Új szövetséges a növényvédelemben? A mikrobiológiai készítményeké a jövő

Új szövetséges a növényvédelemben? A mikrobiológiai készítményeké a jövő (x)

Farkas Alexandra
Új fejlesztéssel indította az évet a Bio-Nat Kft. Legújabb termékük, a Mikro-Vital Avanti mikrobiológiai készítmény nemcsak a növények tápanyagfelvételét javítja, de ellenáll a szélsőséges környezeti hatásoknak, fokozza a stressztűrést és hatékony védelmet nyújt a fitopatogén gombafertőzésekkel szemben is. A vállalat egy szakmai program keretében mutatta be partnereinek, hogy új termékük és a mikrobiológiai talajkezelési megoldások hogyan járulhatnak hozzá a fenntartható termeléshez és miként képesek növelni a növények ellenálló képességét.

Minden a talajnál kezdődik

A Mikro-Vital új fejlesztéseit és jövőbeni céljait bemutató rendezvényt Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora nyitotta meg, akinek szakmai életútja szorosan összefonódott a talaj kutatásával. Mint beszédében kiemelte, rendkívül fontosnak tartja annak széles körben való terjesztését, hogy minden a talajnál kezdődik, és hogy ez mennyire így van, azt Béres József példája is kiválóan mutatja. Első lépésben ugyanis ő is a talaj kutatásával foglalkozott, majd a burgonyabetegségek vizsgálatától az állattenyésztésen át vezetett az útja addig, hogy humán daganatokkal kezdjen el foglalkozni és kifejlesszen egy azóta nagy karriert befutó cseppet. Mint hangsúlyozta, a társadalomban azt is fontos tudatosítani, hogy a talaj egy élő organizmus.

Gyuricza Csaba, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektoraGyuricza Csaba, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora

Ha nem él a talaj, akkor nem tud védekezni az aszállyal szemben. Akkor nem tudjuk kivédeni a káros hatásokat, nem tudjuk helyben tartani a szerves anyagot, nem tudjuk megőrizni a nedvességet. Márpedig ez létfontosságú annak érdekében, hogy itt a Kárpát-medencében, Magyarországon hosszú távon be tudjunk rendezkedni az élelmiszer-előállításra és ki tudjuk használni azokat a kiváló adottságokat, amelyekkel rendelkezünk

– emelte ki az agráregyetem vezetője. Hozzátette: ehhez azonban magasan képzett szakemberekre is szükség van, jelenleg ugyanis a magyar mezőgazdaságban dolgozók közül mindössze 10 százalék rendelkezik közép- vagy felsőfokú szakirányú végzettséggel, a további 90 százalék képzettség nélkül állítja elő az egészségesnek mondott vagy gondolt élelmiszert és gondoskodik a környezet megóvásáról.

Milliárdnyi élet a kávéskanálban

Balázs Viktor, a Bio-Nat Kft. ügyvezetője előadásában arról beszélt, hogy a kutatók az elmúlt évtizedekben alaposan feltérképezték a talajok fizikai és kémiai tulajdonságait, amelyek révén a növényhozamokat befolyásolni lehet. E vizsgálatok során derült ki az is, hogy a talaj egy olyan élő anyag, amelyből egy kávéskanálnyi mintában is több élőlényt lehet találni, mint ahány ember él a Földön. Ennek a sokaságnak azonban mindössze az egy százalékát ismerjük, 99 százalékukról pedig semmilyen információnk nincsen.

Balázs Viktor, Bio-Nat Kft. ügyvezetőjeBalázs Viktor, Bio-Nat Kft. ügyvezetője

Bár részletesen nem ismerjük őket, pontosan tudjuk, hogy fontos szerepük van a megfelelő vízháztartás biztosításában, továbbá elősegítik, hogy a rendszer mind a biotikus, mind az abiotikus stressz­hatásokkal szemben ellenállóbb legyen. Szem előtt kell tartanunk tehát azt is, hogy a talajok nem kimeríthetetlen erőforrások, művelésük során pedig olyan oxidatív folyamatok lépnek fel, amelyek a szerves anyagok jelentős, 10 év alatt akár 1 százalékos csökkenését idézik elő. Mindez pedig a talajok folyamatos degradációjához vezet, ami napjaink egyik legnagyobb környezeti problémáját jelenti és a szélsőséges időjárással együtt a növénytermesztésben is jelentős kihívásokat okoz

– hangsúlyozta Balázs Viktor. A szakember szerint azonban most elérkeztünk egy új fejezethez, azaz a biológiai lehetőségek feltérképezéséhez és a biológiai alapú termékek használatához, amelyektől azt várjuk, hogy jelentős segítséget nyújthatnak a jelenkor kihívásainak megoldásához.

Növény és baktérium együttműködésben

Ezek alkalmazását az teszi lehetővé, hogy a növény és a baktérium kölcsönös együttműködésben van, a növény ugyanis olyan vegyületeket juttat ki, amelyek biztosítják, hogy a baktériumok együtt tudjanak működni vele. Vannak bizonyos baktériumnemzetségek, amelyek például a tápanyag-mobilizáció szempontjából jelentősek, de olyanok is bőven akadnak, amelyek a védekezőképesség szempontjából nagyon érdekesek – mondta el az ügyvezető. Nem véletlen, hogy a különféle prognózisok szerint a költséghatékony és fenntarthatósági szempontból is előnyös biológiai termékek növényvédő szerek piacán betöltött szerepe 2035-ben már 35 százalékot tehet majd ki, ami közel 30 milliárd dolláros piacot jelent.

Mint az előadásban elhangzott, a tavalyi év különösen hangos volt az Aspergillus fertőzésektől, ami miatt hazánk jelentős részén toxinos lett a termény. Jelentős fertőzést okozott napraforgó esetében a Macrophomina phaseolina, azaz a hamuszürke szárkorhadás is, amely szintén együtt járt a terméseredmény jelentős csökkenésével. A vállalat új fejlesztése, az endospórás baktériumokat tartalmazó Mikro-Vital Avanti azonban mind in vitro laborkörülmények között, mind csávázószerként és talajoltóként alkalmazva szántóföldön is jól teljesített az említett fertőzésekkel szemben. Emellett az új termék valamennyi kijuttatási módban növelte az ezerszem- és az ezerkaszattömeget is, ami két ok miatt is fontos: egyfelől csökkenti az árvakelés nyomást a következő évben, a nehezebb magok miatt pedig több termés marad a kombájnban.

Umenhoffer Péter, Bio-Nat Kft. cégvezetőjeUmenhoffer Péter, Bio-Nat Kft. cégvezetője

Fotók: Bio-Nat Kft.

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Mit tehetünk most a sikeres búza termésért? (x)

Az őszi búza termesztése mindig is meghatározó szerepet töltött be a mezőgazdaságban. A siker kulcsa a megfelelő fajtaválasztás, az okszerű tápanyagellátás, valamint a precíz növényvédelem.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?