Félmilliárdos mentőcsomag az európai tejágazatnak - Mire lesz ez elég?

agrarszektor.hu
Újabb félmilliárd euró összegű támogatási csomagot jelentett be hétfőn Phil Hogan, agrárpolitikai biztos a mostoha piaci viszonyok által sújtott európai tejtermelők megsegítésére. A nemzeti kiegészítéssel együtt 6 milliárd forint pénzügyi mentőövet kaphat a magyar tejágazat - közölte az agrárminiszterek ülését követően Czerván György, a tárca államtitkára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

 

A tavaly szeptemberi 500 millió euró után hétfőn újabb 500 millió euró összegű támogatási csomagot jelentett be Phil Hogan, uniós agrárbiztos

,amiből ezúttal szinte kizárólag a kereslet és kínálati viszonyok közötti egyensúly megbomlása miatt nehéz helyzetbe került európai tejszektor profitálhat - írja a Bruxinfó. A legújabb piaci válságkezelési csomag 30 százalékát, 150 millió eurót csak önkéntes termeléscsökkentésre, illetve annak fejében fizetik majd ki a tagállamoknak, úgy, hogy az utolsó negyedév termelési szintjét összehasonlítják a tavalyi év hasonló időszakával.

 

Hasonló témákról a Kelet-magyarországi Agrárfórumon is hallhat! A konferencia egyik vezető témája a hazai élelmiszeripar fejlesztési lehetőségei és az új élelmiszeripari GINOP források. Nemcsak szakmai program, hanem kiváló kapcsolatépítési lehetőségek és egyedülálló attrakciók is várják: traktorhúzó verseny, 3 napos agrárexpó, traktorkarnevál. Augusztus 12., Hajdúböszörmény: kattintson a részletes programért és jelentkezzen most!


Az 500 millió euró értékű uniós csomag két részből áll, az egyik 150 millió eurót, a másik pedig 350 millió eurót tartalmaz. Magyarországra, amely már a tavaly szeptemberi csomagból is az 1,1 százalékos tejpiaci részesedésén felül, 2,3 százalékkal részesedett a kiosztott pénzből, a legújabb támogatási keret 2,7 százaléka juthat - jelentette ki újságíróknak a mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárca államtitkára. Czerván György szerint hazánk 9,5 millió euróhoz (nagyjából 3 milliárd forinthoz) juthat a 350 milliós keretből.

A 100 százalékos nemzeti kiegészítési lehetőséggel (top up) számolva a hazai tejtermelők összesen 6 milliárd forint pótlólagos támogatáshoz juthatnak hozzá a szektort sújtó válság enyhítésére.

A magyar államtitkár rámutatott, hogy a kivetítés alapján csak a három balti államra és Magyarországra jutó részarány nő majd az új válságkezelési csomagból az egy évvel ezelőttihez képest. Ezt részben a piaci árak csökkenésével, részben pedig azzal magyarázta, hogy tavaly a sertéságazat is jelentős hányadot szakított ki magának az akkor megszavazott 500 millióból, s ez a nagy sertéshús termelő országok "kvótájának" kedvezett.

Az államtitkár reméli, hogy a hazai szektor legkésőbb a jövő év elején hozzájuthat a most elfogadott támogatáshoz. Nagyjából ennyi idő, hat hónap volt ugyanis a tavalyi támogatási csomag kifizetésekor is az átfutási idő. Magyarország akkor 2016 márciusban az utolsó fillérig folyósította a gazdáknak az akkori csomagból rendelkezésre álló 2,9 milliárd forintos támogatást. EU-szinten ugyanakkor júniusig csak a tavalyi támogatási keret körülbelül a felét folyósították eddig a termelőknek. Czerván György hangsúlyozta, hogy az eddigi intézkedések elégtelensége miatt volt szükség egy második támogatási csomagra, amit mindenekelőtt a piaci kereslet és kínálat közötti egyensúly felborulása okozott.

Miközben ugyanis az Egyesült Államokban és a tejkvóták tavaly tavaszi kivezetése óta az EU-n belül is jelentősen felfutott a tejtermelés (hazánkban is előbb több, mint 7, majd 2015-ben az előző évhez képest több mint 3 százalékkal), addig Kínában visszaesett a kereslet és az orosz agrárembargó is sújtotta az európai tejágazatot.

 

Az államtitkár azt is jelezte, hogy a pénzügyi támogatáson túl más intézkedésekről is megállapodtak az agrárminiszterek. Így lehetősége lesz a közvetlen jövedelemtámogatások 70 százalékának előlegként történő kifizetésére idén ősszel, és a területalapú támogatások 85 százalékát is előlegként lehet majd folyósítani.

Magyarország ezenkívül a csekély összegű (de minimis) támogatások megduplázásának lehetőségét is szorgalmazza. Ez azt jelentené, hogy a gazdálkodók fejenként minden három évben 30 ezer euró támogatást kaphatnának külön jóváhagyás nélkül. Az államtitkár azt is jelezte, hogy a kormány külön hitelkonstrukciót is be kíván vezetni a válság által sújtott ágazatoknak, amiből költségmentesen juthatnak hitelhez a kedvezményezettek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?