Figyelmeztetik a magyar őstermelőket: erről sokan nem is tudnak, pedig fontos

Figyelmeztetik a magyar őstermelőket: erről sokan nem is tudnak, pedig fontos

agrarszektor.hu
Nem kell bevételként figyelembe venni a mezőgazdasági őstermelő által e tevékenységével összefüggésben kapott - jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján folyósított - támogatás összegét a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) 7. § (3) bekezdése szerint. Az őstermelőknél ezeket a támogatásokat tehát sem a bevételi értékhatár, sem a jövedelem számításakor nem kell figyelembe venni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tekintettel arra, hogy az Szja tv. általános jelleggel fogalmaz, így ebbe a körbe bele kell érteni mindenféle típusú támogatást, amelyet az őstermelő a mezőgazdasági őstermelői tevékenységével összefüggésben kap (ez vonatkozik a költségek fedezetére vagy a fejlesztési célra folyósított támogatásokra is). Vagyis nem minősül bevételnek például a terület- vagy állatállomány alapján járó támogatás, a mezőgazdasági tevékenység költségeinek fedezetére vagy fejlesztési célra kapott támogatás, a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés, illetve a kárenyhítő juttatás sem - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Szja tv. 4. § (5) bekezdése szerint ugyanakkor lényeges, hogy ha a jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján folyósított vissza nem térítendő támogatást a jövedelem kiszámításánál nem kell bevételként figyelembe venni, akkor a támogatás felhasználásával a jogszabály, illetve a nemzetközi szerződés rendelkezéseivel összhangban teljesített kiadás alapján nem számolható el költség (értékcsökkenési leírás sem). Ha a támogatás csak részben nyújt fedezetet a kiadásra, e rendelkezést csak a kiadásnak a támogatásból fedezett része tekintetében kell alkalmazni.

Szem előtt kell tartani továbbá, hogy az Szja tv. 10. § (2) bekezdése értelmében, ha a magánszemély jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján támogatást kap, ezzel összefüggő nyilvántartási kötelezettségeit a jogszabály, illetve a nemzetközi szerződés rendelkezéseinek figyelembevételével teljesíti. A magánszemély köteles olyan elkülönített nyilvántartást vezetni, amelynek alapján a támogatás felhasználása és a felhasználás jogszerűsége ellenőrizhető. A felmerült költségeket a felmerüléskor folyamatosan le kell könyvelni és tételes kimutatás készítésével összesítő bizonylat alapján év végén korrigálni kell az adó alapjánál figyelembe vehető költségeket.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tárgyi eszközöknél is fontos az értékcsökkenés elszámolásakor kalkulálni a várható támogatás összegével, amivel csökkenteni kell a nettó értéket és az eredeti bruttóérték alapján a nettóérték mértékéig elszámolni az amortizációt. Ellenkező esetben a korábban benyújtott bevallást önellenőrizni szükséges. A tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági őstermelőknek fokozottan ügyelniük kell a fent leírtakra, átalányadózó őstermelők esetében a fenti szabálynak viszont nincs különösebb jelentősége, hiszen ők elismert költséghányadot alkalmaznak. Az információk tájékoztató jellegűek, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?