Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Az ital és élelmiszer-előállítás az Európai Unió legjelentősebb feldolgozó ágazataként 1,2 trillió euró árbevételt ért el 2019-ben - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A foglalkoztatottak száma 4,72 millió, míg a termékek hozzáadott értéke 236 milliárd euró volt. A tagállamok felénél az ital- és élelmiszer-előállítás bizonyult a legjelentősebb munkáltatónak.
Az élelmiszeripari termékek exportjának kb. háromnegyede az unión belül zajlott. Az unión kívüli export értéke elérte a 110 milliárd eurót. Ágazatok szempontjából a forgalom 20%-át a húsipar adta, ugyanakkor a legtöbb alkalmazottat (33%) a sütőipar foglalkoztatta. Ez talán nem meglepő, hiszen az élelmiszeripari vállalkozások több mint fele sütő és lisztes termékek gyártását végezte (52%), amelyet jócskán lemaradva a húsipar (12%) követett.
Az élelmiszeripar az üzemméret tekintetében erősen diverzifikált. A vállalkozások alig 0,9%-a nagyvállalat, míg 99,1%-a kis- és középvállalkozás. Ugyanakkor a nagyvállalatok adták a forgalom 52,5%-át, a hozzáadott érték 54,2%-át és a szektorban dolgozók közel 40%-át.
A felmérés 2017-es adatai szerint hazánkban az élelmiszerek és italok forgalma 12,4 milliárd euró volt, amely 2,3 milliárd euró hozzáadott értéket generált. A szektorban 6778 vállalkozást azonosítottak, amely közel 106 ezer dolgozónak biztosított megélhetést.