Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
2019-ben 15,9 millió 15 év feletti embert foglalkoztattak az Európai Unió (EU) élelmiszer-ellátási ágazatában, és ennek a 46 százaléka növény- és állattenyésztéssel, vadászattal, illetve az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal foglalkozott - derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből. Élelmiszeripari termékek gyártásával az ágazat 26 százaléka, élelmiszer-, ital- és dohányáru kiskereskedelmével a 15 százaléka, élelmiszerek, italok és dohány nagykereskedelmével a 8 százaléka, italgyártással a 3 százaléka, mezőgazdasági alapanyagok és élő állatok nagykereskedelmével a 2 százaléka, halászattal, illetve akvakultúrával pedig mindössze az egy százaléka foglalkozott. (A felmérésben nem szerepelnek a bárokban és éttermekben dolgozók.)
Az élelmiszer-ellátásban dolgozók többsége férfi (59 százalék), bár a nemek közötti megoszlás erősen változik a tevékenységek szerint, a halászatban, illetve akvakultúrában dolgozók például 88 százaléka férfi, míg az élelmiszer-, ital-, és dohány kiskereskedelemmel foglalkozók 63 százaléka nő. Ami az életkor szerinti megoszlást illeti, az EU élelmiszer-ellátási ágazatában foglalkoztatottak több mint egyharmada (38 százalék) 35-49 éves, a 34 százaléka 50 év feletti, a 28 százaléka pedig 15-34 év közötti.
Magyarországon több mint 418 ezren dolgoznak az élelmiszer-ellátásban, amelynek a 60 százaléka, több mint 252 ezren férfiak, közel 166 ezren pedig nők. Az ebben a szektorban dolgozók közül több mint 109 ezren 15-34 évközöttiek, 178 600 fő tartozik a 35-49 közötti korosztályba, és 130 ezer fő az 50 év felettiek táborát erősíti.
Az Európai Unió tagállamai közül Romániában a legnagyobb az élelmiszer-ellátásban dolgozók aránya (23 százalék), Görögországban 18 százalék, Lengyelországban pedig 14 százalék. Ezzel szemben a legkevesebben Luxemburgban és Svédországban (3-3 százalék), valamint Dániában (4 százalék) dolgoznak ebben a szektorban. Németország az egyetlen EU-tagállam, ahol több nő (52 százalék) dolgozik az élelmiszer-ellátásban, ezzel szemben Írországban a férfiak aránya a nagyobb (78 százalék), őt követi Málta (72 százalék) és Luxemburg (69 százalék). Az unióban mindössze öt olyan tagállam van (Ciprus, Dánia, Málta, Hollandia és Svédország), ahol a 15-34 évesek vannak túlsúlyban az élelmiszer-ellátási szektorban, az EU tagállamainak többségében (27-ből 16-ban) ugyanis a legnagyobb arányban a 35-49 éves korosztályba tartoznak. Ez utóbbiak a legnagyobb százalékban Bulgáriában, Csehországban, Spanyolországban és Magyarországon vannak jelen ebben az ágazatban (egyaránt 43 százaléka az itt dolgozóknak). Ezzel szemben hat tagállamban (Németország, Finnország, Litvánia, Lettország, Portugália és Szlovénia) az élelmiszer-ellátásban dolgozók legnagyobb részét az 50 év felettiek teszik ki.