Csaltak a támogatásokkal: nyolc évet is kaphatnak

agrarszektor.hu
Költségvetési csalás miatt folytatnak nyomozást a NAV pénzügyi nyomozói egy Fejér megyei székhelyű mezőgazdasági társaságnál. A cégtől és annak vezetőjétől háromszázmillió forint értékű vagyont foglaltak le, mert jogosulatlanul vett fel olyan támogatásokat, amelyeket állattartó telepek korszerűsítéséhez nyújtottak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A NAV tájékoztatása szerint állattartó telepek korszerűsítésére igényeltek 325 millió forint támogatást, majd kisvártatva a társaság vezetője, őstermelőként szintén ilyen támogatást kapott mintegy 15 millió forint értékben. A támogatás elszámolásához olyan számlákat nyújtottak be, amelyek mögött valós gépeladás nem volt, vagy a számlákon a valóságosnál jóval magasabb ár szerepelt. A fiktív számlákat két békés megyei cég állította ki, amely alacsonyabb áron beszerezte a gépeket, később pedig magasabb áron továbbszámlázták a Fejér megyei társaságnak.

Az adásvételek csak papíron bonyolódtak, azaz a számlák mögött valós eladás nem volt, de a hatóság megtévesztésére a számlákon szereplő összegeket a Fejér megyei cég átutalta a számlázóknak, majd azok más, hamis szerződésekkel álcázva visszajuttatták neki a pénzt.

A NAV nyomozói revizorok, IT-szakemberek és pénzügyőrök közreműködésével hat megyében 13 helyszínen hajtottak végre akciót. Többek között lefoglalták a hamis ügyletek dokumentumait, a könyvelési iratokat. A bűncselekménnyel okozott kár biztosításaként 300 millió forint értékben lefoglaltak mezőgazdasági gépeket, tartozékokat és ingatlanokat.

Az ügyben a NAV Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói folytatják a nyomozást. Költségvetési csalással két férfit gyanúsítanak. A bűncselekmény büntetési tétele akár 8 évig terjedő börtönbüntetés is lehet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29