Komoly támogatást kapnak most ezek a cégek Magyarországon: itt a rendelet

Komoly támogatást kapnak most ezek a cégek Magyarországon: itt a rendelet

agrarszektor.hu
Megjelent a Magyar Közlönyben a feldolgozóipari kis- és középvállalatok támogatásáról szóló kormányrendelet. Legfeljebb 75 milliárd forint fordítható a hazai energiaintenzív kis- és középvállalatok energiahatékonysági programjára, és további 25 milliárd a beruházásaik önerejének biztosítására.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Megszületett a kormány döntése a hazai feldolgozóipari energiaintenzív kis- és középvállalatok (kkv) támogatásáról. A kormányrendelet már olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb számában. Az intézkedés célja, hogy mérséklődjön az energiaár-emelkedések hatása az érintett magyarországi vállalkozásokra - olvasható a Világgazdaság oldalán. Ennek érdekében el kell indítani egy programot, amely részben a működési költségekhez, részben az energiahatékonyságot célzó beruházások finanszírozásához kapcsolódik.

A szándékot Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már a szeptember 9-i Kormányinfón bejelentette, nemrég pedig Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter egy közleményében egy kétszer 100 milliárdos programról számolt be. Az első 100 milliárdot az idén, a másodikat majd jövőre lehet felhasználni.

Új alcím lesz a költségvetésben

Az új kormányrendelet szerint a technológiai és ipari miniszternek kell lebonyolítania az induló, 100 milliárdos programon belül a kkv-k működési költségeinek finanszírozását, valamint az energiahatékonyságot célzó beruházásainak, a program feltételei szerint meghatározott mértékű önerejét biztosító programrészt. A miniszternek emellett arra is figyelemmel kell lennie, hogy a rendelet 3. pont szerinti előirányzat terhére történő kifizetésekre a végső kedvezményezettek részére teljesítendő kifizetések ütemében kerüljön sor. Határidő: a forrás rendelkezésre bocsátását követően azonnal.

Az említett 3. pont szerint a 2022-es központi költségvetéséről szóló törvényen belül a Fejezeti kezelésű előirányzatok címet ki kell egészíteni az Energiaintenzív vállalatok támogatása alcímmel, ez utóbbi a pénzügyminiszter teendője, méghozzá azonnali határidővel. Szintén a pénzügyminiszter feladata, hogy - a technológiai és ipari miniszter kezdeményezése alapján - a fenti támogatási célok érdekében gondoskodjon a kkv-k működési költségeinek finanszírozása érdekében legfeljebb 75 milliárd forint forrás, a kkv-k energiahatékonyságát célzó beruházások program feltételei szerint meghatározott mértékű önerejéhez pedig legfeljebb 25 milliárd forint forrásról a költségvetési törvényben megjelent új alcím javára. A forrást a felmerülés ütemében kell biztosítani.

Végül a technológiai és ipari miniszternek naptári negyedévenként jelentést kell készítenie a kormány számára a támogatási program végrehajtásáról, szükség esetén pedig javaslatot tennie a további intézkedésekre. E teendő határideje a program lezárultáig minden naptári negyedév vége. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?