a teljes 2021-es évre vetített infláció várhatóan 3,1-3,2% lesz. Az energiaáraknál 18,3%-os drágulás következett be decemberben, míg az élelmiszerek átlagosan 6%-kal lettek drágábbak. Hollandiában a decemberi inflációs adat 5,2% volt (40 éves rekord), Spanyolországban pedig 6,7%. Érdekes, hogy egyelőre az olaszoknál csak 3,9%-os decemberi inflációt jelentettek a novemberi 3,7%-ot követően, Romániában viszont a novemberi 7,8%-ot követően decemberben már 8,2%-ot mértek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?