Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták?

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

PR
Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: stressztűrés, stabilitás, prémium minőség, magasabb szintű betegség-ellenállóság és technológiai rugalmasság. Ezen kritériumoknak megfelelő új fajtákról, hibridekről szakértők tájékoztatnak. A válaszokért kattintson!
Szabó Gábor
Betamag-Trade
Virágné Pintér Gabriella
Isterra
Varga Gábor
SAATEN-UNION


Szabó Gábor, Betamag-Trade

A gabonaállományokat károsító gombás és vírusos betegségek az elmúlt években több esetben is komoly növényvédelmi problémát okoztak. A gabonatermesztők szemében ezért egyre értékesebb tulajdonság a fajták betegségekkel szembeni toleranciája, rezisztenciája. Ez az erősödő piaci igény nem jelent újabb kihívást számunkra, hiszen nemesítési programjaikban kiemelkedő fontosságú a különböző ellenálló képességek kombinálása.

Új fajtáink hazai piacra történő bevezetése előtt több éven át, több helyszínen, Magyarországon kívül Szerbiában, Romániában és Bulgáriában zajlanak kísérletek, amelyek a megszokott paramétereken túl (pl. termőképesség, beltartalom) a fajták kórtani tulajdonságait is vizsgálják. Ennek a régiós kísérleti hálózatnak köszönhetően a gabonatermesztők kizárólag olyan fajtákkal találkozhatnak a KWS ajánlatában, amelyek kórtani szempontból is kiemelkedően teljesítenek.

Az idei év fontos újdonsága a KWS CRITERIUM, amellyel a KWS belép egy új szegmensbe, a prémium minőségű búzák piacára. Ezt a korai fajtát kiemelkedő minőség, magas hektolitersúly és esésszám, valamint fehérje- és sikértartalom jellemzi. Alacsony szalmájú, jó állóképességű, megdőlésre nem hajlamos. Kórtani tulajdonságai kedvezőek, a fuzáriumos fertőzésre nem fogékony, a sárgarozsdával és lisztharmattal szemben erőteljesen ellenálló.

Már a bőtermő fajták szegmensébe tartozik az idei év másik újdonsága, a KWS RHUM, amely kiemelkedő terméspotenciállal, magas ezermagtömeggel, közepes-magas sikértartalommal rendelkezik. Alacsony szalmájú, jó állóképességű búza, amely megdőlésre nem hajlamos. Jellemzője a jó bokrosodási képesség, a középkorai kalászhányás, virágzás, valamint érés. Kórtani tulajdonságai kedvezőek, egyetlen fontos betegséggel szemben sem fogékony, vörösrozsdával szemben erőteljesen ellenálló.

Az idei évtől érhető el a KWS CARUSUM járóbúzánk, amely ideális megoldás megkésett, akár kukorica, vagy cukorrépa betakarítását követő vetésre. Őszi vetésben kiemelkedő mennyiségű, malmi minőségű termésre képes, túlzottan korai vetését kerülni kell. Szalmája magas, ezért az állattenyésztéssel is foglalkozó gabonatermesztők számára is jó választás. Kórtani szempontból kiemelkedően jól teljesít, sárga- és vörösrozsdával, lisztharmattal szemben erőteljesen ellenálló, a pirenofórás és szeptóriás levélfoltossággal szemben ellenálló, fuzáriumos fertőzésre nem fogékony.

A KWS hibrid rozs kínálatába az idei évben egy új generációs, csúcsminőséget képviselő hibrid érkezik, a KWS EMPHOR. E robusztus rozs fontos tulajdonsága, hogy száraz termőhelyi viszonyok mellett is kiemelkedő szem- és szalmahozamra képes. Hasznosítása kettős, a szarvasmarhák takarmányozására szenázsként, a sertéstenyésztésben a takarmányrepcetúrában pedig szemesként alkalmazható. Kiváló bokrosodási képességű, állománya közepesen magas, kiemelkedő állóképességgel. Kórtani tulajdonságai kedvezőek, a lisztharmattal, a vörösrozsdával, a rinhospóriumos levélfoltossággal, valamint az anyarozzsal szemben egyaránt toleráns.

Minőségi vetőmaggal és szaktanácsadóinkkal segítjük a gabonatermesztőket és elkötelezett vagyunk amellett, hogy mind az általunk előállított és forgalmazott vetőmagok, mind pedig a szolgáltatások terén a maximumot nyújtsuk partnereinek.


Virágné Pintér Gabriella, Isterra

Az Isterra Közép-Európa Kft. szorosan együttműködve anyacégével, a Florimond Desprez francia nemesítő vállalattal, immár 12 éve végez Magyarországon, Füzesabonyban őszi búza nemesítést. Ennek a munkának az eredményeként több fajtánkat vizsgálják a NÉBIH hálózatában. Van már olyan elismert búza, a Danaida, melynek szelekciója hazánkban történt és idén már a vetőmagja is elérhető.

Természetesen a legfontosabb nemesítési cél a termőképesség, de ez csak kiváló betegség-ellenállósággal valósítható meg. A változó időjárás, a növényvédőszer hatóanyagok folyamatos kivonása, illetve az input árak emelkedése arra sarkalja Európa szerte a nemesítőket, hogy egyre ellenállóbb és kiváló tápanyaghasznosító képességgel bíró fajtákat ismertessenek el. Füzesabonyban nagyon fontos cél a minőségi búzák szelektálása is.

2023-ban sok termelőnek okozott nagy gondot újra a sárgarozsda járvány. Az érzékeny fajták megvédése néhol megoldhatatlan problémát jelentett. A szeptória fertőzés szintén az időjárásnak köszönhetően igényelt plusz beavatkozást. Az Isterra búzái kiváló ellenállósággal rendelkeznek mindkét gombabetegségre. Az átlag feletti levélbetegség-ellenállóság sokkal olcsóbbá teszi a technológiát.

Az Isterra őszi búza kínálata a legkülönbözőbb hasznosítási célokra és termőterületekre is biztosít eredményesen termeszthető fajtát. Termőképességben, betegség-ellenállóságban, tápanyag- és vízhasznosító képességben a legjobbak között versenyeznek fajtáink. Erre a legjobb példa a tavalyi év GOSZ-VSZT-NAK őszi búza posztregisztrációs kísérlet, amelyben 3 fajtánkat is díjazták.

ÚJDONSÁGAINK

Celebrity új, középérésű, tar kalászú búza nagyon magas terméspotenciállal. 2023-ban a magyar posztregisztrációs kísérletek győztese. Kimagasló 9,1 t/ha terméssel, 117%-kal utasította maga mögé az egész mezőnyt. Kiemelkedő bokrosodás, erőteljes kezdeti fejlődés jellemzi. Magas HL tömegének és 45-50 grammos ezermagtömegének köszönhetően 10-12 tonna a potenciális termőképessége.

Celebrity őszi búza állományCelebrity őszi búza állomány

Az Ampleur 2022-ben minősített őszi búza. Magas terméspotenciál mellett átlag feletti sárga- és barnarozsda, valamint szeptóriával szembeni tolerancia jellemzi. Gyors kezdeti fejlődésű őszi búza. A tápanyag hasznosító képessége kiváló. Az elismeréskori kísérletekben intenzív és extenzív viszonyok között is jóval átlag feletti teljesítménnyel minősítették. (vetőmagja kizárólagosan a KITE Zrt. forgalmazásában érhető el)

A Danaida elismerése Horvátországban 9,12 t/ha eredménnyel történt. Korai, malmi minőséget biztosító fajta. Sütőipari besorolása A1-A2. Kiváló minősége mellett igazán kiemelkedő terméspotenciállal rendelkezik. Állóképessége és télállósága is átlag feletti. Kiválóan alkalmazkodik az eltérő talajtípusokhoz. Magas, 47-48 g az ezermagtömege. Vetését 3,9-4,4 millió maggal javasoljuk. Ez átlagosan 180-210 kg/ha vetőmag mennyiséget jelent. A vetésidő október 5-15-ig a legideálisabb. Alacsony fajta, nem hajlamos a megdőlésre. Csárdaszálláson a kezeletlen kontroll parcellák termése alig 1 tonnával termett csak kevesebbet, ennél a fajtánál még szárcsökkentésre sincs szükség. (Elérhető a Trigo Kft. kínálatában)

A teljes kínálatunkat, valamint a mindenre kiterjedő agrotechnikai kísérleteink eredményeit is megtekinthetik a honlapunkon. Komplett megoldásokat kínálunk az őszi kalászos termesztéshez.

Keressék kollégánkat is bizalommal!


Varga Gábor, SAATEN-UNION

A nemesítés sohasem áll meg: az új kihívások változatos, faji összetételben gazdag és a gyakorlatban jól működő fajtaszortimentet és megoldásokat igényelnek. Az eddigieknél is fokozottabban felértékelődött a szelekciós kritériumok sorában a stressztűrő (főleg a szárazságtűrő) képesség, emellett egy-egy új fajtában a stabil és kiemelkedő hozamok, a jól értékesíthető minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság a legfontosabb szempontok.

Az új tulajdonságok rögzítését követően a SAATEN-UNION magyarországi szakemberei a legújabb kalászos hibrideket és fajtákat a gyakorlati igényekkel összehangoltan válogatják ki. Az őszi búza, a tritikálé, a durumbúza és az őszi árpa esetében is az aszálykár elkerülése érdekében kiemelkedő szerepet kapott a koraiság, és tovább nőtt a károsítókkal szembeni, tartósan rögzíthető rezisztenciális tulajdonságok jelentősége is.

Az előttünk álló szezonban tovább bővítjük portfóliónkban a stabilan magas malmi paraméterekkel jellemezhető őszi búzák választékát az EXSAL fajtával. Az erősen bokrosodó EXSAL közepesen magas szalmájú, de jó állóképességű, gazdag levélzetű és szálkás kalásztípusú, nagyon jellegzetes megjelenésű fajta. Középérésű, egyértelműen malmi (A1/A2), akár a javító jelleget is hozni képes, új őszi búzánk. Alacsony növényvédőszer-igényű, hiszen az EXSAL sárgarozsda-, lisztharmat- és fuzárium-ellenállósága kiváló, a vörösrozsdával és a hálózatos levélfoltossággal szemben pedig jól ellenáll. Összességében az EXSAL nagyszámú, átlagos méretű kalászaiban stabil hozam mellett kiváló malmi búzát terem.

A hibridbúzák ajánlása során igyekszünk az egyedi tulajdonságokra felhívni a figyelmet és a legmegbízhatóbb termelési alapot biztosítani. Az SU HYREAL hibriddel a legnagyobb terméspotenciálú termőhelyek adottságait kiemelt hatékonysággal hasznosíthatjuk. Az SU HYREAL közepes tenyészidejű, de középkorai kalászolású és kifejezetten gyors érésű. A növények erősen viaszoltak, hamvasak, így száruk, levélzetük és kalászaik jól ellenállnak a károsítóknak (napégés, gomba- és rovarkártétel). Növényegészség szempontjából igazán magasra teszi az SU HYREAL a lécet, amely nagyméretű, tar kalászaiban kemény szemű, acélos, euro jellegű árumagot érlel.

Ősziárpa-portfóliónk tagjai meghatározóak a nemzetközi és a hazai köztermesztésben, a modern fajták beillesztése ennek ellenére folyamatosan zajlik ebben a szegmensben is. Nemesítőink aktivitását és a termelés növelésének további lehetőségeit jól jelzik a 2024. évi szezonban megjelenő új fajtáink: az SU HETTI és a FASCINATION.

Az SU HETTI jó adottságait fémjelzi, hogy az SU ELLEN nemesítési alapjaiból született meg. Nagy termőképességű, sőt csúcshozamra képes fajta. Ennek a középkorai, többsoros őszi árpának a termésstabilitása kiváló, amit az őszi árpák között mérhető legjobb állóképességi mutatók, ebből következően a veszteségektől mentes, dinamikus betakaríthatóság is tovább erősítenek.

Az őszi árpa esetében a korai – szeptember végi – vethetőség fontos agronómiai érték, a legnagyobb termések meghatározó feltétele. Napjainkban a szívó kártevők (levéltetű, gabonakabóca) által terjesztett növényi vírusok fellépése ugyanakkor éppen ezeket a nagy terméspotenciálú, korai vetésű árpatáblákat veszélyeztetik. Problémamentes termelést a vírusrezisztens őszi árpákkal érhetünk el kompromisszumok nélkül, ennek érdekében hazánkban tovább bővítjük az árpa sárga törpülés vírusával (BaYDV) szemben rezisztens fajtáink körét a legújabb, FASCINATION többsoros ősziárpa-fajtánkkal. A FASCINATION koraisága a biztonságos szemkitelítődés, a magas HL-súly elérésének biztosítéka. A termelési biztonságot nyújtó, BaYDV elleni rezisztencia mellett a FASCINATION egyéb kórokozókkal szemben is kiemelkedően ellenálló.

Az őszi durumbúza termesztését sem tévesztjük szem elől, hiszen a WINTERSONNE és a WINTERSTERN fajtáink hazai szaporítását már 2023 őszén megkezdtük. Az új fajták bevezetésével célunk az, hogy a durumbúza-termesztőket még kedvezőbb helyzetbe hozzuk az eddigieknél is nagyobb termőképességű, kiváló durumminőséget biztosító, jól bokrosodó, stabil állóképességű és a gyomirtó szeres kezeléseket az eddigieknél is jobban toleráló fajtákkal. Mindkét bevezetés alatt álló fajtánk teljesíti ezeket az elvárásokat. A WINTERSONNE fajtát használók a magas hozamok mellett kiugróan magas (javító jellegű) durumminőséget tudnak elérni, míg a WINTERSTERN-t választó termelők a jó minőség mellett csúcshozamra számíthatnak. Véleményünk szerint mindkét új durumfajta a minőségi és a mennyiségi durumbúza-termesztés kiváló kombinációjára képes.

A következetes – célpiacaink igényéhez, termőhelyi adottságainkhoz, termelési elvárásainkhoz és alkalmazott technológiánkhoz illeszkedő – fajtaválasztással, új és modern fajták és hibridek alkalmazásával, fémzárolt vetőmag használatával tovább növelhetjük termesztési biztonságot. Válasszon a SAATEN-UNION gyakorlati igényekre kialakított kalászos fajtáiból bizalommal, hogy a siker elérhető közelségbe kerüljön.

További információkért keresse fel honlapunkat!

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 4. 13:31