Sokkoló, mi folyik a magyar agráriumban: hihetetlen dolog történt a termelői árakkal

Sokkoló, mi folyik a magyar agráriumban: hihetetlen dolog történt a termelői árakkal

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetekben, hónapokban, években folyamatos áremelkedés volt tapasztalható, és ez alól a növényi termékek sem kivételek. Ettől - és a ráfordítási árak emelkedésétől - messze lemaradt az élő állatok felvásárlási árának emelkedése, pedig rendkívüli mértékben megnőttek az állattenyésztők költségei.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt évben 19 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak, ami elsősorban a növényi termékek 28 százalékos - ezen belül a gabonafélék és olajos növények 39, illetve 40 százalékos - drágulásának a következménye, és összefügg az élénk nemzetközi kereslettel, valamint a készletek csökkenésével is - írja összefoglaló jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A ráfordítási árak eközben 17 százalékkal lettek magasabbak, és bár a beruházások, illetve a termelőfelhasználás összetevői is drágultak, ez főként a műtrágyák 58 százalékos, és az azok alapanyagául szolgáló földgáz árnövekedésének a hatása - írja az Agrokép

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A termelői árak tavalyi növekedése összefügg a növényi termékek áremelkedésével is: csak a gabonafélék és az olajos növények mintegy 40%-kal nőttek.  A drágulás mögött a takarmánynövények iránti élénk nemzetközi kereslet és a készletek csökkenése áll. A burgonya év végére már jelentősen nőtt, így tavaly átlagosan 9%-kal emelkedett, az élőállatok ára 1,3%-kal. A vágócsirke felvásárlási ára az elmúlt évek stagnálása után 2021 januárja óta folyamatosan növekedésnek indult, olyannyira, hogy decemberben már 27%-kal volt magasabb, mint az előző év azonos hónapjában, az éves átlagár pedig 13 százalékkal emelkedett. A sertés esetében viszont csökkenés volt megfigyelhető, hiszen 12%-kal ment lejjebb az ára - ez nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában van így, mivel a kínai kereslet szűkülése miatt sertéshúsból túltermelés volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KSH adatai szerint a mezőgazdasági ráfordítási árak 2021-es 17 százalékos emelkedése a folyó termelőfelhasználás 19 és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 8 százalékos növekedéséből adódott. Mindez ráadásul úgy, hogy a folyó termelőfelhasználás minden összetevője drágult, legnagyobb mértékben, 58 százalékkal a műtrágyák. Ezen a piacon 2020 vége óta negyedévről negyedévre egyre nagyobb mértékű volt az áremelkedés, így a 2021. negyedik negyedéves műtrágyaárak több mint 2,5-szer meghaladták a 2020. negyedik negyedévieket. Az áremelkedésben szerepet játszott a műtrágyák alapanyagául szolgáló földgáz árának nagymértékű emelkedése. A takarmányok ára is jelentősen, közel 27 százalékkal nőtt. Ezen belül az egyszerű takarmányok 37, a keveréktakarmányok 19 százalékkal drágultak. Az alapanyagárak növekedése miatt a takarmányárak 2020 utolsó negyedévében kezdődő áremelkedése 2021-ben is folytatódott, de az emelkedés üteme az év második felében kissé lassult  

- írja a lap. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Emellett növényvédő szerek 7,1, az állatgyógyászati készítmények 5,4%-kal drágultak az előző év azonos időszakához képest. Az energia és kenőanyagok ára 18, ezen belül az üzemanyagoké 21%-kal nőtt. A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 11, a gépberuházásoké 6,5%-kal emelkedett. Az elmúlt egy évben az üzemanyagok és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. Az élelmiszerek ára éves összevetésben 11,3 százalékkal nőtt a januári 10,1 százalékos emelkedés után. Februárban a margarin 25,8, a kenyér 25,0, a száraztészta 22,1, a baromfihús 19,2, a sajt 17,9 százalékkal volt drágább, mint egy éve, a péksütemények ára 17,8 százalékkal, a liszté 17,6, a vajé 16,3, a tejtermékeké 15,5 százalékkal emelkedett. A járműüzemanyagok ára 18,7 százalékkal lett magasabb.

A kormányzati élelmiszerár-maximálás következtében a liszt 9,7, az étolaj 9,2, a cukor 6,7, a tej 3,0, a sertéshús 0,4 százalékkal lett olcsóbb. Ugyanakkor a kenyér 7,0, a száraztészta, valamint a margarin 6,3, a párizsi és a kolbász 5,8, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 5,5 százalékkal, a gyümölcs- és zöldséglé 4,4, a kávé 4,2, a péksütemény 4,0 százalékkal lett drágább egy hónap alatt. A szeszes italok, dohányáruk ára 0,8, ezen belül a szeszes italoké 2,2 százalékkal növekedett. A tartós fogyasztási cikkek 0,9, ezen belül a szobabútorok 2,3, a konyha- és egyéb bútorok 1,5 százalékkal drágultak. A szolgáltatásokért 0,7 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a járműjavítás és -karbantartás díja 2,1, a lakásjavítás és -karbantartásé 2,0 százalékkal nőtt - közölte a KSH.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?