Sertéspestis: 2020-ban tovább romlik a helyzet Ázsiában

agrarszektor.hu
A holland Rabobank elemzői a jövő évre lassú állománynövekedéssel számolnak a kínai sertésszektorban, ez azonban nem fogja növelni a sertéshús piaci kínálatát. Eközben Vietnámban és a Fülöp-szigeteken is egyre súlyosabb a helyzet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kínában az idei 55 százalékos állománycsökkenést 2020-ban enyhe bővülés követheti, és az év végére a sertéslétszám 8 százalékkal haladhatja meg az év eleji szintet a holland Rabobank elemzői szerint, írja a topagrar.com.  A bő 200 milliós egyedszám azonban még mindig csak fele annyi állatot jelent majd, mint amennyivel 2018-ban büszkélkedhett az ország. Az állománynövelési törekvések eleinte a rendelkezésre álló vágóállat mennyiségét is korlátozni fogják - számolnak a hollandok. Ezért a sertéshús piacán nemcsak hogy nem éreznek majd pozitív irányú változást a fogyasztók, de egyenesen csökkenni fog a kínált mennyiség az idei évhez képest: 15 százalékkal 35 millió tonnára zsugorodik.

A szűk kínálat miatt az árak továbbra is magas szinten maradnak és az importigény is jelentős lesz. Ebből leginkább Brazília profitálhat a jövő évben, ahol - Európával ellentétben - sikerült növelni a sertéskibocsátást. A nyertesek közé tartozhat az USA is, hiszen Brazíliához hasonlóan itt is 5 százalékkal nőtt a termelés idén, továbbá a kereskedelmi akadályok is elhárultak a december középén elért részmegállapodás nyomán.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vietnámban az idén február és december között megjelenő sertéspestis az állomány ötödét , csaknem 6 millió sertést vont ki a termelésből, ami év végéig elérheti 7,5 milliós számot is. Itt a hollandok azzal kalkulálnak, hogy 2020-ban akár az állomány további 13 százaléka eshet a kór áldozatául. A sertéshústermelés idén bő 20 százalékos visszaesést könyvelhetett el az országban, és jövőre további 8 százalékkal csökkenhet. A magas áraknak köszönhetően a sertéshús-fogyasztást csaknem ugyanolyan mértékben fogják vissza a vietnámi vásárlók, mint amekkora esést a termelés mutat.

A Fülöp-szigeteken is terjed az afrikai sertéspestis, Luzon szigetén 2020-ban 8 százalékos sertéshústermelés-csökkenéssel számolnak, ami 1,5 tonnás kibocsátást jelent. Ha a többi szigeten és a nagyobb termelőegységekben is megjelenik a vírus, akkor az állománycsökkenés elérheti a 19 százalékot, a hústermelés pedig 13 százalékos eséssel 1,4 millió tonnára zsugorodhat a Rabobank szerint.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?