Heti fókusz: Trendek a kalászosok őszi gyomirtásában

Heti fókusz: Trendek a kalászosok őszi gyomirtásában (x)

PR
Kalászosainkban a gyomok fejlődési zavart okoznak a víz és tápanyagok elvonása révén. Ennek elkerülésére az ősszel végzett gyomirtás ad lehetőséget. A hogyan és mivel kérdésekre szakértők válaszolnak. Kattintson a névre!
Polgári Csaba
Bayer Crop Science
Takács Gábor
FMC-Agro
Molnár Szabolcs
Nufarm
Vados Csaba
UPL


Polgári Csaba, Bayer Crop Science

Az elmúlt évtizedekben jelentős változások következtek be a magyar mezőgazdaságban, különösen a kalászos gabonafélék termesztésében. Ezek közül is kiemelkedik az őszi gyomirtás gyakorlatának elterjedése, amely napjainkra kulcsfontosságú agrotechnikai műveletté vált. Ez a trend nem csak a termesztéstechnológia fejlődését tükrözi, hanem válasz is a megváltozott környezeti feltételekre és a növekvő piaci elvárásokra.

Az őszi gyomirtás gyakorlata Magyarországon nem új keletű, de egyre inkább hangsúlyossá válik. Eleinte a Nyugat-Dunántúlon alkalmazták, elsősorban a nagy széltippan elleni védekezésként. Az utóbbi években azonban országszerte elterjedt ez a módszer, így a kezelt terület nagysága napjainkban 250.000 ha körül mozog. Ez jól mutatja a probléma súlyosságát és a szakemberek alkalmazkodóképességét az új kihívásokhoz.

A termesztéstechnológia változása jelentősen hozzájárult az őszi gyomirtás térnyeréséhez, hiszen napjainkban egyre elterjedtebb a kis vetőmagnormával történő korai vetés. Ez a módszer ugyan számos előnnyel jár, de egyúttal sebezhetőbbé is teszi a kalászos állományokat a gyomosodással szemben. Az ilyen módon vetett gabona hosszú ideig szinte semmilyen gyomelnyomó képességgel nem rendelkezik, ami teret enged a gyors növekedésű gyomfajoknak.

Az elmúlt években jelentősen megváltozott gyomflóra összetétele komoly kihívások elé állítja a gazdálkodókat. A korábban csak lokális problémát jelentő nagy széltippan mellett mára már a parlagi ecsetpázsit, rozsnok fajok vagy az egércsenkesz is számottevő mértékben megjelent, de az ősszel kelő kétszikű gyomok, mint a veronika-félék, árvacsalán-félék, pásztortáska és a tyúkhúr is egyre nagyobb problémát okoznak. Ezen problémás gyomfajok életciklusuk jelentős részén már túl vannak tavaszra, ezért a tavaszi beavatkozás gyakran elkésettnek bizonyul. Emiatt az őszi gyomirtás kiemelt jelentőségűvé vált, hiszen ekkor vannak a legérzékenyebb fenológiában a gyomnövények. Az őszi készítmények helyes használatával nagymértékben csökkenthető a tavaszi kezelések száma. Ez különösen igaz olyan területeken, ahol nincsenek jelen évelő kétszikű gyomok (mint a mezei acat vagy az aprószulák) és hiányoznak a mélyről csírázó gyomok (például az árvakelésű napraforgó). Így az őszi gyomirtás, tartamhatása miatt hatékony megoldást jelenthet a megváltozott gyomflóra kezelésére. Ez a jelenség rávilágít arra, hogy a korai, preventív beavatkozás mennyire fontos a sikeres termesztés szempontjából.

A magas termésszint elérése, ami a modern mezőgazdaság egyik fő célkitűzése, elképzelhetetlen a gyomkonkurencia korai kiiktatása nélkül. Az őszi gyomirtás lehetővé teszi, hogy a gabona zavartalanul fejlődjön a kritikus korai szakaszban, megalapozva ezzel a jó terméskilátásokat.

Azonban nem feledkezhetünk meg az egyre nagyobb problémát jelentő herbicid-rezisztencia kérdéséről sem. Ezt részben a nem megfelelő gyomirtási gyakorlatoknak és a túlzott vagy éppen túl alacsony dózisú vegyszerhasználatnak tudhatjuk be.  Az őszi gyomirtás lehetőséget ad a gazdálkodóknak arra, hogy a megszokottaktól eltérő hatóanyagokat használjanak, és így csökkentsék a rezisztencia kialakulásának kockázatát. A Bayer az őszi gyomirtás hatékonyságának maximalizálása érdekében ajánlja az Expert Met nevű őszi kalászos gyomirtó készítményét, amely két hatóanyagot tartalmaz: 420 g/kg flufenacetet és 140 g/kg metribuzint WG formulációban. Ez a kombináció rendkívül hatékony számos problémás gyomfaj ellen, beleértve a nagy széltippant, tyúkhúrt, pásztortáskát, piros árvacsalánt, pipacsot, mezei szarkalábat, ebszékfüvet, parlagi pipitért, perzsa veronikát, sebforrasztó zsombort, apró gólyaorrt és a repce árvakelést is.

Az Expert Met használata során fontos figyelembe venni, hogy a készítményt korai posztemergensen kell kijuttatni, amikor a kultúrnövény 1-3 leveles állapotban van (BBCH 11-13). A kezelés optimális időpontja, amikor a magról kelő kétszikű gyomnövények szik-két leveles, a nagy széltippan pedig 1-2 leveles fejlettségű. A készítmény dózisa 0,35 kg/ha. A levélen keresztüli hatás mellett a talajon keresztüli hatás maximalizálása érdekében szükséges a jól megművelt, aprómorzsás, rögmentes talajfelszín kialakítása.

Bár az Expert Met széles hatásspektrummal rendelkezik, néhány gyomfaj, mint például a ragadós galaj, borostyánlevelű veronika, mezei árvácska és orvosi füstike mérsékelten érzékeny rá. Így erősebb gyomosodás vagy kedvezőtlen körülmények esetén szükség lehet tavaszi kiegészítő kezelésre, például 0,15 l/ha Sekator OD-val.

Továbbá nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az őszi gyomirtásnak jelentős munkaszervezési előnyei vannak. A tavaszi időszak hagyományosan rendkívül zsúfolt a mezőgazdaságban, számos fontos művelet torlódik össze rövid idő alatt. Az őszi gyomirtással azonban mérsékelhető a tavaszi munkacsúcs, ami hatékonyabb erőforrás-felhasználást tesz lehetővé.

Összességében elmondható, hogy az őszi gyomirtás egyre fontosabbá válik a kalászos gabonák termesztésében, hiszen az egyre kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyok között sokkal kiegyensúlyozottabb termésbiztonságot ad számunkra. A sikeres őszi gyomirtási stratégia kidolgozásához elengedhetetlen a folyamatos monitoring és a rugalmas alkalmazkodás. A gazdálkodóknak rendszeresen ellenőrizniük kell területeiket, hogy időben észleljék a változásokat és szükség esetén korrigálják a kezeléseket. Ez a proaktív megközelítés nemcsak a gyomirtás hatékonyságát növeli, de hosszú távon hozzájárul a herbicid-rezisztencia kialakulásának megelőzéséhez is. Csak így biztosítható, hogy a magyar kalászos gabonatermelés versenyképes maradjon a globális piacon, miközben fenntartható és környezetbarát módon működik.


Takács Gábor, FMC-Agro

Az időjárás egyre kevésbé alakul az általában megszokott módon: az elmúlt ősz és tél rendkívül csapadékos volt, sok helyen a tervezett őszi kalászosgyomirtások elmaradtak, így a nagy széltippan erőteljes térhódításával és fertőzésével találkozhattunk a nyári betakarítások előtt. Ez előre vetíti, hogy a nagy mennyiségű elhullott gyommag a következő évre is biztosítja a széltippan megjelenését és fertőzését.

Erős nagy széltippan fertőzésErős nagy széltippan fertőzés

A betakarított repcetáblákon kikelő árvakelésű repcék zömében az utóveteményben fognak kicsírázni, már most megjelent néhány tarlón a leendő gyomnövény.

Mindezek mellett a késő őszi és téli időjárás a klasszikus ősszel kelő gyomoknak (mint pl. a veronikafajok és a tyúkhúr) is kedvez, ezek már kora tavaszra nagyon megerősödhetnek, így ezeket célszerű már ősszel kiirtani a területről.

Célszerű ősszel védekezni, ha a területen erős vegyes kétszikű gyomfertőzöttség jellemző (Csajág, Veszprém vm., 2023.01.24.)Célszerű ősszel védekezni, ha a területen erős vegyes kétszikű gyomfertőzöttség jellemző (Csajág, Veszprém vm., 2023.01.24.)

Fentiek nyomán megfogalmazható tendencia, hogy továbbra is erősödik az őszi gyomirtások jelenléte és mindenképpen érdemes előre tervezni az őszi gyomirtással, ha a területünkön

  • erős a nagy széltippan vagy egyéb egyszikűek jelenléte,
  • repce előveteményt követően kerül kalászos gabona a területre és/vagy
  • általánosan jellemzően erős veronikafajok és tyúkhúr jelenléte.

Ha a területen a nagy széltippan és a kétszikű gyomok a jellemzőek (pipacs, kamillafélék, repce árvakelés, vadrepce, ebszikfű, tyúkhúr stb.), mindezen gyomkártevőkkel szemben kiváló szakmai megoldást nyújt a 

Milyen kultúrákban és kártevők ellen használható?

Őszi búzában, őszi árpában, tritikáléban és rozsban engedélyezett az egy- és kétszikű gyomok ellen. Egy csomag Battle® Max 33 hektár kezelésére elegendő. A nagy széltippan (és egyéb egyszikűek) elleni hatékonysága mellett erőteljes kétszikűirtó hatást is ad, beleértve a fejlett repce-árvakeléseket, veronikafajokat, tyúkhúrt, pipacsot stb.

Milyen hatóanyagok és hogyan biztosítják a hatékonyságát?

4 hatóanyag (flufenacet, diflufenikán, metszulfuron-metil és tribenuron-metil) kombinációja biztosítja, hogy megfelelő időzítéssel a jellemző egy- és kétszikűek ellen is hatékonyan fel tudjunk lépni. A kombináció hatékonyságát levélen és talajon keresztül is kifejti és hosszú tartamhatással is bír, mely biztosíték a megfelelő hatásra. A készítmény szelektív, így a permetezés utáni nagy mennyiségű csapadék sem okoz kárt a kalászosokban.

Hogyan javasoljuk az alkalmazását?

Kijuttatását a kalászosok 3 leveles korától a nagy széltippan 1-2 leveles állapotában javasoljuk.

Bal oldalon kezeletlen kontroll vegyes egy-és kétszikű gyomfertőzöttséggel,
jobbra tiszta őszi búza Battle® Max kezelés után (Sopronnémeti, GY-M-S vm., 2024.03.14.)Bal oldalon kezeletlen kontroll vegyes egy-és kétszikű gyomfertőzöttséggel, jobbra tiszta őszi búza Battle® Max kezelés után (Sopronnémeti, GY-M-S vm., 2024.03.14.)

És mit tehetünk, ha leginkább csak az egyszikűek okoznak gondot?

Ha a széltippan mellett parlagi ecsetpázsit és/vagy olaszperje-fertőzés van a területen és a kétszikűek ellen is védekezni kell (veronikafajok, mezei árvácska, tyúkhúr, árvacsalánfélék, ebszikfű stb.), az FMC ajánlása a 0,6 l/ha dózisú

Mikor érdemes pre kezelésben gondolkodni?

Ha jól előkészített, aprómorzsás talajba került a vetés, ideje a gyomirtót azonnal beszerezni, mert ha a kultúrnövény még nem kelt ki, de néhány napon belül bemosó csapadék várható, akkor az előre tervezés azonnali lehetőséget biztosít a kezelésre a Battle® Delta gyomirtó szer 0,45-0,6 l/ha dózisával. Ha csapadék nem várható, akkor pedig várhatunk a készítmény felhasználásával a kalászosok 3 leveles állapotáig, és a kijuttatást a fenti javaslat szerint a gyomnövények fejlettségéhez igazítsuk.

Durumbúzában használható?

Az FMC és termelő partnereinek gyakorlati tapasztalatai alapján a legtöbb durumbúza fajtában biztonságosan alkalmazható a Battle® Delta gyomirtó szer, azonban bizonyos durumbúza fajták (pl. Wintergold, stb.) kedvezőtlen körülmények esetén különösen érzékenyek lehetnek számos gyomirtószer-hatóanyagra, melyek az érzékeny fajtákon fitotoxikus tüneteket és jelentős terméscsökkenést okozhatnak.

Még egy kis plusz:

A Battle® Max és a Battle® Delta gyomirtási megoldások azokban a búzafajtákban is használhatók, ahol klórtoluron-érzékenység miatti korlátozni kell bizonyos szerek felhasználást, mivel ezt a hatóanyagot nem tartalmazzák!

Őszi Battle® Delta kezelés (0,5 l/ha) eredményeképpen tiszta, gyommentes őszibúza-állomány (Zalaistvánd, Zala vm., 2023.06.)Őszi Battle® Delta kezelés (0,5 l/ha) eredményeképpen tiszta, gyommentes őszibúza-állomány (Zalaistvánd, Zala vm., 2023.06.)

Válassza az FMC-Agro őszi gyomirtási technológiáit, ha Önnek is problémái vannak kalászosokban a korán csírázó egy- és kétszikű gyomokkal! Bízunk benne, hogy őszi gyomirtási technológiáink Önt is segítik majd a kalászos gyomok elleni védekezésben és bizonyítani fogják hatékonyságukat!


Molnár Szabolcs, Nufarm

Nemcsak egyszikűvel fertőzött területen érdemes gondolkodni az őszi gyomirtásban. A magról kelő kétszikű gyomnövények is súlyos terméscsökkenést okozhatnak, ha a kiirtásukkal megvárjuk a tavaszt.

Őszi kalászos növényeink zavartalan fejlődését már a kezdetektől biztosítani kell. Ezt a célt szolgálják a megfelelő időben és minőségben elvégzett talajmunkák, a tápanyag-utánpótlás, az optimálisan megválasztott vetési idő, és ide tartozik a gyomoktól mentes környezet is. Az őszi kalászosok csírázásával egy időben a gyomok csírázása is megindul, és ezzel elkezdődik a talaj víz- és tápanyagkészletéért folytatott küzdelem. Kalászos növényeink mellett a gyomok növekedése, fejlődése is folyamatos, és így az idő előrehaladtával egyre több vizet és tápanyagot vonnak el (1. fotó).

1. fotó: Nufarm fejlesztési kísérlet, Hajós, 2023. ősz – 2024. tavasz. Az őszi búza és a gyomnövények fejlődése a tél folyamán nem állt le. Február közepére már fejlett gyomállomány borította a területet1. fotó: Nufarm fejlesztési kísérlet, Hajós, 2023. ősz – 2024. tavasz. Az őszi búza és a gyomnövények fejlődése a tél folyamán nem állt le. Február közepére már fejlett gyomállomány borította a területet

Kalászos növényeink fejlődése a keléstől kora tavaszig egy rendkívül fontos és érzékeny időszak. Bár mi csak azt látjuk, hogy a bokrosodás elindulásával növényeink erősebbek lesznek, egyre jobban takarják a talajt, eközben a növényben nagyon fontos, az elérhető termés szempontjából meghatározó fejlődési folyamatok zajlanak le.

A 4. levél megjelenésével ugyanis a levél hónaljában fejlődésnek indul az első oldalhajtás is, azaz elkezdődik a bokrosodás, amely egészen kora tavaszig, a szárba indulásig tart. A bokrosodás során a növény újabb oldalhajtásokat nevel, melyeken optimális esetben kalászok is fejlődnek. Az, hogy a növény hány oldalhajtást képes kinevelni és azon kalászt is „hozni”, nagymértékben függ a növény kondíciójától. Gyomokkal versenyezve, korlátozott víz- és tápanyagfelvétel mellett ez kevesebb, míg zavartalan fejlődés mellett több lesz. Vagyis a bokrosodás során dől el a növényenkénti kalászszám. Szintén a bokrosodás ideje alatt az első kalászemeletek kialakulásával kezdődik el a kalászkezdemények fejlődése is. A kalászemeletek kifejlődésével eldől a kalász hossza, azaz hogy hány emelet lesz egy-egy kalászon. A kalászemeletek kifejlődése során szintén megindul a kalászkakezdemények fejlődése is, majd a bokrosodás vége környékén a virágkezdemények differenciálódása, melynek fő időszaka már a szárba indulás idejére esik.

A fentiekből nagyon jól látszik, hogy a potenciálisan elérhető termés szempontjából fontos több terméselem fejlődésének milyensége a szárba indulásig eldől. Zavartalan körülmények között ezek az elemek optimálisan ki tudnak fejlődni, megalapozva a maximálisan elérhető termést. Minden olyan tényező, amely ezt akadályozza, hátráltatja, alapvetően kihat az elérhető termés nagyságára is. A ki nem fejlődött sarjúkalászok, a kevesebb kalászonkénti emeletszám, a gyengén fejlődő kalászkák és virágkezdemények olyan hátrányt jelentenek, amelyeket később már nem tudunk behozni. És pontosan ez történik akkor, amikor a talajban lévő víz és tápanyagok gyomok általi elvonása révén növényeink fejlődése zavart szenved (2. fotó).

2. fotó: Verseny a talaj víz- és tápanyagkészletéért. Nufarm fejlesztési kísérlet, Hajós, 2024. március 14. A termésképző elemek sérülésével itt már biztosan veszítettünk a maximálisan elérhető termésből2. fotó: Verseny a talaj víz- és tápanyagkészletéért. Nufarm fejlesztési kísérlet, Hajós, 2024. március 14. A termésképző elemek sérülésével itt már biztosan veszítettünk a maximálisan elérhető termésből

Ennek elkerülésére az ősszel elvégzett gyomirtás ad lehetőséget. Az 1–3 leveles nagy széltippan vagy a kalászosok legfontosabb gyomnövényeit felölelő T1 és T2 életformájú, kétszikű gyomok szik – 4 leveles fejlettségében elvégzett kezelésekkel hatékonyan tudunk védekezni ellenük, és azelőtt tüntetjük el a gyomokat a területről, mielőtt megindult volna a versengés a vízért és a tápanyagért, biztosítva ezzel kalászos növényeink zavartalan fejlődését már a kezdetektől.

A Nufarm Hungária Kft. több megoldást is kínál azon termelők számára, akik az őszi gyomirtásban gondolkodnak. Az Agility+Alliance csomag 2018-as bevezetése óta töretlen utat fut be a kalászosok őszi gyomirtásában. A kombinációt azokra a területekre javasoljuk, ahol a T1 és T2 életformájú gyomok mellett a nagy széltippan is jelen van, de a kombináció hatékonyan vethető be a vékony egércsenkesz ellen is. Azokra a területekre, amelyek mentesek az egyszikű gyomoktól, a Saracen Delta gyomirtó szer használatát javasoljuk, amely igen költséghatékony megoldás.

További információk elérhetők az Agility+Alliance csomagról és a Saracen Delta gyomirtó szerről itt.


Vados Csaba, UPL

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet.

Párat említek közülük:

Elsőként az egyszikű gyomok: Új egyszikű gyomfajok erősödnek fel, mint az ecsetpázsit, perjefélék és a rozsnokok., valamint a széltippan egyre tömegesebb elterjedése említhető. Sajnos a gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy az időjárás változásával az egyszikűek elleni tavaszi védekezések egyre kevésbé sikeresek, aminek az oka az, hogy az enyhe télben például a széltippan csírázása nem áll le novemberben, hanem zavartalanul folytatódik december-január-február során. Így tavasszal a gyomirtó szer erős és nagy tömegben jelenlévő egyszikű fertőzéssel találkozik, amit már nem tud az általunk elvárt módon megoldani. Ugyanezen ok miatt a búzánk sem kerül mélynyugalmi állapotba, folyamatos konkurenciát (tápanyag, víz) kapva így a zavartalan fejlődése mellé.

Mi a helyzet a kétszikűekkel? Az aszályos nyarakon a kétszikű gyomok magvai elfekszenek, csak az őszi vetésű kultúrnövényekkel együtt kelnek A hosszú enyhe őszi időjárás és a gabonára kitett műtrágya is igen jó körülményeket biztosítanak a fejlődésükhöz. Tavasszal igen korán virágoznak a veronikafélék, kérdés az időjárás milyen lehetőségeket enged a korai gyomirtásnak.

A miérteket már ismerjük, többször leírták. A mikor, hogyan és mivel már érdekesebb kérdések.

Mivel?  

Amennyiben jó hatást várunk, bízhatunk a RELIANCE- ben. Őszi árpa, őszi búza, tritikálé, és rozs kultúrában használható fel. Két magas koncentrációjú hatóanyag (400g/l flufenacet+200g/l diflufenikan) biztosítja a megfelelően magas szintű hatáskifejtést egy és kétszikű gyomok ellen egyaránt.

A flufenacet sejtosztódás-gátló gyomirtó hatóanyag. A merisztéma szövetekben a hosszú szénláncú zsírsavak képződésének gátlásán keresztül akadályozza a sejtosztódást. Hatását pre- és posztemergensen is kifejti, elsősorban az egyéves egyszikű gyomok, a széltippan, perjefélék és ecsetpázsit ellen igen hatékony.

diflufenikan felszívódó, a karboxamidok családjába tartozó kétszikű gyomirtó hatóanyag pre- és posztemergens használatra. Blokkolja a klorofill képződését, majd a sejtek bomlását idézi elő. Hatáskifejtése a levelek kifehéredésével, majd elhalásával jól követhető.  

A kombináció a legtöbb tipikus kalászos gabonagyom, még a nehezebben irthatók ellen is, kiváló eredményt mutat. Hatékony működését a mellékelt összefoglaló kísérleti eredmény bizonyítja. (1. ábra.)  Veronikafélék, árvácska, sebforrassztó zsombor, ebszékfú és egyszikű gyomok közül a széltippan ellen hatáskifejtése a konkurens kombinációnál is eredményesebb.

1. ábra Reliance megbízható partner a legtöbb kalászos gyom ellen1. ábra Reliance megbízható partner a legtöbb kalászos gyom ellen

Mikor:

Mindkét hatóanyag hosszan tartó hatású, gyökéren keresztül is ható, a később kelő gyomok ellen is hatásos.  A diflufenikan talajon történő hatásához bemosó csapadék szükséges, és a széltippan elleni védekezés is annak kelése után biztosít markáns eredményt, ezért igen korai állománykezelést javaslunk. A legjobb, amikor az egyszikű gyomok 1-2 leveles, a kétszikű gyomnövények szik-2 leveles fenológiában vannak. Kultúrnövény szempontjából viszonylag kényelmes, 1-5 leveles az ideális fejlettségi állapot.

Hogyan:

 A dózis 0,3-0,6 l/ha közötti az engedélyokiratban. Nehezebben irtható (kék búzavirág, szarkaláb, sebforrasztó zsombor, pipacs), vagy fejlettebb gyomok esetén mindenképp a maximális 0,6 l/ ha dózis javasoljuk. Alacsonyabb dózis (0,3-0,4 l/ha) mellé tribenuron-metil, metszulfuron-metil hatóanyagú kombinációs partner használata szükséges. Így a túlfejlett repce árvakelés ellen is tökéletes lehet.  Silwet Star adjuvánsunk használata 0,05% dózisban minden esetben segít a hatás maximalizásában.  A permetezés hatásfokát a talajfelszín is befolyásolhatja, a rögmentes, egyenletes felszín az ideális.

Keverhetőség: A készítmény formulációja szuszpenzió (SC). Az őszi időszakban fontos rovarölő szerekkel  (pl.: Cyperkill Max ) kombinálható. Egyes aminosav, huminsav tartalmú biostimulátorok, lombtrágyák felerősíthetik a gyomirtó hatóanyagok működését, főként a diflufenikan esetén, ami átmeneti fitotoxicitást okozhat a kultúrnövényben. Keverés előtt kérjük, egyeztessünk a gyártókkal!

 AÖP, AKG: A REIANCE felhasználható az AKG és AÖP programjaiban is.

2. ábra Reliance-val kezelt terület őszi búzában dózis: 0,6 l/ha 14 nappal kezelés után Tolna megye Felsőnyék őszi búza2. ábra Reliance-val kezelt terület őszi búzában dózis: 0,6 l/ha 14 nappal kezelés után Tolna megye Felsőnyék őszi búza
3. ábra a diflufenikan klorofill roncsoló hatása3. ábra a diflufenikan klorofill roncsoló hatása

Az UPL integrált technológiai szemlélete szerint a kalászosokat (a kis magnormával vetetteket is!) az ősz folyamán meg lehet erősíteni, fejlődésüket lehet serkenteni. A TONIVIT, ATONIK biostimulátorok és az ADOB EXTRA lombtrágya kiváló partnerek ebben!

Csomagajánlatunk kalászosban

A vírusvektorok levadászása szintén igen fontos őszi kérdés. Ebben a Cyperkill Max, Deltaphar vagy a Markate készítményünk segítségére számíthatunk. Amennyiben nedvesebb ősz jön, lisztharmat és levélfoltosságok ellen az árbarát Colpenn és Conrod lehet segítségünkre.

NE feledjük a legjobb a hibátlanul kelt, egészséges, erőteljes kalászos állomány!

Jó vetést, sikeres őszi növényvédelmi munkát kíván a UPL Hungary Kft. csapata!

További információért keresse területi kollégáinkat, vagy látogasson el a www.upl-ltd.com weboldalunka.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?