Brutálisan elszabadultak az árak: ennyibe kerül most a tűzifa Magyarországon

Brutálisan elszabadultak az árak: ennyibe kerül most a tűzifa Magyarországon

agrarszektor.hu
Robogunk a tél felé, amit a korai sötétedésen kívül bizony a hőmérsékleten is észrevehettünk már. Egyre csípősebbek a reggelek, és sokszor már napközben is elkél a vastagabb ruházat. Egyúttal ez azt is jelenti, hogy itt a fűtésszezon. Igen ám, de a rezsicsökkentéssel kapcsolatos törvénymódosítások miatt újra megugrott az igény a tűzifa iránt, ami nem meglepő, mivel azok, akik többet igényelnek az átlagfogyasztásnál, akár 3-4-szeres rezsiárakkal találhatják magukat szembe. A kereslettel párhuzamosan pedig az árak is nőnek a tűzifa esetében, méghozzá nem is kicsit.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kormány korábban tűzifa és barnaszén programot hirdetett, ami azt jelentette, hogy a tüzépek mellett erdőgazdaságoktól is lehet vásárolni. Egyúttal minden fára hatósági árat határoztak meg, mindenkinek. Ez sokaknak jó hír lehet, hiszen elképesztően drágul az élet minden területe. Ez a tűzifa esetében sincsen másként, de, hogy pontosan mit is takar ez, beszéljenek a számok.

EZ IS ÉRDEKELHET

Számokban az igazság

A KSH adataiból kiderült, októberben a fogyasztói árak átlagosan 21,1 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 2,0 százalékkal nőttek. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább 64,4 illetve 40,0 százalékkal. A vezetékes gáz ára 121,0, a tűzifáé 57,7, a palackos gázé 51,1, az elektromos energiáé 28,6 százalékkal nőtt. A tűzifa ára egyébként egyedül októberben 11,3 százalékkal emelkedett, a szén ára viszont 31,1 százalékkal nőtt. Az alábbi ábrán jól látható, hogy nem meglepő módon a tűzifa is drágult, ugyanakkor nem drasztikus mértékben. Egészen idáig. Idén októberben ugyanis átlagosan közel 8 ezer forintba került 100 kilogramm tűzifa. Lapunk korábban megírta, hogy 2022 augusztusában még 5030 forintot kellett ezért a mennyiségért fizetni, így ez a 7980 forintos ár egészen biztosan „nem esik jól” a vásárlóknak. 2021-hez képest pedig több mint 3500 forinttal kell többet fizetniük a magyaroknak a fáért, ami lássuk be, nem kevés, főleg nem a jelenlegi helyzetben.

Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI
Forrás: KSH/MTVA Sajtóarchívum/MTI

A Tűzifaprogramban egyébként a keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa alapanyag vásárolható; az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként az alábbiak szerint alakul:

  • keménylombos: 30 000 forint,
  • lágylombos: 19 000 forint,
  • fenyő: 19 000 forint.

Erre mindenkinek oda kell figyelnie!

A magyarországi erdőkben csak engedéllyel, saját szükségletre lehet tűzifát gyűjteni! A szabályok szerint a fakitermelés után visszamaradt, nagyüzemi módszerrel gazdaságosan nem összegyűjthető fát, gallyakat szedhetik össze maguknak a tűzifagyűjtők. Az összegyűjtött fát az erdészetek munkatársai mérik le, ez alapján állítják ki a számlát. Fontos továbbá, hogy gyűjtési engedélyeket a Budapesti Erdőgazdaság Zrt.-nél az 5 erdészeti igazgatóság, a bujáki, a dabasi, a lovasberényi, a süttői és az uzsai ad. A tűzifa-egységárak területrészenként eltérőek, a gyűjtési lehetőség korlátozott és időszakos.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?