Ha nem jönnek vendégmunkások, nem fog senki a mezőgazdaságban dolgozni

Ha nem jönnek vendégmunkások, nem fog senki a mezőgazdaságban dolgozni

agrarszektor.hu
A hazai munkaerőpiacon tömegével jelenhetnek meg a közeljövőben vendégmunkások, különösen a fülöp-szigeteki munkavállalók. Mint ismert, a mezőgazdaság már régóta munkaerőhiánnyal küzd, a fiatalok elfordulása az ágazattól egyértelmű, és sokan, akik korábban az ágazatban dolgoztak, nagyobb fizetésért tőlünk nyugatabbra vállalnak munkát. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon a munkaerőhiány miatt fel kell készülni arra, hogy a következő éveken egyre nagyobb létszámban jelennek meg a munkaerőpiacon eddig ismeretlen kultúrájú vendégmunkások. Persze eddig is jelen voltak, hiszen egy ideje már 100 ezer fő körül alakul a számuk, annyiban azonban meg fog változni a helyzet, hogy már nem csak a szomszédos országokból, hanem jóval távolabbról is érkezhetnek. November elsejével új kritériumok szerint szabályozza a kormány a külföldi vendégmunkások hazai alkalmazását. Eszerint az állam a jövőben évente fogja meghatározni egy kvóta alapján, bizonyos foglalkozási formákban, hogy mennyi harmadik országbeli állampolgár vállalhat munkát - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Elveszik tőlünk a munkát a vendégmunkások?

A hiedelmekkel ellentétben a vendégmunkások alkalmazásása egyáltalán nem olcsó, hiszen nemcsak az adminisztratív terheket kell viselniük a cégeknek, hanem szállás- és étkezési lehetőséget is kell biztosítani a számukra. Arról nem beszélve, hogy nem tudnak olyan formában munkahelyet váltani, mint a magyarok, akik bármikor odébb állhatnak, tehát a foglalkoztatásuk rengeteg kötöttséggel jár. Emiatt egyébként 30 százalékkal drágább egy harmadik országbeli állampolgár foglalkoztatása, tehát a munkaadónak is az az érdeke, hogy elsősorban a magyar piacról vonjon be munkaerőt.

Mi a helyzet a mezőgazdasággal?

A mezőgazdaság régóta munkaerőhiánnyal küzd, a fiatalok elfordulása az ágazattól egyértelmű, és sokan, akik korábban az ágazatban dolgoztak, nagyobb fizetés miatt tőlünk nyugatabbra vállalnak munkát. A korábban például Romániából, jellemzően Erdélyből érkező idénymunkások hasonló okok miatt az elmúlt években már szintén kisebb számban kerestek munkát magyar agrár- és élelmiszeripari cégeknél. Ebben a helyzetben fordult több cég az ázsiai vendégmunkások felé

- írja a lap.

EZ IS ÉRDEKELHET

A bérköltségeken kívül a szakértelem és az állatok tisztelete, szeretete is nagyon meghatározó, ezek alapján dönthető el, hogy mely ágazatokba, honnan érkezzenek vendégmunkások. Nem véletlen, hogy évekkel ezelőtt például a tehenészetekben jelentek meg indiai munkavállalók, illetve, hogy a baromfiszektorban is szinte általánossá vált az ázsiai dolgozók alkalmazása. Az idei szüretnél pedig kulcskérdés lesz, hogyan sikerül a munkaerőtoborzás és, hogy lesz-e elég ember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?