Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az egészségügyi, szociális és gyermekintézmények kötelessége lenne az élettani szükségleteknek megfelelő minőségű és tápértékű étkezést kell biztosítani, ennek érdekében az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) saját kutatásaira támaszkodva kidolgozott egy, a táplálkozástudomány mai állásának megfelelő táplálkozás-egészségügyi ajánlást.
Mint az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleménye hangsúlyozza, A közétkeztetés átalakítása nélkül a táplálkozással összefüggő betegségek kockázata nem csökkenthető. A napi friss zöldséget, gyümölcsöt csak a közétkeztetők fele tudja biztosítani, az ételek sótartalma túlzottan nagy, és túl magas zsírtartalmú húsokat, húskészítményeket használnak az ételek elkészítéséhez.
Az ajánlás szerint csípős, erősen fűszeres vagy a nyálkahártyát irritáló étel a 14 év alatti korcsoport részére nem adható. Az egész napos étkeztetés során biztosítani kell fél liter tejet, illetve kalciumtartalmú tejterméket, négy adag gyümölcsöt, zöldséget, ebből legalább 1 adagot nyers formában, továbbá három adag gabonaalapú élelmiszert, amelyből legalább egynek teljes őrlésűnek kell lennie. Az ajánlás korlátozza a felhasználható olaj, zsír, tejszín, cukor és só mennyiségétis. Kiköti, hogy folyadékpótlásra víz, ásványvíz illetve az előírásoknak megfelelő tea adható, cukrozott üdítő nem.
Az egy főre jutó átlagos élelmezési norma összege az egész napos ellátás esetén a 2008-as iskolai menzafelmérés szerint 100 és 770 Ft között, míg az ebéd 121 és 610 Ft között ingadozott, óvodákban pedig 131 és 555 Ft közöttí - írja a medicalonline.hu