A németek mellett bajba kerülhet Magyarország is - Megszűnik a kínai sertéspiac

Agrárszektor
Nem túl jó hír a németeknek, ezzel együtt a német árakhoz igazodó magyar sertéspiaci szereplőknek sem, hogy Kínában évente 4-7 millióval nő a kibocsátott sertések száma. A tempó ugyan szelídülni fog, az önellátás azonban reális közelségbe került Kínában. Ez a piac eddig több mint egymillió tonna sertéshúst vett fel Európából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az előzetes számítások szerint az USDA 2018-ra 45 milliós sertésállományt prognosztizál Kínában. Ez 2,3 százalékos növekedést jelent 2017-hez képest. Tavalyhoz mérten a malac- és sertésárak is csökkentek az országban, vagyis a kínálat ismét stabilizálódott. Ágazati felmérések alapján 2017 volt az első olyan év Kína történetében, amikor kisüzemi-háztáji tartásban kevesebb volt a sertéslétszám, mint a nagyüzemekben. Az ágazat átrendeződésének köszönhetően nőtt a termelékenység. Az állomány genetikai minősége javult, ami meglátszik a választott malacok számán is. A kormányzat támogatja a szektor vertikáklis integrációját is, ami az üzemek számára jobb hozzáférést biztosít a kivaló takarmányokhoz és az értékesítést segítő marketinghez.

 

Kína legnagyobb sertéselőállítója, a Wen vállalat egy év alatt 19 millió sertést bocsát a piacra. A második legnagyobb, a MuYuan, tavaly már több mint 7 millió disznót állított elő, egyetlen év alatt 4 millió darabbal tudta növelni a kibocsátását. Idén ez a vállalat már 11-14 millió közé teszi az értékesített sertések számát, azaz éves szinten 4-7 millió darabbal képes növelni a termelőkapacitását.(!) Az USDA azonban nem tart attól, hogy ez a kibocsátási lendület megmarad, ennek oka a sertésárak gyors csökkenése. Az amerikai agrárminisztérium hozzáteszi: a környzeti károk fokozódása és a rendelkezésre álló földterület csökkenése is lassítja a növekedési tempót. Az átvételi árak mérséklődése azonban a kisüzemek haszonkulcsának elolvadását jelenti, ami fokozatos lemorzsolódásukhoz vezet, azaz a nagyüzemi technológia gyors terjedése várható az ágazatban.

Kína sertéshúsinmportja 2018-ban várhatóan 7 százalékkal mintegy 1,5 millió tonnára csökken. Ez elsősorban feldolgozott termékeket jelent, például sonkát, kolbászféleségeket, főként Németországból. Az EU egész importált mennyiségét tekintve az unióból származik a Kínába érkező sertéshús kétharmada. Az exportál mennyiség viszont 220 ezer tonnára emelkedik, köszönhetően az alacsony kínai áraknak. Az ázsia ország sertéshús-kivitelének több mint fele Hongkongban talál vevőre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?