Heti fókusz: Észbontó szárbontók

Heti fókusz: Észbontó szárbontók (x)

PR
A cím nem túlzás, a szárbontó készítmények szinte csodákat művelnek, ha közvetlen és közvetett jótékony hatásukat is vizsgáljuk. A hozzászólásokért kattintson a névre!
Daoda Zoltán
AGRO.bio
Umenhoffer Péter
Bio-Nat
Kőrösi-Szabó Gábor
Natur Agro
Varga Sándor
Phylazonit
Dr. Pénzes Éva
Magyar Talajvédelmi Szövetség


Daoda Zoltán, AGRO.bio

Kétszer ad, aki gyorsan ad

Amikor növényvédő szert vagy műtrágyát keres, a termelők többsége sok szempontot mérlegel: hatóanyag-tartalom, azok koncentrációja, hatásspektrum és hatékonyság, formuláció, felhasználhatóság, kijuttatási lehetőségek, feltételek és korlátozások, keverhetőség, eltarthatóság, a gyártó megbízhatósága, a termék minősége és nyomonkövethetősége, elérhetősége, ára, hektárköltsége, kiszerelése, továbbá a fizetési feltételek, a szállítás gyorsasága stb. Nos, nincs ez másképpen a mikrobiológiai termékek, ezen belül pedig a szárbontók esetében sem. Mégis sokszor úgy tűnik – talán amiatt, hogy ezen készítmények működésével és használatával kapcsolatban még nincs ugyanannyi felhalmozott ismeret és tapasztalat, mint egy gyomirtó vagy hagyományos műtrágya esetében –, hogy a fontos részletek kevesebb figyelmet kapnak a vásárlási döntés során.

Bontja vagy nem bontja; milyen gyorsan bontja?

Aki próbált már zsíros, olajos foltot hideg vízzel feltakarítani, majd ugyanezt meleg vízzel és mosószerrel vagy zsírbontó oldószerrel, tudni fogja, mire szeretnénk felhívni a figyelmet. Egy szárbontó esetében jogos elvárás, hogy lebontsa a cellulózt. A kukoricaszár esetében például viszont ez csak a második lépés, ráadásul a könnyebb. Az első lépés az, hogy az alkalmazott termék tartalmazzon olyan baktériumtörzset is, amely az egyébként nehezen és lassan felbomló ligno- és hemicellulóz-szerkezeteket először rövid cellulózdarabokra aprítja. Mindezt ráadásul hatékonyan ÉS gyorsan, hogy ne évek múlva hasznosuljon tápanyagként, hanem már a táblán következő kultúrnövény számára is elérhetővé váljon. És ha már a közérthető példáknál tartunk: Ön szerint hogyan könnyebb húst darálni? Ha egy sertéscombot egyben próbálunk átszuszakolni a szerencsétlen darálón, vagy ha előbb kisebb darabokra vágjuk? Fontos részlet tehát, hogy az alkalmazott szárbontó készítmény milyen baktériumtörzseket tartalmaz, azok hogyan működnek és mit várhatunk tőlük – vásárlás előtt érdemes tájékozódni.

Az AGRO.bio Hungary Kft. CELL® gyökér- és szármaradványbontó mikrobiológiai készítményében található Cellvibrio ostraviensis törzs képes a ligno- és a hemicellulóz igen hatékony és egyedülállóan gyors elbontására. Jelenleg az egyetlen olyan szárbontó termék a piacon, amelyben a szárbontásért felelős Cellvibrio ostraviensis törzs mellett két kísérő baktériumtörzs, a Pseudomonas fluorescens és az Azotobacter vinelandii is megtalálható. A Pseudomonas fluorescens megakadályozza a nitrogén elillanását a kijuttatott műtrágyából, valamint erős biokontrollhatása miatt csökkenti a kórokozók fertőzési nyomását. Az Azotobacter vinelandii pedig nitrogént köt meg a talajban lévő levegőből és növekedési hormont (auxin) termel, elősegítve ezzel a növény fejlődését. A CELL® használata műtrágya-megtakarítást eredményez, valamint hatékonyabbá teszi a növényvédelmet még a kórokozóknak kedvező időjárási körülmények között is.

Az AGRO.bio CELL® termékét egyedülálló módon, ellenőrzött gyógyszergyártási technológiával, a Kárpát-medencében őshonos baktériumtörzsek használatával, az ISO 9001:2015 minőségirányítási rendszer és az ISO 14001:2015 környezettudatos irányítási rendszer előírásai szerint állítjuk elő.

Felhasználási javaslat

A CELL® cellulózbontót (dózisa 1,0 l/ha, 200–400 l/ha vízmennyiséggel kijuttatva) Aközvetlenül az egyenletesen apró darabokra felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. Ha T-Jettel végezzük a munkát, akkor minimum 60 liter/ha lémennyiséggel dolgozzunk. A talajmunkára legalkalmasabb eszközök a tárcsa, a kultivátor és a grubber, amelyek a hatékony lebontást elősegítve, egyenletesen keverik be a növényi maradványokat a talajba.

Bővebb információkért kattintson rövid tájékoztató videóinkra, 

vagy keresse területi szaktanácsadó kollégáinkat, akik készséggel állnak rendelkezésre, akár szakmai segítségre, akár gyors szállításra van szüksége, vagy az aktuális akcióink iránt érdeklődik: https://agrobio.hu/hu/kapcsolat


Umenhoffer Péter, Bio-Nat

Új csávázási lehetőség Mikroorganizmusokkal

Az Európai Unió növényvédő szerekre vonatkozó szigorú szabályozási rendszere miatt, számos olyan technológiai alappillér, mint akár több csávázó anyag, kivonásra kerül ezért új alternatívákat és lehetőségeket kell keresnünk. Ebben nyújtanak segítséget a mikrobiológiai készítmények. Magyarország egyik vezető előállítója a Mikro-Vital termékeket gyártó és forgalmazó Bio-Nat Kft. is ebben nyújt segítséget a Mikro-Vital SUPARY készítményével.

Umenhoffer Péter a Bio-Nat Kft cégvezetője a kísérleti napraforgó mellettUmenhoffer Péter a Bio-Nat Kft. cégvezetője a kísérleti napraforgó mellett

A Mikro-Vital SUPARY termék 3 baktérium törzset tartalmaz, melyek a Bacillus subtilis, Bacillus aryabhattai és a Paenibacillus peoriae. Mindhárom mikroorganizmus alkalmas a csávázási technológia beillesztésébe, mivel képesek kolonizálni a vetőmag felszínét. Ezenkívül a vetőmagok csírázásának folyamatát nagymértékben elősegítik, illetve a növények gyökérrendszerének fejlődését képesek jelentősen támogatni.

Kutatások szerint, a vetőmagok életképességét jelentősen javítja a Bacillus subtilis, miközben elősegíti a gyökérsejtek osztódását, növeli a hajtás és a gyökérhosszát, és megvédi a magokat az abiotikus stressz ellen. Továbbá a vetőmagok csírázásához szükséges enzimek (pl.: amilázok) indukálását is befolyásolják, mely jelentős hatással van a csírázás eredményességére. Emellett a Bacillus subtilis a magvak csírázása során fitohormonokat, például auxinokat, indol-3-ecetsavat, citokinineket és gibberellineket választanak ki, amelyek elősegítik a magok csírázását és korai fejlődését. Mindemellett másodlagos metabolitokat (pl.: lipopeptidek) termelnek, mely által képesek védekezni a fitopatogén (pl.: Alternaria fajok) gombák ellen. Bacillus aryabhattai 1-aminociklopropán-1-karboxiláz-deamináz (ACC) deamináz termelésével mérsékli a vetőmagot érő stresszhatást. A baktérium törzs többféle növényi növekedést serkentő tulajdonsággal rendelkezik, beleértve az indol-3-ecetsav (IAA) termelést, a foszfát-szolubilizációt, a sziderofór-termelést és a biofilm-képző képességet, melyek szabályozzák a csírázás folyamatát. A Paenibacillus peoriae másodlagos metabolitok termelésének segítségével jelentős antimikrobiális és antifungális hatással bír például a Sclerotinia gomba esetén. Továbbá a baktérium képes fitohormonok termelésére, mely segítségével a csírázás kezdetekor pozitív hatást gyakorol a vetőmagra. Emellett ezen baktérium törzs is jelentős növényi növekedést serkentő hatása van, mely befolyásolja a vetőmag csírázását.

A készítményben található baktériumok mindegyike endospórát képez, mely segítségével az abiotikus stressznek ellenállóak, így a környezetben való fennmaradásuk biztosított. Az MV-Supary termék csávázásának segítségével a vetőmagok csírázása hatékonyabbá válik, mivel a termékben jelenlévő baktériumok hatékonyan indukálják a csírázás folyamatát és a növényi növekedést serkentő hatásának segítségével megfelelően támogatja a növények gyökérének fejlődését.

Egyik ilyen csomag a Növényimmunizáló, betegség ellenállóságot javító, indukált szisztémás rezisztenciát kiváltó csomag ajánlatunk, ahol 5L Mikro-Vital SUPARY talajoltó mellé most ajándékba adunk 1 liter Mikro-Vital SUPARY csávázószert és 1 liter Syngenta Epivio Energy terméket.

Második ajánlatunk pedig a Növénytáplálást és növekedést serkentő, tápanyagmenedzsmentet javító csomag ajánlatunk, amelynél 5L Mikro-Vital PLUSZ talajoltó mellé most ajándékba adunk 1 liter Mikro-Vital SUPARY csávázószert és 1 liter Syngenta Epivio Energy terméket.

A Syngenta Epivio Energyben található alga kivonat, vinasz, és mikroelemek segítik az Mikro-Vital termékekben található baktériumok gyors és hatékony felszaporodását, ezáltal javítják a termékek hatékonyságát, hogy a baktériumok növényre gyakorolt szinergista hatása erőteljesebben érvényesüljön. (Az Epivio Energy a Syngenta bejegyzett márkaneve)

Részletekért keresse kollégáinkat!


Kőrösi-Szabó Gábor, Natur Agro

Az emberi testben található mikroorganizmusok összessége, az úgynevezett mikrobiom, amely kiemelt fontossággal bír az általános egészségi állapot, és még a mentális egészség szempontjából is.

 Az emberi szervezethez hasonlóan a talajok egészségi állapotára erősen hat a talajok biológiája, azon belül is a mikrobiológiai egyensúlya, mert a talajban élő mikroorganizmusok fontos szerepet játszanak a talaj tápanyagkörforgásában és a szerkezetének javításában.

Az egészséges talaj számos pozitív hatással bír, amelyek túlmutatnak a mezőgazdasági termelésen. Pozitív hatása többek között, hogy az egészséges talaj gazdag mikroorganizmusokban, amelyek lebontják a szerves anyagokat, és tápanyagokat szabadítanak fel a növények számára. Ez javítja a talaj termékenységét és növeli a terméshozamot. A mikroorganizmusok mellett számos egyéb élőlény található a talajban, amelyek hozzájárulnak a biológiai sokféleség fenntartásához. Ez a sokféleség segít a talaj ökoszisztémájának stabilitásában és ellenálló képességében. Az ilyen talaj jobb vízvisszatartó képességgel rendelkezik, ami segít megelőzni az aszályokat és árvizeket. Az egészséges talaj jelentős mennyiségű szenet tárol, ami hozzájárul az üvegházhatású gázok csökkentéséhez, és így segít megkötni a szén-dioxidot a légkörből, vagyis fontos szerepet játszik az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Miközben lassan feltáródó széntartalommal bír. A talajok szerves széntartalma a humusztartalommal arányos. A talaj szervesanyag-tartalmának folyamatos csökkenése sajnos napjaink globális problémája.

Fontos továbbá megjegyezni azt is, hogy az egészséges talajban élő mikroorganizmusok segítenek a növényi betegségek és kártevők elleni védekezésben. Ezáltal csökkenthető a vegyi növényvédő szerek használata, ami környezetbarátabb mezőgazdasági gyakorlatot eredményez.

A talaj egészségének megőrzése érdekében fontos a növényi szármaradványok megfelelő kezelése és bontása. A különböző mikrobiológiai termékek elősegítik a tápanyagok feltárását és visszajuttatását a talajba a szárbontás során, javítva ezzel a talaj termékenységét és szerkezetét.

A megfelelő szárbontás nemcsak a talaj tápanyag-ellátottságát javítja, hanem csökkenti a talajban található kórokozók életterét is, ami hozzájárul a növényvédelem hatékonyságának növeléséhez és az utóvetemények egészségi állapotának javításához. A szármaradványok lebontása során felszabaduló tápanyagok jelentős része az utónövény számára is felvehetővé válik, ami hosszú távon is fenntartható mezőgazdasági termelést biztosít.

A szárbontás nemcsak az egészséges talaj kialakítása, megóvása szempontjából fontos, de az emberi egészség megőrzéséhez is hozzájárulhat. Közvetlenül az egészségesebb élelmiszereken keresztül, közvetve pedig a talajjal való érintkezés során, ami pozitív hatással lehet még az ember mentális egészségére is, ugyanis egyes tanulmányok szerint, vannak olyan talajbaktériumok, amik csökkenthetik a stresszt és javíthatják az ember hangulatát.

Kísérleti eredményeinket megismerheti ingyenes kiadványunkból. Termékeink támogatottak az AÖP-ben. Részletekért kattintson! Ha technológiánk felkeltette az érdeklődését, keresse tanácsadóinkat!


Varga Sándor, Phylazonit

A növényi maradványok szántóföldön hagyásával, irányított lebontásával a talaj szerves anyag tartalmának növelésével a talaj fizikai, kémiai, biológiai tulajdonságait tudjuk pozitívan befolyásolni, ilyenek például a talajnedvesség, morzsaállékonyság, kationcsere kapacitás, aktívabb talajélet, stb. A szerves anyag fontossága azért is kiemelkedő, mert annak növelésével, pótlásával több nedvességet is tudunk majd megőrizni, ami szintén kulcsfontosságú lesz a következő évek gazdálkodásában. A videóban látható kukorica szárbontási kísérlet is jól mutatja, hogy 80 nap után a maradványok nagy részének bomlása látható, vagyis egy ideihez hasonló, korábbi betakarítással már a kalászosok számára is jelentős tápanyag szabadítható fel. A tarló elbontásával, a tápanyagok mobilizálásán túl jelentősen csökkenthetjük a kórokozó gombák életterét, szaporodását is, ami szintén nem elhanyagolandó kérdés egy feszített költséggazdálkodás mellett. Érdemes számolni a tarlóval, ebben pedig a Phylazonit szaktanácsadói minden segítséget megadnak.


Dr. Pénzes Éva, Magyar Talajvédelmi Szövetség

10 + 1 érv a növényi maradványok mikrobiológiai kezelésére, avagy miért érdemes a tarlót szakszerűen kezelni

A betakarítás után a termőföldeken maradt növényi maradványokban még viszonylag sok értékes tápanyag található. Magyarország 4,3 millió hektár szántóterületének több, mint 80%-án kalászosokat, kukoricát, napraforgót és őszi káposztarepcét termesztenek, melyek szervesanyag-produktuma átlagosan a 8-10 tonnát is elérhet hektáronként.  A tarlómaradványok (szár + gyökér) komoly mennyiségű növényi tápanyagot hordoznak magukban a következő kultúra számára, hiszen hektáronként akár 80-100 kg N, 30-50 kg P és 50-100 kg K hatóanyaggal egyenértékű hasznosítható tápanyagforrást is biztosíthatnak. Emellett nem elhanyagolható a szárbontás után a talajban maradó mezo- és mikroelem tartalom is, tekintve, hogy talajaink fokozódó mikroelem szegényedésének számos kedvezőtlen humán-élettani hatása is ismert.

A tarlómaradványok szervesanyag-produktuma jelentős, elérheti a 8-10 tonnát is hektáronkéntA tarlómaradványok szervesanyag-produktuma jelentős, elérheti a 8-10 tonnát is hektáronként

Ha követjük a következetes tápanyagutánpótlást, akkor kevesebb műtrágyát szükséges használni a következő növénykultúra számára, így költséget lehet megtakarítani.

A növényi maradványok visszaforgatásával nem csak a szervesanyag visszapótlást valósítjuk meg, de a talaj humusztartalmának növeléséhez is hozzájárulunk. A talaj termőképességének fenntartásában a humusznak jelentős szerepe van: hatással van a talaj szerkezetére, víz-, levegő- és hőgazdálkodására.

 A talajszerkezetet javításában nagy szerepe van a növényi részek szakszerű bontását támogató mikrobiológai készítményekkel való kezelésnek és leforgatásnak. A jó szerkezetű talaj mikro- és makroaggregátumokat tartalmaz, amelyek szervesanyagból, agyagszemcséből, baktériumokból álló kis egységek, melyeket gombafonalak fűznek nagyobb egységgé. Így alakul ki a talaj morzsalékossága. A megfelelő szerkezetű talaj jobb víz- és hőháztartással rendelkezik, képes megtartani és tárolni a vizet. Ezzel a csapadékhiányos időszakokat jobban át tudja vészelni a növényállomány. Így csökkenthetjük az aszály okozta károkat.

A szárbontásnak jelentős szerepe van abban, hogy megvédhetjük a növényeket a fertőzésektől. Azzal, hogy viszonylag gyorsan és szakszerűen el tudjuk bontani a növényi maradványokat, nem engedünk életteret a patogén gombáknak, nem tudnak elszaporodni. A fuzárium az egyik leghatékonyabb cellulózbontó képességgel rendelkezik. Ha elterjed, akkor a következő évben jelentős összegekbe kerülhet a növényvédelem. A szklerotínia megelőzése szempontjából is nagy jelentősége van a szárbontásnak, ugyanis a betegség széles tápnövénykörét figyelembe véve szinte képtelenség csak vetésváltással védekezni.

A pentozán hatás akkor jelentkezik, amikor növényi szármaradványok, szerves anyagok bomlás közben nitrogént vonnak el a környezetükből, ami átmeneti nitrogénhiányt okozhat a növények számára. Ez a folyamat a C:N arány kedvezőtlen változásához vezethet, ami a növények tápanyaghiányát eredményezheti, vagyis  nitrogénéhséget. A tarlóbontó készítmények többsége tartalmaz szabadon élő, tehát nem gyökér környezetében lévő, nitrogénkötő baktériumtörzseket, így biztosítva a nitrogénellátottságot. Így nem jelentkezik a pentozán hatás.

A tarlóbontó mikrobiológiai készítmények használata egyszerű. A cellulózbontót a termék címkéjén olvasható dózisban és vízmennyiséggel közvetlenül a felaprított szármaradványokra kell permetezni, majd azonnal a talajba kell dolgozni. Érdemes a kijuttatás és a beforgatás műveletét egymenetben elvégezni.

Az alábbiakban foglaljuk össze a fentieket, 10 + 1 érv a szakszerű tarlóbontás mellett:

  1. Szervesanyag visszapótlás
  2. Humusztartalom növelése
  3. Következő növénykultúra számára biztosított tápanyagok
  4. Talajszerkezet javítása
  5. Aszálykárok enyhítése
  6. Patogén gombák visszaszorítása
  7. Kevesebb műtrágya felhasználás
  8. Gazdaságosabb termelés
  9. Pentozán hatás elkerülése
  10. Egyszerű kijuttatás, kezelés

+1   AÖP-ben 2 pontot ér

A Magyar Talajvédelmi Szövetségének Tagjainak tarlóbontó mikrobiológiai készítményei megbízható minőségűek és hatékonyan működnek. Keresse a cégeket az alábbi elérhetőségeken.

A szövetség tagjai: AGRO.bio Hungary Kft., Attend SA Kft., Biofil Kft., Corax-Bioner Biotechnológiai Zrt. Geosan Kft., Natur Agro Hungária Kft., Phylazonit Kft., Terragro Kft.

Szövetséget támogató tag: Greenman

Szakmai együttműködő partnerek: Magyar Talajtani Társaság, Magyar Mikrobiológiai Társaság 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 15. 14:34