Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A mintegy 2 milliárdos beruházásnak köszönhetően a lágybúza és a tojás mellett a Gyermelyi tésztához felhasznált durumbúza is kizárólag hazai, vállalaton belüli forrásból származik majd. Ennek révén a Gyermelyi termékek a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseken mennek keresztül.
Magyar tulajdonosok, exportképes termék
Az eseményen Tóth Béla a Gyermelyi Zrt. igazgatóságának elnöke rövid előadást tartott a cég történetéről, hangsúlyozva, a részvénytársasággá válása után is az egykori szövetkezeti tagok és leszármazottaik tulajdonában van. A vállalat amellett, hogy évente egymilliárd forintnyi adóval járul hozzá az ország költségvetéséhez, éves eredményéből 10-15 százalékot fordít osztalékra, a többit beruházásra forgatja vissza. Ennek eredményeképp a cégcsoport mára korszerű takarmányelőállítással, csirkeneveléssel, tojástermeléssel, malmászattal és tésztagyártással foglalkozik. Ez utóbbival az exportpiacokon már a jóval nagyobb olasz gyártókkal versenyez.
Építkezés lépésről lépésre
"A Gyermelyi több évtizedes története a legjobb cáfolata annak, hogy a magyarok nem képesek az osztrákokhoz és a németekhez képest szisztematikusan, lépésről lépésre építkezni" - jelentette ki Orbán Viktor a cég csütörtökön megtartott alapkőletételi ünnepségén. A miniszterelnök hozzátette: a mezőgazdaság a szövetkezeti struktúrából vállalati formába való átalakulására sok kudarcos példát lehetne említeni, ám a Gyermelyi esete igazi sikertörténet.
Orbán kijelentette: "minden alapkőletétel a magyar gazdaság ünnepnapja, ám egy malom építése azt jelzi, hogy a világ mintha újra kezdene a jó irányba fordulni. Azt üzeni, hogy van értelme az erőfeszítéseknek, és lehetséges a tisztességes megélhetés."
A miniszterelnök emlékeztetett rá: a XIX. század második felében a malomipar a gazdaság húzóágazata volt, hazánk akkoriban malomipari nagyhatalomnak számított. A privatizáció kudarcai után azonban ma újra jó okunk van bízni abban, hogy az önfeladás korszaka véget ért. Orbán Viktor végezetül gratulált a Gyermelyi Vállalatcsoportnak, amely szavai szerint már eddig is büszkeségre adott okot azzal, hogy az alapanyag-termeléstől a késztermék értékesítéséig minden munkafolyamatot ellát, amely európai mércével mérve is tiszteletreméltó teljesítmény. A miniszterelnök ezen a ponton megjegyezte: figyelemreméltó az is, hogy a cégcsoport évente 20 millió forintnyi termékadományt juttat el a rászorulókhoz.
A magyar búza önmagában is hozzáadott érték
Az eseményen felszólalt Bedő Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Központjának főigazgatója is, aki szerint a Gyermelyi modellben az integráció révén egy teljes agrár-élelmiszeripari vertikum jött létre. Az MTA Martonvásári Kutató Intézetével 20 éve szoros együttműködésben állítják elő a búza vetőmagot, amelyet a gyermelyieknek adnak termesztésre. A Gyermelyi tésztához felhasznált búza nem tömegtermék, mint az ukrán, francia, vagy angol termés, hanem versenyképes, minőségi búza - hangsúlyozta Bedő, majd hozzátette: az egész vertikum hátterében az a szemlélet áll, amely már a magyar búzát is kiemelkedő hozzáadott értéknek tekinti.