Heti fókusz: Gabona árvakelés megjelenése repcében

Heti fókusz: Gabona árvakelés megjelenése repcében (x)

PR
Ha az aratás utáni időszak száraz, az árvakelések zöme elfekszik a talajban, majd ősszel az esők hatására tömegesen megjelenik a repcevetésekben. Mi a megoldás? Kattintson a névre!
Molnár Szabolcs
Nufarm
Vados Csaba
UPL


Molnár Szabolcs, Nufarm

Gabona árvakelés megjelenése repcében, sok minden függ a csapadéktól 

Az eredményes repcetermesztés egyik kulcseleme a gyomok elleni hatékony védelem. A gyomirtás tervezésekor alapvetően a repcében ősszel, magról kelő kétszikű gyomokon van a hangsúly (T1 és T2 életforma). Erre a célra számos hatóanyag közül válaszhat a repcetermesztő. Ezen készítmények között akadnak olyanok is, amelyek egyes magról kelő egyszikű gyomok ellen is elég jó hatékonysággal bírnak, mint például a nagy széltippan. De mivel a repce általában valamilyen őszi kalászos után kerül elvetésre, az egyszikű gyomok közül a gabona árvakelés jelenti a legnagyobb problémát, amely ellen külön kell védekezni.

A gabona árvakelések megjelenése a területen nagyban függ az adott év időjárásától. Ha az aratás utáni időszak száraz, az árvakelések zöme elfekszik a talajban, és ősszel az esők hatására tömegesen fog megjelenni a repcevetésekben. Más a helyzet, ha a nyár csapadékosabb. Ekkor az árvakelések egy része ki fog kelni a tarlón, így tarlókezeléssel, tarlóápolási munkákkal jól irtható. Ez igaz a talaj felső rétegéből kelő árvakelésekre, de a mélyebbről kelő növények szintén a repcében fognak megjelenni, ebben az esetben pedig védekeznünk kell ellenük. Mivel a gabona árvakelés nagy tömegben képes fejlődni a területen, komoly víz- és tápanyagkonkurense lesz a fiatal repcének. Ez mindenképpen kerülendő helyzet, hiszen a repce nem tud kellően megerősödni, gyengén fog belemenni a télbe, a tavaszi megindulása is lassabb, vontatottabb lesz.

A Nufarm Hungária Kft. két lehetőséget is kínál a fűféle gyomok elleni védekezéshez. Az egyik a már jól ismert fluazifop-P-butil hatóanyagú Fusilade Forte, amelynek adagja a magról kelő egyszikű gyomok ellen azok 3-5 leveles állapotában 0,8–1,2 l/ha, gabona árvakelés ellen 0,4–0,6 l/ha. Ami az évelő egyszikűeket illeti, a fenyércirok rizómás alakja ellen 1,8–2,0 l/ha, míg a tarackbúza ellen 2,5 l/ha a javasolt dózis. A gabona árvakelés elleni védekezés során ügyeljünk arra, hogy a kezelés az árvakelés gyökérváltása előtt megtörténjen.

A másik készítmény a kizalofop-p-etil hatóanyagot tartalmazó Gramin gyomirtó szer, melynek dózisa a magról kelő egyszikűek ellen 0,7–1,0 l/ha, gabona árvakelés ellen – annak gyökérváltása előtt – pedig 0,4–0,6 l/ha. A fenyércirok magról kelő egyedei ellen 0,8 l/ha, míg a rizómáról kihajtó egyedek ellen 1,0–1,2 l/ha a javasolt dózis. Tarackbúza ellen 2,0–2,5 l/ha adagban használjuk a készítményt. A Gramint lehetőleg önmagában juttassuk ki. Ne keverjünk a permetléhez hatásfokozó adalékanyagot, ammónium-szulfát hatóanyagú terméket, egyéb gyomirtó szert, illetve lombtrágyát.

Erősen fejlett gabona árvakeléshez vagy kissé megkésett kezelésnél mindkét gyomirtó szer esetében az engedélyokiratokban meghatározott magasabb dózisok alkalmazása szükséges.

Mind a két készítmény hatóanyaga a HRAC-besorolás szerint az acetil-koenzim-A-karboxiláz-gátlást okozó herbicidek (ACCáz gátlók) csoportjába tartozik. A hatóanyagokra jellemző, hogy a zöld növényi részeken szívódnak fel a növényekbe, vagyis „levélherbicidek”, és mind a xilémben, mind pedig a floémben szállítódnak, végül a merisztémákban halmozódnak fel. Szelektíven irtják az egyszikű fűféle gyomokat a kétszikű kultúrákból. Bejutva a növénybe a zsírsav-bioszintézist gátolják. Mivel a hatóanyagok az osztódószöveteket roncsolják, a növények pusztulása is itt indul el, ami mind a gyökércsúcsban, mind pedig a hajtáscsúcsban bekövetkezik. Az első tünetek a kezelést követő 10-14 nap múlva jelennek meg, és az árvakelésű gabonanövények leveleinek kivilágosodása, sárgulása, illetve a gyökércsúcs barnulása formájában jelentkeznek. Ezt követően a tünetek erősödésével a folyamat felgyorsul, végül a növény elpusztul. Hűvösebb időben ez a folyamat lassabban megy végbe, ezért gyakori eset, hogy a kezelést követő két hét múlva sem látunk igazán jelentős tüneteket. Ekkor egy egyszerű módszerrel győződhetünk meg a kezelés hatékonyságáról: ha a növény középső részét kihúzva azt látjuk, hogy a hajtás alsó része sárgul, barnul, az a pusztulás biztos jele.

A gabona árvakelés mellett egyéb más egyszikű gyomokkal is találkozhatunk a repcében, mint például a nagy széltippan, a parlagi ecsetpázsit, különféle rozsnokfajok vagy meleg őszökön egyes területeken a kakaslábfű és a köles is megjelenhet. A Fusilade Forte és a Gramin ellenük is megfelelő hatékonysággal bír, de itt is igaz, hogy igyekezzünk a kezelést az egyszikűek legérzékenyebb állapotában elvégezni, ami ebben az esetben is 1-3 leveles korban van. Ebből az időszakból kicsúszva a magasabb dózisok alkalmazása indokolt.


Vados Csaba, UPL

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is!

 Idén vegyes lapokat osztott a Jóisten a gazdáknak. A jók már tavasszal ütésbe mentek, sajnos azóta csak a rosszak jönnek csőstül.  Régóta nem volt egy rendes eső, a „bátorabb” repcetermesztők közül is kevesen tudtak talajt készíteni és elvetni a magot. Igen változatos a helyzet, van ahol a helyi esőcskék előtt vetettek, van ahol utána.  Változóak vagyunk az eredményben de mindenképp közösek a gondban! A  gabona  árvakelésről van szó, ami ellen  nehéz lesz védekezni. Ki se kelt?   Eddig szinte semmi! Tehát nagy lesz a  kompetitív  nyomás a kelő repce növényeken, amivel jelentősen rontja az állományok kezdeti fejlődését és a majdani eredményességét is. Az árvakelés intenzitását a majdani csapadék határozza meg de fel kell készülni a két graminicides kezelésre. A gabona magvaknak kevesebb nedvesség kell,  gyorsabban és könnyebben csíráznak idén igen erős konkurensei lesznek a repcének. (1.ábra)

1.	ábra Repce vetés kalászos árvakeléssel Győrasszonyfa, 1 l Panterával kezelt.  Hatás 2 hét múlva várható1. ábra Repce vetés kalászos árvakeléssel Győrasszonyfa, 1 l Panterával kezelt. Hatás 2 hét múlva várható

Különösen veszélyes a kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés, ami a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja.

2. ábra árpa árvakelés repce vetésben Tolna megye 20242. ábra árpa árvakelés repce vetésben Tolna megye 2024

Kevés jó lap maradt a kezünkben, de szerencsére van egy ász: a Pantera 40 EC, ami az elmúlt években méltán lett a felhasználók alapvető készítménye.

A hatóanyag biztosan,  de lassan dolgozik

A Pantera „motorja”, a kizalofop-P tefuril, az egyszikű gyomok levélszöveteibe felszívódva a zsírsav bioszintézis gátlásával fejti ki hatását, melynek következtében a sejtek növekedése leáll, a tenyészőcsúcs elhal. A szer szelektivitásának alapja, hogy a kétszikűek biokémiailag tökéletesen lebontják a hatóanyagot. Ezért a kelőfélben levő repce növényeket sem bántja. A tápanyagfelvétel már 1-2 nap múlva leáll, az első tünetek 4-5 nap elteltével jelennek meg a gyomnövényeken, nekrózisok (elhalásos foltok) formájában a legfiatalabb szövetekben. A felszívódó hatóanyag a növények tápanyagszállító rendszerén keresztül mozog a növényben. A hatás gyorsasága függ a hőmérséklettől és a tápanyagtranszport intenzitásától.  A teljes hatáskifejtés mintegy 15-20 napot vesz igénybe. A hatóanyag molekula stabilitását és szelektivitásának minőségét a szénlánc végén elhelyezkedő tefuril gyűrűnek köszönheti. Ez a hatás a gyakorlatban úgy jelenik meg, hogy ha (pl. szárazság miatt) a tápanyagszállítás gátolt, úgy tűnhet, mintha nem hatna a szer. Ilyenkor nem kell megijedni, hiszen a legközelebbi csapadék (harmat) után a gyomirtó hatás nem marad el.

Keverhetőség

A szuperszelektív egyszikűirtó készítményekről általánosságban elmondhatjuk, hogy a készítmények önmagában való alkalmazása javasolt. Kiváló rovarölő szereinkkel, mint az Aceptorro, Cyperkill Max, valamit a Tonivit gyökérképződést segítő növény kondicionálónkkal keverhető.

A termék megfelelő mennyiségű adjuvánst tartalmaz, így további hatásfokozó hozzáadása nem szükséges.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 17. 09:47