Újabb egyszerűsítés a gazdáknak vis maior esetére

Újabb egyszerűsítés a gazdáknak vis maior esetére

agrarszektor.hu
A Bizottság tegnap közleményt fogadott el, amelyben tisztázza a vis maior és a rendkívüli körülmények alkalmazását az uniós mezőgazdasági ágazatban előre nem látható és szélsőséges időjárási események esetén. A Bizottság által kiadott pontosítás felmenti a hatóságokat az eseti értékelés szükségessége alól.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A fogalom jogi értelmezésének tisztázásával a Bizottság célja, hogy az érintett mezőgazdasági termelők számára biztonságot nyújtson a közös agrárpolitikából (KAP) származó kifizetések tekintetében, és egyúttal biztosítsa, hogy a nemzeti közigazgatások az egész Unióban egységesen alkalmazzák a szabályokat. Ez a közlemény az uniós mezőgazdasági termelők adminisztratív terheinek csökkentését célzó csomag részét képezi.

Mentesülnek a kötelezettségek alól

A vis maior fogalma lehetővé teszi, hogy azok a mezőgazdasági termelők, akik az ellenőrzésükön kívül álló, rendkívüli és előre nem látható események (például súlyos aszályok vagy árvizek) miatt nem tudták teljesíteni a KAP-ra vonatkozó valamennyi követelményüket, ne veszítsék el a KAP-támogatást. Ezen fogalom alkalmazásáról a tagállamok döntenek a vonatkozó bizonyítékok alapján és az uniós mezőgazdasági jog fényében.

Térségi alapon dönthetnek

Mivel a KAP-kifizetésekhez kapcsolódó kötelezettségek (például a feltételesség vagy az ökoszisztémák intézkedései) szigorú betartása alóli kivételt képez, ezt a határozatot általában megszorító módon, általában eseti vagy gazdaságonkénti alapon alkalmazzák.

Ez azt jelenti, hogy az érintett területen található mezőgazdasági termelőknek nem kell egyedi kérelmeket kitölteniük vagy bizonyítékot szolgáltatniuk a vis maior feltételeinek teljesülésére. Ez a kibővített alkalmazási kör csökkenteni fogja a mezőgazdasági termelők és a nemzeti hatóságok adminisztratív terheit, megkönnyítve ezzel a tagállamok gyors reagálását.

A tagállamok dönthetnek

A közleményben olyan feltételeket állapítanak meg, amelyek alapján feltételezhető, hogy egy adott területen található összes mezőgazdasági termelőre vonatkozik a vis maior. A tagállamoknak meg kell erősíteniük a súlyos természeti katasztrófa vagy súlyos meteorológiai esemény bekövetkeztét, és meg kell határozniuk azt a földrajzi területet, amelyet az esemény súlyosan érintett, és amelynek következményeit kellő gondossággal sem lehetett volna megelőzni.

Bizonyos eseménytípusok esetében a nemzeti hatóságok további tényezőket is figyelembe vesznek, mint például a lejtő lejtése, a talaj típusa vagy a termesztett növények típusa, hogy az érintett lakosságot egyéni ellenőrzés nélkül meghatározzák. Ilyen lehet például a fagy, amely nem minden növénykultúrát érint egyformán, vagy a folyamatos esőzés, amely eltérő hatással lehet a lejtős területekre vagy a különböző vízmegtartó képességű talajokra.

Mint ismert, február 22-én a Bizottság bemutatta első egyszerűsítési intézkedéseit, amelyek célja az uniós mezőgazdasági termelők adminisztratív terheinek tartós csökkentése. Március 15-én a Bizottság előterjesztette a közös agrárpolitika célzott felülvizsgálatára vonatkozó javaslatát, amely a Tanács és az Európai Parlament sikeres jóváhagyását követően május 25-én lépett hatályba.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?