2024. szeptember 12. csütörtök Mária
Heti fókusz: Repce tápanyag utánpótlás a maximális hozam elérése érdekében

Heti fókusz: Repce tápanyag utánpótlás a maximális hozam elérése érdekében (x)

PR
Hogyan lehet jövedelmező növénnyé tenni a repcét? Nagyon sok múlik a tápanyag-utánpótláson. A javaslatokért kattintson a névre!
Kőrösi-Szabó Gábor
Natur Agro
Tóth Milena
Yara


Kőrösi-Szabó Gábor, Natur Agro

A repcetermesztés sikeressége több dologtól függ: az időjárási tényezők és kártevők elleni védelem mellett kulcskérdés a megfelelő tápanyag-utánpótlás is. A repce a magas tápanyagigényű növények közé tartozik, ráadásul már igen korán, 3-4 leveles korban elkezdi az oldalelágazások képzését, ezért nem szabad csak a szilárd műtrágyákra hagyatkoznunk.

A repce tápanyag-utánpótlásának első ajánlott lépése a vetés előtti baktériumos talajoltás, melynek hatására - a mikroorganizmusoknak köszönhetően - átlagosan 40 kg nitrogén, 30-30 kg foszfor és kálium válik a növények számára felvehetővé. Amennyiben komplexebb, 8-10 baktérium, és gombatörzset tartalmazó készítménnyel végezzük a talajoltást, kijuttatunk olyan fajokat is, melyeknek van hatásuk a talajban lakó kórokozók ellen is.

Az őszi talajkezelés hatékonyságát több szántóföldi összehasonlító kísérletünkben is igazoltuk, 2023-ban Zombán 2,4 mázsa terméstöbbletet értünk el egyetlen egy Natur Forte készítménnyel végzett  talajkezeléssel.

Mivel az oldalelágazások száma a tél folyamán véglegesedik, ezért nagyon fontos a növényzet egészségesen tartása. Ebben lehet nagy segítségünkre - a növényvédőszerek kiegészítéseként - az őszi biostimulátoros, lombtrágyás kezelés. Mivel a repce termése a felvehető tápanyag mennyiségétől függ, ezért javasolt ősszel lombon keresztül is „megetetni” a növényt.

Az őszi lombkezelés hatékonyságát is több kísérletünk igazolta vissza, 2023-ban téti partnerünknél elvégzett összehasonlításunkban 4,3 mázsa terméstöbbletet értünk el egyetlen őszi lombtrágyás kezeléssel (Natur Plasma T 2 l/ha, Natur Active 4 l/ha Mono Bór, Mono Kén és Mono Cink 1-1-1l/ha) a kontroll állományhoz képest

A Natur Plasma T algákat, és azok hasznos, szerves eredetű végtermékeit tartalmazó tömény összetételű biostimulátor, amely azon túl, hogy táplálékként szolgál a növényzet számára, regeneráló hatással is rendelkezik.

A Natur Active komplex lombtrágya azokat a fontos makro-, mezo-, és mikroelemeket tartalmazza, melyek meghatározóak a növények fejlődésében.

A MONO adalékok megnövelt dózisban tartalmaznak egy-egy tápelemet, mellyel az állománykezelések kiegészíthetőek.

A repce lombon történő tápanyag-utánpótlását tavasszal is érdemes folytatnunk. A tél végeztével kialakultak a lehetséges oldalelágazások. Ahhoz, hogy ez ne csak egy elméleti szám legyen, fontos az optimális tápagyagszintet megtartani, így a tavaszi műtrágyás kezelések mellett a lombon történő táplálás is fontos. Ezt erősítette meg 2023-ban elvégzett zirci kísérletünk is. Az őszi lombkezelés mellett kezeltük az állományt tavasszal tőlevélrózsás állapotban, majd zöldbimbós állapotban is. A teljes terméstöbblet 16,9% (5,5 mázsa) lett.

Kísérleti eredményeinket megismerheti ingyenes kiadványunkból. Termékeink támogatottak az AÖP-ben. Részletekért kattintson! Ha technológiánk felkeltette az érdeklődését, keresse tanácsadóinkat!


Tóth Milena, Yara

Intenzíven, vagy sehogy!

A 2020-as évtől kezdve folyamatosan csökken az őszi káposztarepce vetésterülete, tovább nehezítve a vetésszerkezet diverzifikációját. A vetési kedv mérséklődése mögött számos okot lehet felsorolni (növényvédő szerkivonások, illetve a használt szerek hatékonyságcsökkenése, időjárási szélsőségek – kezdve a vetéskori szárazságtól a késő tavaszi fagyokig; felvásárlási ár és annak kiszámíthatatlansága; magas inputigény; munkaszervezési gondok; magas ráfordítás, kérdéses ráfordításhatékonyság stb.)

Az utóbbi pár évben kialakult egy termelői “kemény mag”, akik nem engedik el a repcét, jó terméseket tudnak produkálni és jövedelmező növénnyé tudják tenni.

Minden növény esetében az első és egyben legfontosabb termelési tényező az egyenletes vetés, kelés és tőszám megléte. Ehhez ajánljuk a YaraMila termékcsalád különböző összetételű tagjait. Ezek a műtrágyák a minőséget képviselik: komplex kémiai összetétel, kénkiegészítés, mikroelemsor, oldékonyság, tökéletes és egyenletes kijuttathatóság. A vízoldékonyság különösen fontos, ha az elmúlt évekhez hasonlóan szárazság lesz a vetés körüli időszakban. A komplex hatóanyagtartalom arra garancia, hogy a kelés robbanásszerű lesz és a korai károsítók foga alól gyorsan kinő a növény. A mezo- és mikroelem sor a kezdeti növekedés mellett a tápanyagraktárként szolgáló gyökérzet képzésében és a télállóság javításában hasznos.

A 10-24-24 és a 8-20-28 összetételeket a káliummal gyengébben, a 16-27-7 YaraMilát a jobban ellátott területekre ajánljuk. Az általánosan javasolt dózisuk: 250-350 kg/ha.

A bór az olajrepce alapvető tápanyaga, egy 4 t/ha terméshez akár 350-400 g/ha bórra is szükség lehet a szezonban, különösen az őszi kritikus növekedési fázisokban. A bórral rosszul ellátott növényeket súlyosabban érinti az alacsony hőmérséklet (<10 °C), mint a megfelelő ellátással rendelkezőket. A bór alkalmazása serkenti a gyökér megnyúlását, így egy jól strukturált növény jön létre, amely hatékonyabban tárja fel a talajban rendelkezésre álló tápanyagot. Ősszel a levél-hónaljhajtások száma is meghatározza a virágzó elágazások számát. A virágképzés november elejétől (augusztusi vetéskor) december közepéig (szeptemberi vetéskor) történik. Ez az időszak erősen befolyásolhatja a virág, a becő és a mag számát. Ezért fontos, hogy figyelemmel kísérjük a növényeket ebben az időszakban, és megakadályozzuk a hiánytünetek kialakulását. A Yara lombtrágyák magas hatóanyagtartalmuk és növényspecifikus összetételük miatt kiválóan alkalmasak erre a feladatra. Őszi komplex lombtrágyázásra a YaraVita Brassitrel Pro-t ajánljuk 2-2,5 l/ha dózisban. 60 g/l bórtartalmával ebben a dózisban kielégíti a növény őszi igényét. Nitrogén-, kalcium-, magnézium-, mangán- és molibdéntartalmával professzionálisan illeszkedik a növény őszi szükségleteihez. Monoformában bórt tartalmazó termékünk a YaraVita Bortrac, amely 155 g/l tartalmával 1 l/ha dózisban fedezi a repce őszi bórigényét.

A 2025-ös évben a Yara Magyarországon is belép a biostimulátor piacra. Már az őszi szezonban elérhető és kipróbálható lesz a lombtrágya család első tagja a YaraAmplix Optivi. A növényi eredetű peptideket és aminosavakat tartalmazó termékünk majdnem egy évtizedes fejlesztési folyamat eredménye. A biostimulátort a növekedés támogatására, a tápanyagfelvétel hatékonyságának növelésére és az abiotikus stressz csökkentésére javasoljuk. Repcében elsősorban a korai növekedés segítésére és a gyomirtó szeres alapkezelések utáni regeneráció javítására ajánljuk beilleszteni az őszi technológiába. Javasolt dózisa 3-5 l/ha.

Sokszor felmerül a lombtrágyák és a növényvédő szerek, regulátorok keverhetőségének kérdésre. Megújult felületen a www.yv-yara.com oldalon ezt is ellenőrizhetik.

Legyen szó akár az alaptrágya kiválasztásáról, vagy a megfelelő lombtrágya technológia összeállításáról, a Yara termékei és megoldásai kiemelkedő ár-érték aránnyal párosítva, a repcében is évről évre bizonyítják helyüket a tápanyagutánpótlási technológiákban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?