Amikor a mag kicsírázik, ezek a baktériumok együtt szaporodnak a növénnyel, és főként a rizoszférában találhatók (például Azospirillum és Pseudomonas fajok). E baktériumok nemcsak tápanyagokat szabadítanak fel a talajból, hanem javítják a vízfelvételt, és védelmet nyújtanak a kórokozók ellen is, már a csírázás kezdeti szakaszában előnyt biztosítva a növény számára.
Számos kísérleti eredmény alátámasztja, hogy a természetes baktériumoktól mentesített, sterilizált magok kevésbé fejlődnek jól. Publikációk igazolják, hogy a sterilizált magok csírázása lassabb, fejlődésük pedig korlátozottabb, mivel a mag sterilizálása során a hasznos baktériumokat és mikroorganizmusokat is eltávolítják. Ugyanakkor a kémiai csávázószerek, a gombaölők és más magkezelési eljárások szintén káros hatással lehetnek a mag természetes mikroflórájára, amely kulcsszerepet játszik a növények tápanyagfelvételében és fejlődésében.
Ezért is kiemelkedő fontosságú a mikrobiális talajoltás alkalmazása, amely segít helyreállítani a hasznos mikroorganizmusok állományát.

Tudta-e, hogy a virágzás időszakában a legintenzívebb a talajélet a gyökér körül?
A virágzás időszakában a talajélet intenzitása jelentősen megnövekszik a növények gyökérzónájában. Ez az időszak a növény legnagyobb víz- és tápanyagigényével jár, és a talajbaktériumok tevékenysége is ennek megfelelően fokozódik. A növények gyökerei ebben a szakaszban olyan anyagokat választanak ki – például cukrokat és aminosavakat –, amelyek táplálják a mikroorganizmusokat, kedvező feltételeket teremtve számukra.
A talajbaktériumok pedig cserébe különböző mechanizmusokkal támogatják a növény tápanyagfelvételét, növekedését és fejlődését. A virágzás során a gyökérfelület megnövekszik és szerkezete változik, ami elősegíti a mikroorganizmusok kolonizációját.
Ezért elengedhetetlen, hogy a növény számára hasznos mikrobák ebben a kritikus szakaszban is jelen legyenek – például talajoltás révén –, ezzel támogatva a növény optimális fejlődését és terméshozamát.
(x)