Újra kifizetődő lehet itthon az állattenyésztés

agrarszektor.hu
Augusztusban tovább folytatódott az év elejétől tartó trend, tovább szűkül a növényi és állati termékek árai közötti agrárolló. Ez az állattenyésztők számára mindenképpen kedvező, így az állatlétszám alapján megítélt uniós forrásokhoz érdemes lehet elgondolkodni az állomány növelésében. A növényi termékek esetében a betakarítási szezon a vártnál nagyobb mennyiségű, ugyanakkor alacsonyabb minőségű termést hozott, így a jobb, malmi minőségből megindult a készletezés" - nyilatkozta Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Az augusztusi mezőgazdasági árak változása azt mutatja, hogy folytatódik az év elejétől jellemző trend, tovább szűkül a növényi és az állati termékek árai közötti agrárolló. Legutóbb mindkét termékkategóriában csökkentek az árak, a növényi termékeké 4,9%-kal, míg az állati termékeké mindössze 0,8%-kal. Ez azt jelenti, hogy a növénytermesztők még éppen kijönnek nullszaldósan, míg az állattenyésztők az elmúlt évek negatív eredményei után végre profitot realizálhatnak" - tájékoztatott Tresó István, a K&H Agrárüzletág fejlesztési főosztály vezetője.

Az augusztusi terméseredmények azt mutatják, hogy a betakarított termésmennyiség némileg meghaladta a várakozásokat, azonban a csapadékosabb időjárás és a későbbi betakarítás miatt minőségben nem hozta a várt eredményeket. "A búza esetében például a malmi és takarmány búza aránya a korábbi években jellemzően 60-40% volt, idén azonban ez nagyjából fordítva alakult. Összességében az idei év átlagosnak tekinthető a növénytermesztők szempontjából, mivel a többlet termés kompenzálhatja a minőségi romlás miatti alacsonyabb felvásárlási árakat. Ugyanakkor az is jól látható, hogy mindenki igyekszik hosszú távra tartalékolni a jobb, malmi minőségű gabonából, ami felfelé hajtja az árakat" - mondta el Tresó István. "A kukorica esetében szintén egy raktározási hullám alakult ki, az állattenyésztők igyekeznek akár 12-14 hónapra előre feltölteni készleteiket. Holott globális szinten jól alakult a termésmennyiség, így nem várható olyan tényező, amely jelentősen fölfele hajtaná a jövőben az árakat" - tette hozzá a szakember.

"Az állattenyésztők számára mindenképpen kedvező az agrárolló záródása, ezért a következő időszakban nyereséges lehet az ágazat. Mivel a jelenlegi, termeléshez kötött EU forrásokat az állatlétszám alapján ítélik meg, ezért az állattenyésztőknek érdemes lehet elgondolkodni az állatlétszám növelésén a hatékonyabb termelés érdekében" - javasolja Tresó István.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?