Szeptember 30-án lejár a határidő: ezt sok gazdának el kell intéznie itthon

Szeptember 30-án lejár a határidő: ezt sok gazdának el kell intéznie itthon

agrarszektor.hu
Közeleg a kárenyhítési hozzájárulások befizetésének határideje. A kötelezettség összegéről a Magyar Államkincstár (MÁK) július végétől kezdődően értesítette a kockázatközösségi tagságra kötelezett és a kockázatkezelési tagságot önkéntesen választó mezőgazdasági termelőket.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Már csak néhány napja van a kockázatközösségi tagságra kötelezett és a kockázatkezelési tagságot önkéntesen választó mezőgazdasági termelőknek arra, hogy befizesség a kárenyhítési hozzájárulásukat. A fizetési kötelezettségről szóló határozatokat elsődlegesen elektronikus úton kapták meg a gazdálkodók vagy hatályos meghatalmazás esetén a meghatalmazottjuk vagy kamarai meghatalmazás esetén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A kárenyhítési hozzájárulás mértéke az ültetvényművelésre szolgáló termőföld és szántóföldi zöldség termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 5 400 forint, valamint egyéb szántóföldi kultúrák termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 1 800 forint - olvasható a NAK oldalán.

Az Agrárkamara arra hívta fel a gazdálkodók figyelmét, hogy a kárenyhítési hozzájárulást az értesítést követően tárgyév szeptember 30-ig kell megfizetni. A kárenyhítési hozzájárulás határidőre történő beérkezése az egyik alapfeltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság megszerzésének, így amennyiben a hozzájárulás összegét a Kincstár szeptember 30-át követően vonja le egy, a gazdálkodó későbbi kifizetéséből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére a vonatkozó kárenyhítési év tekintetében.

A befizető felelőssége, hogy az átutalásról a határidőt megelőzően, az átutalás időszükségletét is figyelembe véve a helyes számlaszám megjelölésével intézkedjen. Nem szabad megfeledkezni a közlemény rovat helyes kitöltéséről sem, hiszen a beérkező összeg beazonosítása csak ez alapján lehetséges. Fontos tehát a támogatási azonosító (korábban regisztrációs szám/ügyfél-azonosító szám) megadása. A kárenyhítési hozzájárulás megfizetése kötelező, tehát a határidőre meg nem fizetett összeg adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?