Bekeményítettek a lengyel gazdák: már a szlovák határt is lezárták

Bekeményítettek a lengyel gazdák: már a szlovák határt is lezárták

agrarszektor.hu
A lengyel gazdák a hónap végéig a Chyzne és a Barwinek lengyel-szlovák határátkelőkön is tüntetnek az ukrán agrártermékek behozatala ellen, az akció során lassítják a kamionok forgalmát - közölte a lengyel média.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A TVP Rzeszów regionális közszolgálati televízió rendőrségi közleményre hivatkozva tudatta: a Kassa-Rzeszów nemzetközi útvonalon fekvő Barwinek határátkelő térségében szerdán kezdődött a tiltakozás, a tüntetők mindkét irányban akadályozzák a kamionok forgalmát. Ennek kapcsán személygépkocsik és buszok közlekedése is nehézségekbe ütközhet. A Zólyom-Krakkó útvonalon fekvő Chyzne határátkelőt a gazdák péntektől veszik blokád alá, az akció feltehetőleg március végéig tart - értesült a PAP hírügynökség. A tiltakozás során óránként egy kamiont engednek át, a személyszállító forgalmat viszont a bejelentés szerint nem akadályozzák.

A Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap szerdán azzal hozta összefüggésbe a szlovák határon kezdődő tiltakozásokat, hogy az utóbbi hetekben jelentősen nőtt a Szlovákián át Lengyelországba érkező ukrán rendszámú tehergépkocsik forgalma. A lengyel gazdák a február 9. óta tartó, a közutak egyes csomópontjait is érintő országos akció keretében az ukrán áruk behozatala és az Európai Unió zöld átállása ellen tiltakoznak.

A tiltakozás kezdete óta, több mint 30 napja a földművesek az összes lengyel-ukrán határátkelőn is lassítják a kamionok forgalmát. Szerdán a Dorohusk határátkelőnél tüntetők viszont úgy döntöttek, hogy átmenetileg szabaddá teszik az átjárást Ukrajna irányába. A PAP szerint jelenleg mintegy 300 kamion várakozik a határ lengyel oldalán. Március 1. és 7. között a földművesek a litván határon is tiltakozó akciót tartottak azzal a céllal, hogy Litvánia tiltsa meg az ukrán gabonaimportot, és vezessen be szigorúbb szabályozást a gabona tranzitjára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?