Mitől magyar egy élelmiszer - rendelet mondaná ki

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Minisztérium rendeletben definiálná, hogy mi számít teljes mértékben magyar élelmiszernek. Elsősorban a magyarországi alapanyag-előállítást, vagyis az állattenyésztést segítené a készülő magyar termék rendelet - írja a Napi.hu

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elsősorban a magyarországi alapanyag-előállítást, vagyis az állattenyésztést segítené a készülő magyar termék rendelet, melyben pontosan definiálnák, mi is számít teljes mértékben magyar élelmiszernek illetve, hogy az elnevezést használó gyártóknak milyen feltételeknek kell megfelelnie.

Egyes becslések szerint a hazai sertéshús-feldolgozás alapanyagigényének közel harmadát már most is importból fedezik, mivel évek óta csökken a hazai sertésállomány.

A tervek szerint a rendeletben szabályoznák az önkéntesen használt megkülönböztető jelölések használatát is. Tisztázásra vár, hogy a hazánkban nem előállítható gyümölcsök, fűszerek felhasználásával, de Magyarországon készülő termék milyen besorolást kaphat majd.

Az utóbbi időben a boltokban megszaporodó nemzetiszín jelölésű termékek egy része biztosan le kell mondjon a reklám e módjáról, és az is kérdéses, hogy ha egy tradicionális magyar márka veszít emiatt belpiaci pozíciót, akkor eléri-e célját a tervezett szabályozás.

Az államtitkár elmondása szerint 2011 első negyedévére várható, hogy végre a parlament elé kerül az élelmiszerekről szóló hungarikumtörvény.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06