Te is kaphatsz ilyen értesítést: ezt sokaknak el kell intéznie március 14-ig

Te is kaphatsz ilyen értesítést: ezt sokaknak el kell intéznie március 14-ig

agrarszektor.hu
Február 15. éjfélig lehetett feltölteni a gazdálkodási naplókat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) eGN rendszerébe. Több mint 100 ezer gazdálkodó, több mint 10 milliónyi adatot rögzített a rendszerben határidőre. A következő napokban a hivatal egyedileg, elektronikus úton keresi meg azokat az érintetteket, akiknél a beadott adatok alapján további adategyeztetésre van szükség a 2023. évi gazdálkodási naplóval kapcsolatban. Az eGN-ben történő ellenőrzésére március 14-ig lesz lehetőség.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nébih jelenleg az eGN-be beérkezett adatok elemzését végzi. Ezt követően - a következő napokban - elektronikus levélben megkeresi azokat a gazdálkodókat, akiknél további adategyeztetésre van szükség. Az érintetteket arra kéri majd a hivatal, hogy lépjenek be a rendszerbe, és ellenőrizzék a gazdálkodási naplójukban szereplő adatokat, az esetleges hiányosságokat pedig pótolják. Kiemelten fontos, hogy a választott támogatási programnak megfelelő adatok szerepeljenek az adatbázisban, például a támogatási jogcímek, míg az AKG és az ÖKO programok esetén tápanyaggazdálkodási terv és megfelelően kitöltött permetezési napló is legyen feltöltve a rendszerben - írja a NAK közleményében. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Utóbbi kötelezettség az AÖP programok esetén is érvényes. Lényeges, hogy adategyeztetésre csak azoknál van szükség, akikkel a Nébih e-mail útján felveszi a kapcsolatot. Esetükben az egyeztetésre 2024. március 14. éjfélig lesz lehetőség. Akihez pedig a héten nem érkezik ilyen megkeresés, azoknak nem szükséges jelentkezniük a hivatalnál. Összetett és új rendszer lévén, az eGN rendszer bevezetése során is előfordultak sajnálatos hibák, nehézségek. Összegzésként elmondható, hogy az érintettek 93%-a teljesítette határidőre a jogszabály által előírt adatszolgáltatási kötelezettséget. Több mint 100 ezer gazdálkodó adata érkezett a rendszerbe, akik az érintett két gazdálkodási évre mintegy 150 ezer naplót hoztak létre. Több mint 4 millió agrotechnikai műveletet, csaknem 2,7 millió növényvédelmi kezelést és 1,1 millió tápanyagutánpótlási adatot fogadott a rendszer.

Az eGN fejlesztése a jövőben is folytatódik. A támogatási programokhoz kapcsolódó gazdálkodási naplók adatainak elektronikus gyűjtése ugyanis európai uniós cél, az elektronikus permetezési napló vezetése pedig szintén uniós előírás lesz a közeljövőben. Az eGN bevezetésével hazánk nagy lépést tett annak érdekében, hogy időben meg tudjunk felelni az uniós elvárásoknak. Hisszük, hogy az eGN a Digitális Agrárstratégia részeként, az információk gyűjtésével, feldolgozásának megkönnyítésével a jövőben hozzájárul a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének, hatékonyságának növeléséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?