Régi szép idők? - ilyen volt a csúcson a magyar agrárium

Régi szép idők? - ilyen volt a csúcson a magyar agrárium

agrarszektor.hu
Az Agrárszektor 2016 konferencia rávilágított arra, hogy a Közös Agrárpolitika továbbra is kulcsszerepet játszik az Európai Unió és Magyarország mezőgazdaságában. A jövő kihívásai között szerepelt a fenntarthatóság, az innováció és a kockázatkezelés kérdése, amelyek meghatározzák a szektor hosszú távú fejlődését. Az uniós támogatások és pályázatok szerepe pedig elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság továbbra is versenyképes és sikeres maradjon a nemzetközi piacon. Ehhez akkoriban a mai szemmel nézve nagyon alacsony kamatok és forrásbőség állt rendelkezésre, amely a pályázatokkal együtt meg is hozta a kedvet a beruházásokhoz. Idén is lesz Agrárszektor konferencia december 4-5-én Siófokon, ahol komoly szakmai program várja az érdeklődőket, a jegyek pedig már kaphatók a kiemelt rendezvényre.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A konferenciára idén először 0. nappal is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Az Agrárszektor 2016 konferencia fontos mérföldkő volt a magyar mezőgazdasági szektor szakemberei számára, hiszen itt kerültek előtérbe a Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjét érintő legfontosabb kérdések, valamint a magyar agrárium kihívásai és lehetőségei. A konferencia nyitóelőadásában Joost Korte, az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóságának főigazgató-helyettese átfogó képet adott a KAP jelenlegi helyzetéről és jövőbeli irányvonalairól.

Brüsszelből dícsérték meg a hazai rendszert

Joost Korte beszédében hangsúlyozta, hogy a Közös Agrárpolitika továbbra is az Európai Unió egyik legfontosabb alappillére, amely nem csupán a mezőgazdasági termelésről szól, hanem egy európai életformát is magában hordoz. A mezőgazdaság tehát nem pusztán gazdasági tevékenység, hanem az európai földek egyik legfontosabb felhasználási módja is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Korte optimistán tekintett az európai mezőgazdaság jövőjére, annak ellenére, hogy számos kihívással kell szembenézni. Kiemelte, hogy Magyarország a 2004-es uniós csatlakozás óta jelentős előrelépéseket ért el a mezőgazdaságban, különös tekintettel a munkabérek emelkedésére, bár ezek még akkor is elmaradtak az uniós átlagtól.

Az innováció volt a kulcs

Korte szerint a jövő mezőgazdaságának négy fő kihívással kell szembenéznie: az ellenállóképesség növelése, a fenntarthatóság biztosítása, az innováció és az egyszerűsítés szükségessége. Az ellenállóképesség tekintetében a kockázatkezelés és a gazdálkodók jövedelmének stabilizálása kulcsfontosságú. Hozzátette:

A fenntarthatóság terén a mezőgazdaság gyakran kritika tárgya, azonban Korte szerint ez a kép sok esetben túlzó. Az innováció kapcsán elmondta, hogy a gazdálkodók sokszor idegenkednek az új technológiáktól, ezért a támogatások célzott felhasználása elengedhetetlen. Végül pedig az egyszerűsítés jelentőségére hívta fel a figyelmet, hiszen a KAP jelenlegi rendszere túlságosan bonyolult, és ezen az Európai Bizottság hamarosan változtatni kíván.

Kiemelt téma volt a vidékfejlesztés

A konferencia egyik kiemelt témája a vidékfejlesztési pályázatok rendszere volt, amely komoly érdeklődésre tartott számot a résztvevők körében. A szakértők egyetértettek abban, hogy az uniós pályázatok gyorsabb elbírálása és a források mielőbbi beépülése a reálgazdaságba kulcsfontosságú ahhoz, hogy a mezőgazdaság versenyképes maradjon.

Az ágazat kibocsátása több mint 47%-kal növekedett, ami jól mutatja a termelési struktúrák egészséges átalakulását. Magyarország Európa legnagyobb napraforgó-termelőjévé vált, a kukoricatermés pedig az utóbbi évek legjobb eredményét hozhatja, ami pozitív hatással lesz az állattenyésztési ágazatra is.

Míg Torgyán József a politikai érdekérvényesítés hiányát emelte ki, Vonza András a szakértelmet és az időjárást tekintette meghatározónak, Gráf József pedig a szaktudás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Alacsony kamatok és beruházási kedv

Az élelmiszeripari vállalkozások számára is új pályázati lehetőségek nyíltak akkortájt, amelyek összesen 100 milliárd forint támogatást biztosítottak. Ez a konstrukció különösen a közepes méretű vállalkozások számára volt elérhető, és a magyar élelmiszeripar versenyképességének növelését célozta.

Címlapkép forrása: Agrárszektor
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 3. 13:04