Óriási bajban van a romániai cukoripar: meglepő lépésre készül az állam

Óriási bajban van a romániai cukoripar: meglepő lépésre készül az állam

agrarszektor.hu
A régió cukorrépa-termesztőivel közösen vásárolná fel Erdély egyetlen cukorgyárát a román állam a francia tulajdonosától. Mindössze 3 cukorrépa-feldolgozó maradt az egykori 33-ból, és egyre kisebb területen termesztik a cukorrépát, egyúttal több cukrot is importálnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szokatlan gyorsasággal és határozottsággal reagálta le a bukaresti kormány, hogy külföldi tulajdonosa bezárná az erdélyi Marosludason működő cukorgyárat. A francia Tereos Sucre néhány hónappal ezelőtt jelentette be, hogy gazdasági megfontolásból lakatot tesz az 1960-ban alapított, évente 63-65 ezer tonna cukrot előállító üzemre. Több mint 30 millió eurós adósságot halmozott fel az erdélyi cukorgyár A döntés oka, hogy a Marosvásárhely közelében működő gyár az elmúlt évtizedben veszteséget termelt, 2020-ban 32 millió eurós bevételre 5,2 millió eurós deficitet könyvelt el, ráadásul az adósságai is meghaladják a 30 millió eurót. Pedig hajdan a legjobb minőségű cukrot itt gyártották az országban, az üzem a kilencvenes években a Coca-Cola beszállítója is volt - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

A bezárás azt jelentené, hogy mindössze kettő cukorgyár maradna Romániában, arról nem beszélve, hogy nagyjából 160 ember veszítené el az állását, valamint a gyárral szerződéses viszonyban álló, kilenc erdélyi megyében, több mint 6700 hektáron gazdálkodó több száz cukorrépa-termesztő megrendelő és megélhetés nélkül maradna. A termelők között már felmerült az is, hogy szövetkezetbe tömörülve megvásárolják a gyárat, viszont ez a szándékuk is meghiúsult: nem tudják ugyanis kifizetni a francia tulajdonostól kért összeget, mely egyes sajtóhírek szerint mintegy 250 millió euró. A mezőgazdasági miniszter, Adrian Chesnoiu az elmúlt hetekben több alkalommal is találkozott a termelőkkel és a tulajdonossal is, valamint egyeztetett a francia kollégájával is, és meglátása szerint kész tárgyalni az adásvételről a kormánnyal a Tereos Romania. 

A miniszter kijelentette, azért vennék meg közösen a termesztőkkel a gyárat, hogy a cukortermelés folyamata ne szakadjon meg. Szeretnék minél hamarabb újraindítani a cukorrépa-feldolgozást és a gyártását. Ám nem a cukoripar az egyetlen, ami hanyatlásnak indult az országban. Évtizedekkel ezelőtt például még 33 cukorgyár működött az országban, ma már viszont a ludasit leszámítva mindössze kettő, de azok is a Kárpátokon túl vannak, az osztrák Agrana tulajdonában. Mintegy 500 ezer tonna cukrot fogyaszt el évente Románia, ebből mindössze 100 ezret állítottak elő belföldön, a többi behozatalból származik répa-, vagy nádcukor formájában. 2021-ben 337 millió euró értékben importáltak cukrot és cukoripari termékeket, az export azonban csak 13 millió euró volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A gyártás visszaszorulásával egy időben fokozatosan csökkent a cukkorrépa-termesztés is: miközben 1990-ben még 3,2 millió, napjainkban csak 680 ezer tonna répát termesztenek az országban, kevesebb mint 9000 hektáron, ellentétben a 30 évvel ezelőtti 250 ezer hektárra kiterjedő répaültetvényekkel. Ágazati szakértők szerint a ludasi cukorgyár megmentése az ukrajnai háború, illetve a globális élelmiszerbiztonság felértékelődése miatt különös jelentőségű Románia számára  

- írja a lap. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29