Németországnak elment a kedve a sertéstartástól?

agrarszektor.hu
Németország sertéstartóit a nyomott árak és az afrikai sertéspestis is aggasztják. Sok állatot levágnak és kevés malacot állítanak be hizlalásra. Eközben versenytársuk, Spanyolország már a feldolgozás terén is egyre inkább felzárkózik melléjük. Pedig a piaci kilátások már rövid távon is biztatóak: hamarosan kínálatszűke jön a sertéspiacon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2018-ban Németroszág 12 millió sertést importált, 8 százalékkal kevesebbet, mint tavaly. Különösen a malacok behozatala esett vissza, ezen belül is a Hollandiából érkező állatok száma esett drasztikusan, 14 százalékkal (!). A belga hizóalapanyag mennyisége csak csekély mértékben csökkent. A dolog azért is érdekes, mert az afrikai sertéspestist Belgiumban 8 vaddisznóban már kimutaták, ami miatt 14 állam le is állította az országból érkező sertésszállítmányait. Ezért Belgium fontolgatja az ország szárazföldi határait védő vadkerítés megépítését és valamennyi vaddisznó kiirtását is. A csaknem 13 millió sertéssel rendelkező Dánia meg is építette a védőhálót: 70 kilométer hosszan zárta el magát a veszélyesnek tartott Németországtól. Ez a fajta fizikai gát azonban nem fogja megállítani a kórt, mivel annak legnagyobb terjesztője maga az ember, pontosabban az állatszállító járművek. Másrészt Németországba sokkal inkább befelé, semmint kifelé mennek a sertésszállítmányok, tekintve hogy az ország Európa legnagyobb sertésvágó kapacitásával rendelkezik, melynek kiszolgálásához hízókat és hízóalapanyagot is bőven importál.

Vágóhídra induló állatok

Egész pontosan a német sertésbehozatal háromnegyedét a malacok teszik teszik ki, és ahogy nálunk, ott is fontos előrejelzést ad a termelés várható volumenéről az importból érkező hízóalapanyag mennyisége. Spanyolországban a kiváló, elsősorban dán és belga genetikai alapokra építenek. A sertésállomány több mint fele két régióra összpontosul: Katalóniára és Aragóniára. A malacok döntő többsége olyan telepeken nevelkedik, ahol több mint 3000 kocát tartanak. Az épületek korszerűek, a termelést néhány nagy integrátor szervezi, melyek a takarmányellátástól a vágásig bonyolítják a folyamatot. Spanyolország 2015-ben vette át vetélytársától Európa legnagyobb sertéstartójának címét, előnyét azóta is folyamatosan növeli. Vágás és feldolgozás terén azonban - minden igyekezete ellenére - még nem érte utol Németországot.

Az afrikai sertéspestis azonban a spanyol piacot sem kíméli, noha a járvánnyal itt nincs gond. A sertések nehezebb értékesíthetősége ugyanis az egész uniós piacra rányomja a bélyegét. A karácsonyi keresletnövekedés dacára Németroszágban még mindig csak 1,41 eurót ér a vágott sertés kilogrammja, míg Spanyolországban mindössze 1,28 eurót - ez bizonyára a spanyol termelési kedvet is lelohasztja. Mindehhez hozzájön a Kínában tomboló afrikai sertéspestis, és máris biztosra vehetjük: a jövő év közepétől sokkal  jobb piaci helyzetre számíthatnak a sertéstartók az addigra kibontakozó kínálatszűke miatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?