Szárazság Európában: vágóhídra küldték az állatokat

agrarszektor.hu
Marhákat és disznókat küldenek idejekorán vágóhídra a nyugat-európai gazdák, ezért csökken a vágott súly és növekszik a húskínálat. Mivel a belső fogyasztás nem változott, a felesleges árut vagy raktározni, vagy exportálni kell. Sok múlik most Kína igényein, ahol az afrikai sertéspestis is lecsökkentette a húskínálatot. Európa új rekordot állíthat fel idén a sertéshús kivitelében, viszont a termelés jövedelmezősége sokat romolhat az USDA elemzői szerint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Észak- és Nyugat-Európában a legelők kiszáradása a tej- és húshasznú állományok zsugorodását hozza. A tél beköszönte előtt tovább fog növekedni a vágási intenzitás, mivel a takarmányalapok túl gyengék az állatok biztonságos kiteleltetéséhez. A marhaállomány általános csökkenése azt vetíti előre, hogy jövőre is az átlagosnál szerényebb lesz a marhahús-előállítás Európában.

 

Jön az év egyik legnagyobb agráreseménye! Agrárszektor Konferencia november 28-29-én. Az agrárium legforróbb témái két napban. Gazdák, agrár-és élelmiszeripari vállalkozók, döntéshozók, szakpolitikusok egy helyen és időben csak a siófoki Agrárszektor Konferencián!


A sertéstartás 2016-ban és 2017-ben jövedelmező tevékenységnek bizonyult, ezért az állomány idén tavaszzal 12,2 millió kocára bővült. Ennek köszönhetően Európa idén új rekordot állíthat fel a vágott hízók számát tekintve, elérve a 266 millió egyedet. Mivel idén az árak nyomottak, ez arra készteti a gazdákat, hogy korán vágóhídra küldjék az állatokat.

A disznóhústermelés így rekordszintre emelkedik, fő felvevőpiaca pedig Kína lesz,

kis mértékben Japán és Mexikó igényli még az európai terméket. Az export valószínűleg jövőre is csúcsra jár majd, bár a sertéshizlalás jövedelmezősége tovább romolhat az USDA szerint.


Szabadabb a húskereskedelem

EZ IS ÉRDEKELHET
2017 szeptemberében lépett életbe a CETA megállapodás, melynek keretében Kanada 53 ezer tonna marha- és 75 ezer tonna sertéshúst hozhat be Európába vámmentesen. Nagyobb várakozás övezi a Mercosur-államokkal (Argentína, Brazília, Uruguay és Paraguay) folytatott egyezkedést. Ennek keretében az említett államok - elsősorban Argentína - legalább 130 ezer tonna marhahúst szeretne bejuttatni a közösség piacára vámmentesen, az unió ezzel szemben legfeljebb 99 ezer tonnát engedélyezne. Miután Európa és Japán tavaly decemberben szabad-kereskedelmi megállapodást kötött, az öreg kontinensen termelt hús egyre nagyobb mennyiségben és egyre csekélyebb vámtarifák mellett léphet be a távol-keleti ország piacára, mígnem teljes vámmentességet ér el. Az európai sertéshús értékesíthetőségét veszélyezteti a Lengyelországban és Romániában dúló afrikai sertéspestis. Amíg az EU képes elérni, hogy ázsiai partnerei elfogadják a regionális kereskedelmi korlátozásokat, addig a legfőbb exportőr, Németország biztonságosan levezetheti feleslegét - és ezzel Európa belső piacát is tehermentesíti.

Kevesebb a tej és a tejzsír is
A tehénkivágások növekvő száma miatt Európában kevesebb lesz a nyerstej is. Az immár második éve abnormálisan magas nemzetközi zsírárak állandósulni látszanak - vélekedik Mélykuti Tibor, a Tej Terméktanács elnöke. Emelkedett a nyerstej szerződéses, illetve spot (azonnali) ára az Európai Unióban és a környező országokban. Eközben itthon az árak más pályán mozogtak. Idehaza 2018 júliusáig a felvásárlási átlagár és az alapár is stagnált, illetve csökkent, mindeközben a kiviteli ár egy hónap alatt jelentősen nőtt (kb. 115-120 Ft/kg-ra). Uniós összevetésben így újra romlik a hazai nyerstej árpozíciója, valamennyi környező ország felvásárlási ára magasabb a hazainál - mutat rá a szakember. Emiatt jelentős áremelési nyomás alatt vannak a hazai feldolgozók. Mélykuti Tibor szerint az üzemanyag, a takarmány, a csomagolóanyag, az energia és a munklaerő is sokat drágult, mindez előrevetíti a szektroban az áremelés lehetőségét.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?