Feje tetejére állítanák az agrártámogatási rendszert az EU-ban?

Feje tetejére állítanák az agrártámogatási rendszert az EU-ban?

agrarszektor.hu
Az Európai Unió a 387 milliárd eurós mezőgazdasági támogatási rendszer felülvizsgálatát sürgeti. Egy jelentésben azt javasolják, hogy a Közös Agrárpolitika kifizetéseit a gazdák jövedelmére alapozzák, ne pedig vetésterület és méret alapján osszák ki. Emellett felszólítanának a hústermelés visszaszorítására - írja a Financial Times.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt időszak gazdatüntetéseire válaszul készült jelentés, amely szerint az EU-nak alaposan át kellene dolgoznia a 387 milliárd eurós Közös Agrárpolitika rendszerét úgy, hogy a gazdálkodók a jövedelmük, ne pedig a gazdaságuk mérete alapján kapjanak támogatást. Az ajánlásokat Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ismerteti majd azt követően, hogy több napon át tárgyaltak a gazdákkal, civil szervezetekkel, élelmiszer-kiskereskedőkkel.

 Minden szinten merész és gyors fellépésre van szükség a gazdálkodókat sújtó „többszörös válság” leküzdéséhez, beleértve a szélsőséges időjárási hatásokat, a szárazságot vagy akár az inflációt

 - áll az úgynevezett Stratégiai párbeszédek az EU mezőgazdaságának jövőjéről című jelentés tervezetében, amelyet a Financial Times szúrt ki. A jelentés ajánlásai között olyan programok szerepelnek, amelyek például ösztönzik a fogyasztókat a húsfogyasztás csökkentésére, és segítik a gazdálkodókat az állattenyésztéstől való elszakadásban. A legjelentősebb javaslat az EU KAP-támogatási rendszerének alapos átalakítása, amely úgy osztaná ki a támogatásokat, hogy azt „kizárólag a leginkább rászoruló gazdálkodók kapják meg”.

 

A klímaváltozással foglalkozó kormányközi testület szerint a mért kritériumoktól függően az üvegházhatású gázok kibocsátásának 21-37 százalékáért az élelmiszertermelés és -elosztás felelős. A kibocsátás több mint fele az állattenyésztésből származik. Ennek ellenére a mezőgazdaság továbbra is az egyik utolsó ágazat az EU-ban, ahol nincs átfogó cél az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 15. 14:34