Daoda Zoltánnal, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatójával ültünk le múltat idézni. Zoltán alapítóként és társtulajdonosként az AGRO.bio Hungary Kft. 2001-es létrehozása óta dolgozik a cégnél. Gödöllőn szerzett agrármérnöki diplomát, jelenlegi munkájának alapjait a nagy múltú Phylaxia Pharmánál tette le. Annál a cégnél, amely a párizsi Pasteur Intézet után Európában másodikként, 1912-ben alakult meg hazánkban, és korát jóval megelőzve már 1980-ban megkapta a forgalmazási engedélyt az első talajbiológiai termékére.
Daoda Zoltán a talajbaktériumokkal kapcsolatos munkája mellett kontrolling igazgatóként vitte sikerre a Phylaxia bevezetését a tőzsdére és a részvénykibocsátási memorandum elkészítését. Ezt követően élelmiszeripari marketinggel és piackutatással is foglalkozott, majd visszatért a mikrobiológiához, amikor a BactoFil® termékcsaláddal 24 évvel ezelőtt elindult az AGRO.bio Hungary Kft.
Milyen alapokra épül a BactoFil® termékcsalád?
A termékcsalád kifejlesztése 15 éves gyógyszerész- és biotechnológiai múltú szakemberpáros munkáját dicséri. Nem volt Magyarországon olyan felsőoktatási intézmény, ahol ne végeztünk volna összehasonlító kísérleteket. 2002-ben készültek el a nemzetközi szintű újdonságvizsgálatok, majd a szabadalmi bejelentés és a hazai bejelentés is megtörtént. Ezt követően pedig 42 országban jelentettük be szabadalmi oltalom alá. Ezeket szép sorban meg is kaptuk, legutoljára az EU-ban, illetve nevetséges módon az EU-s alapján a magyar szabadalmi oltalmat 2012-13-ban, tehát jó 10 évvel a bejelentést követően, de visszamenő hatállyal. Elég kevés olyan magyar termék van, nemcsak a mikrobiológiában, hanem a magyar gazdaságban, amely 42 országban kapott szabadalmi oltalmat, ám a termékcsalád elterjedését a szakmai információk és a képzettség hiánya fékezte.
Hogyan vált elismertté a termékcsalád?
A kitartó munka meghozta gyümölcsét. 24 év áll mögöttünk, és folyamatosan ugyanazt a magas szakmai szintet képviseljük. A megfelelő képzéseket követően a szaktanácsadó kollégáktól is megköveteltük, hogy a termékcsaláddal megfelelően tudjanak bánni.
Ez az élő baktériumokra épülő, komplex technológia a mai napig az egész világon újdonságnak számít, ráadásul az egyszikű és a kétszikű növények számára külön baktériumkompozíciókat állítunk össze, amelyek szignifikáns különbséget mutatnak. Ehhez hasonlóval még nem találkoztam sem európai, sem Európán kívüli termékben. Nekünk az elejétől nagyon fontos volt a minőség, és kitartóan kerestük a megfelelő gyártót egészen 2005-ig, amikor eljutottunk a Fermentia Kft.-hez, amellyel mind a kutatás-fejlesztés, mind a gyártás területén együttműködünk.
Hogyan tudják garantálni termékeik hatásosságát?
Ezt a magas minőségű, élő anyagokat használó technológiát mindmáig nem tanítják termékszinten, még a magyarországi agráregyetemeken sem, holott ugyanúgy kellene ismerni és megismertetni a termelőkkel, ahogy a növényorvosok ismernek minden molekulát, segédanyagot stb. Csakhogy a magyar versenytársaink egy része ezt ellehetetleníti, mert nem bíznak annyira a termékeikben, mint amennyire mi a saját fejlesztéseinkben. Bátran kiállunk bármelyik baktériumszuszpenziónk mellé, és a tudás- és ismeretátadásban támogatást nyújtunk. Magas minőségben, ISO 9001 és 14001 minősítéssel gyártatjuk, automatizált fermentációs üzemben. A gyártási folyamat mindemellett a HACCP-be illeszthető egyes vizsgálati elemeket is tartalmazza a minőségbiztosítás érdekében.
A 2010-es évek második felében volt egy komoly Demofarm programunk, amely öt évig tartott. Mérések alapján akartunk kommunikálni, ezért kistermelőtől a nagyüzemig évente 13-15 partnerrel dolgoztunk, és több mint 60 ezer adatunk van. Más ilyennel nem rendelkezik rendszerbe foglaltan. Az volt a Demofarm, illetve a négy talajtípuson elvégzett, szintén ötéves kísérletsorozat célja, hogy kiderítsük, a termékeinket különböző területeken, talajokon és klímaviszonyok mellett milyen kombinációban érdemes használni. Ezért sem egyforma például a nyírségi, a Baranya vármegyei vagy az észak-dunántúli eredmény, ha adott évben ugyanazt a növényt vetettük.

Mi a BactoFil® termékcsalád különlegessége?
Ha talajbaktériumról beszélünk, akkor nem fix hatóanyagban gondolkodunk, hanem élő szervezetben, amelynek biztosítanunk kell a megfelelő életfeltételeket. Csak ebben az esetben tudja elvégezni azt a feladatot, amit a technológia tervezése során várunk. 2010-ben látott napvilágot egy magyar módszer, amellyel egyértelműen kimutatható, hogy a talajban mennyi baktérium található, és azok milyen törzsbe tartoznak. Fontos megérteni, hogy ez objektíven mérhető, ellenőrizhető adat! Mi 4-5 éven keresztül heti 4-500 talajmintát vettünk az ELTE Mikrobiológiai Kutatóintézetével karöltve, ezért tudjuk, hogy milyen kultúrákban mit tudnak a termékeink, és garantáljuk, hogy a megfelelő termékben a kívánt törzsek találhatók, és joggal várhatók el az ígért eredmények.
Munkánkkal díjakat is kiérdemeltünk. A Magyar Termék Nagydíjat az AGRO.bio Hungary Kft. a BactoFil® talajmikrobiológiai termékekért kapta. Nagyon büszke vagyok rá, hogy 2013- ban Magyar Növénytermesztésért termékdíjat nyertünk a 20. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon Hódmezővásárhelyen. Dr. Birkás Márta professzor asszony, aki a zsűri tagja volt, és akivel 2005 óta nagyon sokat dolgoztunk együtt, adta át a díjat, és ezzel a munkásságunkat is elismerte. 2017-ben pedig OMÉK Növénytermesztési Díjat kaptunk a BactoFil® termékcsaládért, humuszképzési technológiánkért. Ezekre az elismerésekre azért vagyunk különösen büszkék, mert az ilyen típusú termékeket előttünk nem igazán díjazták.
Van olyan ország, ahol ezen a téren sokkal előrébb járnak, vannak működő minták?
Sajnos nincsenek, ez komoly probléma. Én például nagyon sok német, francia, angol és holland területen vizsgáltam a talajt, és nyugodtan mondhatom, hogy a termőföldjeink jobb állapotban vannak. Csupán a szervestrágya-ellátottságuk sokkal jobb, mint a miénk. Talaj-mikrobiológiában a magyar kutatók, gyártók és felhasználók annyival előrébb járnak Európában, hogy nem is tudjuk igazán, ki a második. Emellett a magyar engedélyezés ezen a területen olyan szigorú, hogy jó néhány nyugat-európai ország terméke nálunk engedélyt sem kaphatna.
Hogyan alakulhat, fejlődhet még ez a piac?
Óriási a potenciál, ha sikerül a termelőkkel megértetni a mikrobiológiai termékek hasznosságát. Sajnos az elmúlt években a hazánkban felhasznált talaj-mikrobiológiai termékek mennyisége nem a kívánt mértékben nőtt. Ezen az AKG-ban való részvétel sem segített jelentősen. Sőt, még mindig sokan gondolkodnak úgy, hogy az Agroökológiai Programban (AÖP) használható termékek a támogatáson keresztül hoznak pénzt, a közvetlen hasznuk csupán másodlagos. Pedig ez a hozzáállás teljesen hibás. Megalapozott szakmai döntésekkel érheti el az AÖP a célját: hogy a termőtalaj, amely a gazdálkodó első számú termelőeszköze, segítséghez jusson. A gyakorlatban a profiton van a fókusz, sokszor emiatt nem szánnak erre a termékkörre pénzt – holott a használata már a tárgyévben is költségcsökkentést eredményez! Én mindenkinek azt mondom: próbálja ki, használja – biztos vagyok benne, hogy nem fogja megbánni.
Köszönjük a beszélgetést!
BactoFil® a Puskás-stadionban és a Néprajzi Múzeum tetején
A mikrobiológiai termékek nem csak nagyüzemi és házikerti felhasználásban bizonyítanak. 2019-ben BactoFil® A 10-zel kezelték az újjáépített Puskás Ferenc Stadion pályáját, majd két napra rá történt a speciális fű elvetése. Komoly projekt volt, nagy téttel, de senki nem csalódott az eredményben. A megnyitón csodás gyepszőnyeg fogadta a játékosokat, ezt bárki a saját szemével láthatta a helyszínen vagy a közvetítésen keresztül.
Egy másik nagy projekt a később számtalan díjat nyert új Néprajzi Múzeum tetején lévő, közösségi térként funkcionáló zöldfelület kialakításában való közreműködés volt. A teljes felületet BactoFil®-lal és AlgaTer talajalgával kezelték, majd a közel 27 ezer évelő növény kiültetéséhez több mint 800 kg Symbivit®-et használtak fel. A múzeum először Európa legjobb középülete, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül a világ legjobbjának járó Worldʼs Best díjas lett.

Keresse területi szaktanácsadó kollégáinkat, akik készséggel állnak rendelkezésre, akár szakmai segítségre, akár gyors szállításra van szüksége, vagy az aktuális akcióink iránt érdeklődik.
(x)