Új termékeivel az okszerű, átgondolt kezeléseket  támogatja a Sumi Agro

Új termékeivel az okszerű, átgondolt kezeléseket támogatja a Sumi Agro (x)

PR
Kereskedelmi nyitórendezvényre invitálta Partnereit a Sumi Agro február közepén. A terménypiac alakulása, a termelési költségek kiszámíthatatlansága, a támogatási feltételrendszer bonyolódása, a megváltozott klíma mind-mind nyomós érv az újra tervezéshez. Az idei év piaci fejleményeivel kapcsolatos félelmek pedig jogosak.

Fórián Zoltánt, az Erste Agrárközpont vezető szakértőjét kérték fel arra, hogy vázolja az előttünk álló időszakot. Realista előadása nem éppen kecsegtető jövőképet festett elénk, elgondolkodtatóak a prognózisai. Véleménye szerint régóta azzal nyugtatjuk magunkat, hogy a mezőgazdaságban nem szabad egyetlen évet nézni, mindig 3-5 év átlagában kell megítélni a teljesítményt, de szerinte ez önbecsapás. Az elmúlt két esztendő bebizonyította, hogy nincs sok dobása a gazdálkodóknak. A támogatási védőháló továbbra is sokat tompít a piaci hatásokon, de ezt nem mindenki fogja átvészelni. Egyszerre és tartósan változnak meg a termelési tényezők, kiemelte: az exportpiacaink jelentős részét nem rövidtávon vesztettük el. Nem lát jelenleg olyan tényezőt, ami rövid távon trendfordulót hozhatna például a kukorica piacán. Felhívta a figyelmet, hogy öntözés nélkül a terméskockázat az ország több mint felében kezelhetetlenné válhat. A kukoricaövezet északra húzódását nem tudjuk megállítani, ez már látszik a vetésszerkezeten, de az elkövetkező két-három év lesz a paradigmaváltás időszaka. Növekszik a rövid tenyész idejű növények aránya. Az ukrajnai termény tartósan lesz jelen a piacunkon, árhatása állandósulni fog. Az általános megközelítéssel ellentétben, -amikor egy hozamszinthez kötik a nyereségpontot-, úgy véli, a költségek optimalizálása hozza majd a jövedelmet. Ez viszont nem spórolást, hanem a talaj ismeretét és okszerű, átgondolt költést jelent. Hozzátette: a szükségszerű szemléletváltozás nem képzelhető el tanulás és alkalmazkodás nélkül.

Matyasovszki István, a Sumi Agro ügyvezető igazgatója a nehéz helyzet ellenére magas minőségű termény előállítására ösztönzi a gazdákat, a piacon kommersz árualappal ugyanis nem lehet labdába rúgni, ezt a piac is igazolja. Kihangsúlyozta: visszafogottan kezelték a felmerülő nehézségeket, önmérsékelt árpolitikával kiszámítható maradt a Sumi Agro.  Növelték a gyártói partnerek körét, új készítményekkel gazdagították a portfóliót. Partnerközpontú lépéseiknek köszönhetően a cég piaci részesedésének emelkedéséről számolt be az ügyvezető. Prognózisában stabilizálódó forintot, 5-6%-ra csökkenő inflációt, csökkenő kamatokat, enyhén emelkedő terményárakat, alacsonyabb árszinteken stabilizálódó input árakat és csökkenő növényvédő szer készleteket említett. Ár- és kedvezményvadászat, utolsó utáni pillanatokban meghozott döntések jellemzik jelenleg az inputpiacot, reaktív, vagyis reflexszerű növényvédelmi beavatkozásokat vetít előre, takarékos gazdálkodást, növekvő finanszírozási igényt jósol gazdálkodói oldalról az idei szezonra.

Új készítmények

A kukorica gyomirtása a hatóanyagok kivonásával, illetve a meglévők felhasználásának korlátozásával kihívás a gazdálkodóknak. A megszokott hatékonyságot biztosítva a Sumi Agro Hungary Kft. forradalmian új, egyedi megoldást kínál a kukoricatermesztők számára az idén forgalomba kerülő MISERAN FLEXX technológiai csomaggal, amelyben két készítmény három hatóanyaga biztosítja a kiváló teljesítményt, melyek kiegészítő és szinergista hatásuk révén erősítik, „felpörgetik” egymás hatását. A csomagon belül az ISERAN készítmény egyik hatóanyaga a jól ismert mezotrion, kiegészítő partnere pedig a kukoricában új hatóanyagként debütáló KLOMAZON. Az Iseran két hatóanyagának köszönhetően talaj- és levélherbicidként egyaránt kiváló megoldást nyújt pre- és korai posztemergensen alkalmazva, a kukorica legfeljebb 3 leveles állapotáig. Mivel elsősorban magról kelő kétszikűek ellen hatékony, az egyszikűek ellen kiegészítésre szorul. Ezért a Miseran Flexx csomagban az Iseran-t a MERLIN FLEXX segíti.

A technológiai csomag előnyei:

  • Új hatásmechanizmus
  • Változékony csapadékviszonyok mellett is hatékony
  • A kombináció terbutilazin-mentes

Napraforgó, cukorrépa, szója és őszi káposztarepce kultúrákban magról kelő egyszikű gyomnövények ellen vethető be a szuper szelektív BRIXTON®, amelynek speciális, természetes alapú adjuváns rendszere erősíti a célnövényekre gyakorolt hatását. Ez töményebb hatóanyag tartalommal párosul, amely kevesebb göngyöleget, így kisebb környezeti terhelést is jelent a felhasználás során. A Brixton kimondottan az aszályhoz lett kifejlesztve és optimalizálva, ezért ezen körülmények között nyújt többet, mint elődei.

Őszi és tavaszi kultúrákban tavaszi kijuttatással, a kultúrnövény 3 leveles állapotától a kétnóduszos fejlettségéig lehet kijuttatni a magról kelő kétszikű gyomnövények elleni készítményt, az UPTON®-t, amelynek hatása már fagypont felett is ugyan olyan mértékű, mint 25 °C-on. Jól kombinálható, szelektív a gyomirtó szer, több fontos gyomnövény még fejlett állapotában is érzékeny a hatóanyagára. Előnye a flexibilis utóvetemény választás.

Kalászos védelemben a PROTIOSTAR® új fungicidet javasolja a Sumi Agro, amely készítmény proaktív, kuratív és eradikatív hatással bír a kórokozók ellen. Kiemelkedő a hatékonysága a kalászfuzáriózis és a mikotoxin szennyezettség kialakulása ellen. Gombaölő hatása mellett jelentős termésfokozó és minőségjavító hatás érhető el a készítménnyel.

Alma, körte, cseresznye, szilva, paradicsom és dísznövény kultúrákban felhasználható a KANEMITE 15 SC új kontakt hatóanyagú készítmény. Az acekinocil hatóanyag a takácsatka valamennyi mozgó fejlődési alakja (nimfa, lárva, imágó) ellen hatásos, de kíméli a hasznos rovarokat és a ragadozó atkákat. A kijuttatást követő második óra után lehulló csapadék sem csökkenti a készítmény hatását.

Szerző: Gáspár Andrea

(x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?