Kritikus helyzetben a mezőgazdaság: már csak ez segíthet a termelőkön

Kritikus helyzetben a mezőgazdaság: már csak ez segíthet a termelőkön

agrarszektor.hu
A V4-országok agrárkamarái prágai ülésükön felszólították az Európai Bizottságot a „Termőföldtől az asztalig” stratégia felülvizsgálatára. Véleményük szerint az ennek keretében tervezett intézkedések tovább nehezítenék az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőinek egyébként is kritikus helyzetét. A Visegrádi Négyek (V4) agrárkamarái - a Cseh Köztársaság Agrárkamarája, a lengyel Agrárkamarák Nemzeti Tanácsa, a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Szlovák Agrár- és Élelmiszeripari Kamara - 2022. szeptember 14-15-én, Prágában tartották soron következő ülésüket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megbeszélésen elhangzott: több, egyenként is súlyos probléma - így például az EU szomszédságában dúló háború, az energiaválság, az infláció, a drasztikusan növekvő termelési költségek és az évtizedek óta nem tapasztalt aszály - együttesen érte az ágazatot, kritikus helyzetbe sodorva ezzel a gazdákat és az élelmiszeripari vállalkozásokat. Ezen kihívásokra csak egységes fellépéssel lehet megadni a helyes válaszokat - hangsúlyozták az ülést követően megfogalmazott memorandumban a V4-országok agrárkamaráinak, és hozzájuk csatlakozva Észtország, Horvátország, Litvánia és Románia szakmai szervezeteinek képviselői - írja a NAK közleményében. Az ülés résztvevői felhívták a figyelmet arra, hogy az egyébként is rendkívül nehéz helyzetet tovább súlyosbítanák az Európai Zöld Megállapodás keretében tervezett intézkedések, egyebek mellett a növényvédőszer-használat csökkentése.

EZ IS ÉRDEKELHET

A V4-országok agrárkamarái ezért elutasítanak minden olyan elképzelést, amely az uniós átlag alatti növényvédőszer-felhasználással rendelkező tagállomokban ezen szerek alkalmazásának további mérséklését írnák elő. Továbbá felszólították az Európai Bizottságot a „Termőföldtől az asztalig” stratégia célkitűzéseinek felülvizsgálatára, mivel azok megvalósítása jelentősen csökkentené az uniós agrár- és élelmiszergazdaság szereplőinek versenyképességét. A visegrádi országok agrárkamaráinak képviselői szerint lépéseket kell tenni az ukrán mezőgazdasági termékek harmadik országokba történő eljutását gátló logisztikai problémák felszámolása érdekében. Emellett szorgalmazták, hogy az EU segítse a gazdálkodók energia-önellátásának megteremtését, különös tekintettel a megújuló energiaforrások támogatására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58