10 éves a Terepszemle bemutatófarm, a Kwizda technológiák „élő show-ja”

10 éves a Terepszemle bemutatófarm, a Kwizda technológiák „élő show-ja” (x)

PR
Eltérő évjáratok tapasztalatait összegyűjtve több száz parcella technológiáját jegyzik évről évre a Kwizda szakemberei kukorica-, napraforgó-, repce-, kalászos-, idéntől pedig szójakultúrákban a 10 éve konzekvensen beállított felsőnánai Terepszemle bemutatófarmon.

Izgalmas szakmai utazásnak nevezte Barna Sándor ügyvezető a programot. Unikum a piacon, hogy a kísérleteik módszertanával igyekeznek minél jobban lekövetni a nagyüzemi gyakorlatot, 100 négyzetméteres mezoparcellákkal dolgoznak több, mint 10 hektárnyi területen. Pinczehelyi Zoltán és Fehér Tamás által koordinált, saját nagyüzemi gép- és eszközparkkal beállított kísérletek legfőbb célja a növénytermesztés eredményességét javító technológiai elemek minél jobb megismerése és a hasznos információk technológiába integrálása.

A Kwizda portfóliója a zöldirányelvekkel összhangban a meglévő tápanyag- és növényvédelmi megoldások mellett a biológiai készítményekre helyezi a hangsúlyt.

A Terepszemle történetében Barna Sándor mérföldkőnek nevezte ezen környezetkímélő biológiai készítmények alkalmazását. A Kwizda nevéhez köthető továbbá a magárokba történő granulált startertrágya-kijuttatás meghonosítása, valamint a folyékony nitrogén-fejtrágyázás technológiájának elterjedése. A termékeik közül az idén 60 éves Wuxal család a portfóliójuk zászlóshajója, amely pont kétszer annyi ideje meghatározó termék, mint amennyi éve jelen van a Kwizda a hazai mezőgazdasági piacon.

Az egyes kultúrákhoz kiemelt termékek és technológiák köthetők, ezekből szemezgettünk:

Kukoricában a Pannon Starter Mega kezelésnek a gyors kezdeti fejlődés elősegítésében van nagy szerepe. A vetéssel egy menetben kijuttatható starter hatóanyagai a gyökér mikrokörnyezetében fokozatosan, a növény fejlődési igényéhez igazodva táródnak fel, erősebb, robusztusabb gyökérzetet eredményezve.

A gyökérzet szemléltetése a Pannon Starter Mega technológia parcellánA gyökérzet szemléltetése a Pannon Starter Mega technológia parcellán

Termőhelyeink túlnyomó része cinkhiányos, gyakran 1–2 mg/kg (ppm) értéket látunk a talajvizsgálati eredményeknél. A Wuxal Cink a kelatizált Zn-lombtrágyák közül kiemelkedik magas hatóanyag-tartalmával, adjuváns rendszerével és kelátképző tartalmával. Kukoricagyomirtásban a Kwizda ajánlata a nagy tartamhatású Corn Box Plus kombináció, ami a magról kelő és évelő egy- és kétszikű gyomok ellen hatékony.

Repcében a Terepszemle parcelláin már egy ideje áttértek a szemenkénti vetésre és az alacsonyabb tőszám alkalmazására, amely erőteljesebb növényeket és magasabb terméshozamot eredményez. A jelenlegi repceár mellett is megtérülő technológiai elem a Pannon Starter Mega és a Pannon Starter Perfect alkalmazása. Ez utóbbi kettős hatást biztosít, egyrészt védelmet a talajból fertőző kórokozók ellen, a starter hatású tápanyagok pedig a jó kezdeti gyökeresedéshez járulnak hozzá. A repce őszi gyomirtására a Synero és Optivor gyomirtó szereket ajánlja a Kwizda.

Fehér Tamás a repce starter blokk bemutatása közbenFehér Tamás a repce starter blokk bemutatása közben

A nagy hozamú kalászos kultúrákban a megdőlés megelőzésére és a növekedés megfelelő szabályozására a Pylon szárszilárdító alkalmazását javasolják. A Pannon Starter kezelések termésnövelő hatása a 2019–2023-as évjáratok átlagában 800–900 kg-ban számszerűsíthető hektáronként. A Pannon Starter Perfect és a Pannon Starter Vital az AÖP-ben is választható mikrobiológiai készítmények. Az utóbbi olyan mikrogranulált magas P-tartalmú műtrágya és tápanyag-metabolizáló baktérium-biopreparátum keveréke, amely segít a foszfor- és cink-hiánytünetek megelőzésében, a gyökeresedés fokozásában, a talaj tápanyag-metabolizáció serkentésében. A búza lombtrágyázási program fontos elemei a Wuxal Réz és a Wuxal Kalászos lombtrágyák, amelyek kijuttatását osztott kezeléssel, az intenzív növekedési időszakban javasolják.

Gyomirtásban a Hadden Star Forte készítményt, a fungicidek közül pedig a Toxin Stop Pro-t és a Green Flexet ajánlja a Kwizda.

Napraforgóban az elmúlt 5 év starterkísérleteiben a 20 kg/ha Pannon Starter Perfect lett a legeredményesebb, átlagosan 7 q/ha terméstöbblettel. A napraforgó reagálása nem látványos, de rendkívül fontos az erőteljes gyökeresedés az első hónapban. Öt év átlagában a Wuxal Boron Plus és Wuxal Ascofol kombinációjának is jó a megtérülése, 2-3 q terméstöbbletet igazol hektáronként. A bórhiányos évjáratokban – mint például 2023-ban –, akár 4–6 q/ha terméstöbbletet is adhat egy osztott Wuxal Boron Plus lombtrágyázási technológia.

A termelői érdeklődés hatására újdonság idén a szójaparcella, ahol a Pannon Starter Perfect hatásának vizsgálata mellett a Wuxal CoMo és Wuxal Ascofol lombtrágyakezelést választották ki elsősorban a gyökérgümősödést, majd a virágzáskötődés elősegítését megcélozva. A gyomirtási módok közül a Szója ECO és Szója Flex alapgyomirtásokat hasonlítják össze az üzemi Inspector gyomirtással.

Talajfertőtlenítés

A Kwizda kiemelten kezeli a talajfertőtlenítés kérdését, a napraforgóban már piacvezető Belem 0.8 MG rovarölő készítmény a drótféreggel fertőzött területeken bizonyít oly módon, hogy kíméletes a talaj hasznos élő szervezetei számára.

A talajból fertőző gombák elleni védelemre, az egészséges talajkörnyezet megteremtésére, valamint a tarlón a szármaradványok bontására vethető be a Trichoderma asperellum T1-es gombatörzset tartalmazó Trifender WP mikrobiológiai készítmény, amely antibiotikus anyagok termelésével, patogén gombák parazitálásával az egészséges rizoszféra kialakításában vesz részt.

További információ

Szerző és fotók: Gáspár Andrea

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?