Úgy tiltották ki Putyinék a magyar sertéseket, hogy már ki voltak tiltva

agrarszektor.hu
Kormányhatározat rangjára emelte Oroszország az uniós élősertésekre vonatkozó beviteli tilalmat, amely állategészségügyi alapon már eddig is érvényben volt. Így a közelmúltbeli orosz embargós kormánydöntés már nem érinti az uniós - így a magyar - sertésexportot, amely Oroszországból egyre inkább a távol-keleti piacokra helyeződik át. A Földművelésügyi Minisztérium az embargós tiltásokról a moszkvai magyar nagykövetségről kap hivatalos tájékoztatást.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tulajdonképpen magasabb szintre emelte a közelmúltban Moszkva az uniós élősertésekre vonatkozó beviteli tilalmat, amely eddig is érvényben volt - közölte az agrárszektor.hu-val a Földművelésügyi Minisztérium. Oroszország ugyanis már 2014 januárjában megtiltotta az Európai Unióból származó élősertések beszállítását a Lengyelországban és a balti államokban felbukkant afrikai sertéspestis miatt. Az állategészségügyi okokon alapuló korlátozást az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) rendelte el.

Így a tárca szerint a magyar élősertések exportját nem befolyásolja, hogy az orosz kormány most határozatban bővítette az élősertésekkel az embargós tiltólistán szereplő uniós termékek körét. A kormányhatározat az élősertések mellett az állati belsőségekre, illetve egyes további termékekre - így például a faggyúra, a sertészsírra, a zsírsztearinra és a zsírolajra - is kiterjed.

Hogyan tájékozódik a Földművelésügyi Minisztérium?
A Földművelésügyi Minisztérium a különböző élelmiszergazdasági tiltásokról a moszkvai magyar nagykövetségtől kap hivatalos tájékoztatást. A nagykövetség pedig az orosz állami hivataloktól jut megalapozott információkhoz. Az agrártárca ezek alapján tájékoztatja a hazai vállalkozásokat és a hatósági ügyintézőket az orosz tiltásokról.

Az embargós lista mostani bővítéséből Magyarországot csak a szarvasmarhanyelv, a szarvasmarha-belsőség, illetve a szarvasmarha-,a juh- és a kecskefaggyú érinti, mivel a hazai cégek ezekből exportáltak Oroszországba - közölte a tárca. E termékekből a magyar agrárkivitel 2015-ben 38,5 ezer euró, tavaly 54,9 ezer euró volt, míg az idén január-júliusban csak 9,7 ezer eurót ért el, és ez az Oroszországba irányuló összes magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari export 0,01-0,03 százalékát tette ki. Az embargót megelőző utolsó teljes évben - azaz 2013-ban - egyébként a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari export Oroszországba 266,9 millió eurót ért el, amely 2014-ben 230 millió euróra, 2015-ben 179,5 millió euróra, 2016-ban 191,9 millió euróra csökkent, míg az idén január-szeptemberben 130,5 millió körül alakult.

Mióta Oroszország betiltotta az EU-ból származó élősertések bevitelét, az unió Kínában alakította ki új sertéspiacát - mondta Menczel Lászlóné, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára. Így az uniós sertésexportnak jelenleg nem feltétlenül van szüksége Oroszországra - tette hozzá.

A mostani kormányhatározat egyébként nem csak az unióból, hanem az USA-ból és Kanadából származó termékekre is vonatkozik. Moszkva az intézkedést azzal indokolta, hogy el akarja zárni azokat a "szürke csatornákat", amelyeket arra használtak fel, hogy egyes haszonállat eredetű termékeket más címen szállítsanak Oroszországba, ez ugyanis a kormány szerint "a helyi termelők kárára történt".

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?