Drasztikus árcsökkenés a boltokban: durva, mennyivel olcsóbb lett ez a zöldség

Drasztikus árcsökkenés a boltokban: durva, mennyivel olcsóbb lett ez a zöldség

agrarszektor.hu
Komoly árcsökkenések voltak a magyar boltokban márciushoz viszonyítva, a láncok mintegy 5-8, esetenként 11-12 százalékos árkorrekciót hajtottak végre például a kenyérfélék, a sajt, a tej, a vaj és a tejföl esetében is. A zöldségeknél és a gyümölcsöknél a szezonalitásukból fakadóan már vegyes volt a kép, elmondható azonban, hogy míg a vöröshagyma közel 13 százalékkal lett olcsóbb, addig a paradicsom ára már 47 százalékkal csökkent le márciushoz képest.      5-13 százalékkal csökkentek az alapélelmiszerek árai a boltokban, a paradicsom 47 százalékkal lett olcsóbb tavalyhoz képest - derült ki a Makronóm Intézet március és június közötti időszakot vizsgáló árösszehasonlító kutatásából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Visszafogták költekezéseiket a magyarok, kevesebb terméket dobtak a bevásárlókosaraikba, a kiskereskedelmi üzletek forgalma pedig drasztikusan visszaesett. A Makronóm Intézet mérései alapján, márciushoz viszonyítva komoly árcsökkenések voltak itthon, a kenyérfélék, a sajt, a tej, a vaj és például a tejföl ára is csökkent - írja az Infostart. A gazdaságkutató intézet kiemelte, hogy a zöldségeknél és a gyümölcsöknél már vegyes volt a kép, mert az árakat a szezonalitás is jelentősen befolyásolja. Így például a vöröshagyma közel 13 százalékkal volt olcsóbb, mint március második felében, a paradicsom átlagára pedig jelentősen, kis híján 47 százalékkal csökkent, és sok helyütt az alma is olcsóbb lett.

Ugyanakkor a burgonya, a sárgarépa és helyenként a narancs ára is emelkedett. Az előbbieké átlagosan csaknem 18 és 15,5, utóbbi 32,5 százalékkal. Az alapélelmiszerek közül - bár akadtak kisebb eltérések - szinte változatlan maradt március óta a negyedkilós őrölt kávé, a B minőségű rizs, a száraztészta (spagetti), a cukor, az étolaj, a búzafinomliszt, a tojás és az ásványvíz ára, melyek közül több az érvényben lévő hatósági áras termékkategóriába tartozik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?