A nagy BactoFil®-sztori

A nagy BactoFil®-sztori (x)

PR
Az AGRO.bio Hungary Kft. termékkínálatát immáron 24 éve vezeti a BactoFil® termékcsalád. Az egyik első mikrobiológiai készítmény a hazai piacon, hatékonyságát közel 2 millió hektár tapasztalatai igazolják. Hogyan kezdődött a történet, hol tart most, és mit mutat a jövő?

Daoda Zoltánnal, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatójával ültünk le múltat idézni. Zoltán alapítóként és társtulajdonosként az AGRO.bio Hungary Kft. 2001-es létrehozása óta dolgozik a cégnél. Gödöllőn szerzett agrármérnöki diplomát, jelenlegi munkájának alapjait a nagy múltú Phylaxia Pharmánál tette le. Annál a cégnél, amely a párizsi Pasteur Intézet után Európában másodikként, 1912-ben alakult meg hazánkban, és korát jóval megelőzve már 1980-ban megkapta a forgalmazási engedélyt az első talajbiológiai termékére.

Daoda Zoltán a talajbaktériumokkal kapcsolatos munkája mellett kontrolling igazgatóként vitte sikerre a Phylaxia bevezetését a tőzsdére és a részvénykibocsátási memorandum elkészítését. Ezt követően élelmiszeripari marketinggel és piackutatással is foglalkozott, majd visszatért a mikrobiológiához, amikor a BactoFil® termékcsaláddal 24 évvel ezelőtt elindult az AGRO.bio Hungary Kft.

Milyen alapokra épül a BactoFil® termékcsalád?

A termékcsalád kifejlesztése 15 éves gyógyszerész- és biotechnológiai múltú szakemberpáros munkáját dicséri. Nem volt Magyarországon olyan felsőoktatási intézmény, ahol ne végeztünk volna összehasonlító kísérleteket. 2002-ben készültek el a nemzetközi szintű újdonságvizsgálatok, majd a szabadalmi bejelentés és a hazai bejelentés is megtörtént. Ezt követően pedig 42 országban jelentettük be szabadalmi oltalom alá. Ezeket szép sorban meg is kaptuk, legutoljára az EU-ban, illetve nevetséges módon az EU-s alapján a magyar szabadalmi oltalmat 2012-13-ban, tehát jó 10 évvel a bejelentést követően, de visszamenő hatállyal. Elég kevés olyan magyar termék van, nemcsak a mikrobiológiában, hanem a magyar gazdaságban, amely 42 országban kapott szabadalmi oltalmat, ám a termékcsalád elterjedését a szakmai információk és a képzettség hiánya fékezte.

Hogyan vált elismertté a termékcsalád?

A kitartó munka meghozta gyümölcsét. 24 év áll mögöttünk, és folyamatosan ugyanazt a magas szakmai szintet képviseljük. A megfelelő képzéseket követően a szaktanácsadó kollégáktól is megköveteltük, hogy a termékcsaláddal megfelelően tudjanak bánni.

Ez az élő baktériumokra épülő, komplex technológia a mai napig az egész világon újdonságnak számít, ráadásul az egyszikű és a kétszikű növények számára külön baktériumkompozíciókat állítunk össze, amelyek szignifikáns különbséget mutatnak. Ehhez hasonlóval még nem találkoztam sem európai, sem Európán kívüli termékben. Nekünk az elejétől nagyon fontos volt a minőség, és kitartóan kerestük a megfelelő gyártót egészen 2005-ig, amikor eljutottunk a Fermentia Kft.-hez, amellyel mind a kutatás-fejlesztés, mind a gyártás területén együttműködünk.

Hogyan tudják garantálni termékeik hatásosságát?

Ezt a magas minőségű, élő anyagokat használó technológiát mindmáig nem tanítják termékszinten, még a magyarországi agráregyetemeken sem, holott ugyanúgy kellene ismerni és megismertetni a termelőkkel, ahogy a növényorvosok ismernek minden molekulát, segédanyagot stb. Csakhogy a magyar versenytársaink egy része ezt ellehetetleníti, mert nem bíznak annyira a termékeikben, mint amennyire mi a saját fejlesztéseinkben. Bátran kiállunk bármelyik baktériumszuszpenziónk mellé, és a tudás- és ismeretátadásban támogatást nyújtunk. Magas minőségben, ISO 9001 és 14001 minősítéssel gyártatjuk, automatizált fermentációs üzemben. A gyártási folyamat mindemellett a HACCP-be illeszthető egyes vizsgálati elemeket is tartalmazza a minőségbiztosítás érdekében.

A 2010-es évek második felében volt egy komoly Demofarm programunk, amely öt évig tartott. Mérések alapján akartunk kommunikálni, ezért kistermelőtől a nagyüzemig évente 13-15 partnerrel dolgoztunk, és több mint 60 ezer adatunk van. Más ilyennel nem rendelkezik rendszerbe foglaltan. Az volt a Demofarm, illetve a négy talajtípuson elvégzett, szintén ötéves kísérletsorozat célja, hogy kiderítsük, a termékeinket különböző területeken, talajokon és klímaviszonyok mellett milyen kombinációban érdemes használni. Ezért sem egyforma például a nyírségi, a Baranya vármegyei vagy az észak-dunántúli eredmény, ha adott évben ugyanazt a növényt vetettük.

Márton Balázs ügyvezető vette át a Magyar Termék Nagydíjat a Parlamentben (forrás: AGRO.bio)Márton Balázs ügyvezető vette át a Magyar Termék Nagydíjat a Parlamentben (forrás: AGRO.bio)

Mi a BactoFil® termékcsalád különlegessége?

Ha talajbaktériumról beszélünk, akkor nem fix hatóanyagban gondolkodunk, hanem élő szervezetben, amelynek biztosítanunk kell a megfelelő életfeltételeket. Csak ebben az esetben tudja elvégezni azt a feladatot, amit a technológia tervezése során várunk. 2010-ben látott napvilágot egy magyar módszer, amellyel egyértelműen kimutatható, hogy a talajban mennyi baktérium található, és azok milyen törzsbe tartoznak. Fontos megérteni, hogy ez objektíven mérhető, ellenőrizhető adat! Mi 4-5 éven keresztül heti 4-500 talajmintát vettünk az ELTE Mikrobiológiai Kutatóintézetével karöltve, ezért tudjuk, hogy milyen kultúrákban mit tudnak a termékeink, és garantáljuk, hogy a megfelelő termékben a kívánt törzsek találhatók, és joggal várhatók el az ígért eredmények.

Munkánkkal díjakat is kiérdemeltünk. A Magyar Termék Nagydíjat az AGRO.bio Hungary Kft. a BactoFil® talajmikrobiológiai termékekért kapta. Nagyon büszke vagyok rá, hogy 2013- ban Magyar Növénytermesztésért termékdíjat nyertünk a 20. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon Hódmezővásárhelyen. Dr. Birkás Márta professzor asszony, aki a zsűri tagja volt, és akivel 2005 óta nagyon sokat dolgoztunk együtt, adta át a díjat, és ezzel a munkásságunkat is elismerte. 2017-ben pedig OMÉK Növénytermesztési Díjat kaptunk a BactoFil® termékcsaládért, humuszképzési technológiánkért. Ezekre az elismerésekre azért vagyunk különösen büszkék, mert az ilyen típusú termékeket előttünk nem igazán díjazták.

Van olyan ország, ahol ezen a téren sokkal előrébb járnak, vannak működő minták?

Sajnos nincsenek, ez komoly probléma. Én például nagyon sok német, francia, angol és holland területen vizsgáltam a talajt, és nyugodtan mondhatom, hogy a termőföldjeink jobb állapotban vannak. Csupán a szervestrágya-ellátottságuk sokkal jobb, mint a miénk. Talaj-mikrobiológiában a magyar kutatók, gyártók és felhasználók annyival előrébb járnak Európában, hogy nem is tudjuk igazán, ki a második. Emellett a magyar engedélyezés ezen a területen olyan szigorú, hogy jó néhány nyugat-európai ország terméke nálunk engedélyt sem kaphatna.

Hogyan alakulhat, fejlődhet még ez a piac?

Óriási a potenciál, ha sikerül a termelőkkel megértetni a mikrobiológiai termékek hasznosságát. Sajnos az elmúlt években a hazánkban felhasznált talaj-mikrobiológiai termékek mennyisége nem a kívánt mértékben nőtt. Ezen az AKG-ban való részvétel sem segített jelentősen. Sőt, még mindig sokan gondolkodnak úgy, hogy az Agroökológiai Programban (AÖP) használható termékek a támogatáson keresztül hoznak pénzt, a közvetlen hasznuk csupán másodlagos. Pedig ez a hozzáállás teljesen hibás. Megalapozott szakmai döntésekkel érheti el az AÖP a célját: hogy a termőtalaj, amely a gazdálkodó első számú termelőeszköze, segítséghez jusson. A gyakorlatban a profiton van a fókusz, sokszor emiatt nem szánnak erre a termékkörre pénzt – holott a használata már a tárgyévben is költségcsökkentést eredményez! Én mindenkinek azt mondom: próbálja ki, használja – biztos vagyok benne, hogy nem fogja megbánni.

Köszönjük a beszélgetést!

BactoFil® a Puskás-stadionban és a Néprajzi Múzeum tetején

A mikrobiológiai termékek nem csak nagyüzemi és házikerti felhasználásban bizonyítanak. 2019-ben BactoFil® A 10-zel kezelték az újjáépített Puskás Ferenc Stadion pályáját, majd két napra rá történt a speciális fű elvetése. Komoly projekt volt, nagy téttel, de senki nem csalódott az eredményben. A megnyitón csodás gyepszőnyeg fogadta a játékosokat, ezt bárki a saját szemével láthatta a helyszínen vagy a közvetítésen keresztül.

Egy másik nagy projekt a később számtalan díjat nyert új Néprajzi Múzeum tetején lévő, közösségi térként funkcionáló zöldfelület kialakításában való közreműködés volt. A teljes felületet BactoFil®-lal és AlgaTer talajalgával kezelték, majd a közel 27 ezer évelő növény kiültetéséhez több mint 800 kg Symbivit®-et használtak fel. A múzeum először Európa legjobb középülete, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül a világ legjobbjának járó Worldʼs Best díjas lett.

Keresse területi szaktanácsadó kollégáinkat, akik készséggel állnak rendelkezésre, akár szakmai segítségre, akár gyors szállításra van szüksége, vagy az aktuális akcióink iránt érdeklődik.

(x)

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?