Minden a talajnál kezdődik
A Mikro-Vital új fejlesztéseit és jövőbeni céljait bemutató rendezvényt Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora nyitotta meg, akinek szakmai életútja szorosan összefonódott a talaj kutatásával. Mint beszédében kiemelte, rendkívül fontosnak tartja annak széles körben való terjesztését, hogy minden a talajnál kezdődik, és hogy ez mennyire így van, azt Béres József példája is kiválóan mutatja. Első lépésben ugyanis ő is a talaj kutatásával foglalkozott, majd a burgonyabetegségek vizsgálatától az állattenyésztésen át vezetett az útja addig, hogy humán daganatokkal kezdjen el foglalkozni és kifejlesszen egy azóta nagy karriert befutó cseppet. Mint hangsúlyozta, a társadalomban azt is fontos tudatosítani, hogy a talaj egy élő organizmus.

Ha nem él a talaj, akkor nem tud védekezni az aszállyal szemben. Akkor nem tudjuk kivédeni a káros hatásokat, nem tudjuk helyben tartani a szerves anyagot, nem tudjuk megőrizni a nedvességet. Márpedig ez létfontosságú annak érdekében, hogy itt a Kárpát-medencében, Magyarországon hosszú távon be tudjunk rendezkedni az élelmiszer-előállításra és ki tudjuk használni azokat a kiváló adottságokat, amelyekkel rendelkezünk
– emelte ki az agráregyetem vezetője. Hozzátette: ehhez azonban magasan képzett szakemberekre is szükség van, jelenleg ugyanis a magyar mezőgazdaságban dolgozók közül mindössze 10 százalék rendelkezik közép- vagy felsőfokú szakirányú végzettséggel, a további 90 százalék képzettség nélkül állítja elő az egészségesnek mondott vagy gondolt élelmiszert és gondoskodik a környezet megóvásáról.
Milliárdnyi élet a kávéskanálban
Balázs Viktor, a Bio-Nat Kft. ügyvezetője előadásában arról beszélt, hogy a kutatók az elmúlt évtizedekben alaposan feltérképezték a talajok fizikai és kémiai tulajdonságait, amelyek révén a növényhozamokat befolyásolni lehet. E vizsgálatok során derült ki az is, hogy a talaj egy olyan élő anyag, amelyből egy kávéskanálnyi mintában is több élőlényt lehet találni, mint ahány ember él a Földön. Ennek a sokaságnak azonban mindössze az egy százalékát ismerjük, 99 százalékukról pedig semmilyen információnk nincsen.

Bár részletesen nem ismerjük őket, pontosan tudjuk, hogy fontos szerepük van a megfelelő vízháztartás biztosításában, továbbá elősegítik, hogy a rendszer mind a biotikus, mind az abiotikus stresszhatásokkal szemben ellenállóbb legyen. Szem előtt kell tartanunk tehát azt is, hogy a talajok nem kimeríthetetlen erőforrások, művelésük során pedig olyan oxidatív folyamatok lépnek fel, amelyek a szerves anyagok jelentős, 10 év alatt akár 1 százalékos csökkenését idézik elő. Mindez pedig a talajok folyamatos degradációjához vezet, ami napjaink egyik legnagyobb környezeti problémáját jelenti és a szélsőséges időjárással együtt a növénytermesztésben is jelentős kihívásokat okoz
– hangsúlyozta Balázs Viktor. A szakember szerint azonban most elérkeztünk egy új fejezethez, azaz a biológiai lehetőségek feltérképezéséhez és a biológiai alapú termékek használatához, amelyektől azt várjuk, hogy jelentős segítséget nyújthatnak a jelenkor kihívásainak megoldásához.
Növény és baktérium együttműködésben
Ezek alkalmazását az teszi lehetővé, hogy a növény és a baktérium kölcsönös együttműködésben van, a növény ugyanis olyan vegyületeket juttat ki, amelyek biztosítják, hogy a baktériumok együtt tudjanak működni vele. Vannak bizonyos baktériumnemzetségek, amelyek például a tápanyag-mobilizáció szempontjából jelentősek, de olyanok is bőven akadnak, amelyek a védekezőképesség szempontjából nagyon érdekesek – mondta el az ügyvezető. Nem véletlen, hogy a különféle prognózisok szerint a költséghatékony és fenntarthatósági szempontból is előnyös biológiai termékek növényvédő szerek piacán betöltött szerepe 2035-ben már 35 százalékot tehet majd ki, ami közel 30 milliárd dolláros piacot jelent.

Mint az előadásban elhangzott, a tavalyi év különösen hangos volt az Aspergillus fertőzésektől, ami miatt hazánk jelentős részén toxinos lett a termény. Jelentős fertőzést okozott napraforgó esetében a Macrophomina phaseolina, azaz a hamuszürke szárkorhadás is, amely szintén együtt járt a terméseredmény jelentős csökkenésével. A vállalat új fejlesztése, az endospórás baktériumokat tartalmazó Mikro-Vital Avanti azonban mind in vitro laborkörülmények között, mind csávázószerként és talajoltóként alkalmazva szántóföldön is jól teljesített az említett fertőzésekkel szemben. Emellett az új termék valamennyi kijuttatási módban növelte az ezerszem- és az ezerkaszattömeget is, ami két ok miatt is fontos: egyfelől csökkenti az árvakelés nyomást a következő évben, a nehezebb magok miatt pedig több termés marad a kombájnban.

A termék tehát összességében támogatja a növények egészségét, elősegíti a nagyobb terméshozamot és a jobb beltartalmat, sőt, a szántóföldi és kertészeti kultúrákon túl az ökológiai gazdálkodásban is kiválóan alkalmazható, azaz napjaink problémáival szemben ígéretes megoldást kínálhat a jövőben. Ez a fajta védekezési mód ugyanakkor magas szaktudást igényel, így a növényorvosok szerepe is várhatóan felerősödik majd.
Fotók: Bio-Nat Kft.
(x)